Talous

Orpo haluaa löytää tavan toteuttaa si­joi­tus­sääs­tö­ti­lin - "bud­jet­ti­rii­hes­sä olisi mahdollisuus tehdä päätöksiä"

Talous 14.3.2018 10:45 | Päivitetty 14.3.2018 13:14
STT

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tavoitteena on löytää tapa toteuttaa sijoitussäästötili. Orpon mukaan päätökset on mahdollista tehdä vielä tämän hallituksen aikana. Asiaa pohtineen työryhmän työ päättyy tänä keväänä.

- Minun tavoitteena on se, että kun työryhmän työ saadaan valmiiksi, niin sen jälkeen lähdetään nopeasti eteenpäin ja budjettiriihessä olisi mahdollisuus tehdä päätöksiä, Orpo sanoi toimittajille Vero 2018 -tapahtumassa tänään.

Hänen mukaansa tavoite on luoda yksinkertainen järjestelmä, joka tekee piensijoittamisen helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi. Ajatuksena on, että tilin sisällä voisi operoida eikä kaikissa vaiheissa tulisi veronmaksua, vaan vero maksettaisiin vasta voittoja kotiuttaessa.

"Voisi palvella kansankapitalismin edistämistä"

Sijoitussäästötilejä on käytössä maailmalla ja tili voidaan toteuttaa eri tavoilla. Sijoitussäästötili on noussut julkisuudessa esille erityisesti osakesijoittamiseen liittyen. Tilin sisällä saattaisi esimerkiksi olla mahdollista myydä osakkeita ja sijoittaa varoja uudelleen ilman välittömiä verovaikutuksia.

Orpo tyytyi tänään puhumaan mallista yleisellä tasolla, eikä ottanut kantaa malliin tarkemmin.

- Tämä pitää sisällään hyvin paljon yksityiskohtia ja on erilaisia malleja myöskin maailmalta. Vertailemme niitä ja siksi en ottaisi kovin yksityiskohtaisia kantoja, Orpo sanoi.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan sijoitussäästötili olisi toteutuessaan hyvä täydennys. Lehtisen mukaan sijoitussäästötilin pitää olla kuitenkin tiukasti rajattu ja selkeästi toimiva.

- Meidän täytyy olla huolellisia, ettei sotketa itse pääjärjestelmää, joka toimii sinällään hyvin, Lehtinen sanoi.

Lehtisen mukaan sijoitussäästötili voisi palvella kansankapitalismin edistämistä ja tavallisten suomalaisten mahdollisuutta säästää pörssiosakkeisiin.

- Sijoitussäästötilille on tärkeintä, että sinne voidaan pörssiosakkeita sijoittaa turvallisesti niin, että sijoitussäästötilin sisällä ei vielä verotus laukea, Lehtinen sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Tämäkin varmaan kompastuu byrokratiaan tai muihin ongelmiin. Ensimmäinen kysymys olisi miten esim. Yli puolen miljoonan euron nykyiset sijoitukset saataisiin siirrettyä tällaiselle tilille. Pitääkö sijoitukset ensin myydä pois ja sitten ostaa uudelleen ja siirtää tällaiselle tilille. Eikö mitenkään saisi vanhoja sijoituksia suoraan siirtää. Jjos ei saa miksi sitten ottaisin uuden tilin, vai olisiko minulla sitten kaksi erilaista tiliä. Ois aika sekavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällähän sitä ei uutisoitu, mutta oikeissa lehdissä luki että Orpo haluaisi puuttua myös ylitöiden järjettömään progressioon. Jo 42 000 vuodessa ansaitseva maksaa ylityötunnista veroja 47 % (+8 % pakollisia tel- ja lel-maksuja) elikkä reilusti yli puolet sohvaluusereille. Orpo on oikeassa. Tässä maassa on keski- ja hyvätuloisille palkansaajille (ei penaalin terävimmille kynille ja muille vihervassareille tiedoksi: Palkansaaja = nauttii tekemästään työpanoksesta ansaittua palkkaa) sikamainen ryöstöverotus ja olisi jo aika saada kohtuullistettua. Luulisi luusereille riittävän vähempikin kuin 60 % toisen tekemästä työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image