Talous

OP:n pää­e­ko­no­mis­ti: Osakekurssien raju syöksy ei suuri yllätys – Valkoinen talo rauhoittelee

Dow Jones -indeksi laski maanantaina rajummin kuin kertaakaan sitten vuoden 2011. KUVA: JUSTIN LANE / EPA
Talous 6.2.2018 8:14 | Päivitetty 6.2.2018 9:33
STT

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei yllättynyt Yhdysvaltojen maanantain rajuista kurssilaskuista. Heiskasen mukaan oli odotettavissa, että pitkän nousujakson jälkeen tulee kurssien heiluntaa.

New Yorkin pörssin keskeinen Dow Jones -indeksi oli maanantaina kaupankäynnin päätteeksi laskenut 4,6 prosenttia. Pudotus oli rajuin sitten vuoden 2011.

–  Se kertoo siitä, minkälainen jakso tässä on ollut takana. Niin viime vuoden aikana kuin alkuvuodestakin oli poikkeuksellisen vahvaa nousua Yhdysvalloissa. Tällaisen jakson jälkeen jossakin vaiheessa tulee korjausliikettä ja heilunta lisääntyy, Heiskanen sanoi STT:lle.

–  Talous on siirtymässä hieman uuteen vaiheeseen, jossa kasvu on sen verran vahvaa, että se luo inflaatiopaineita. On ymmärrettävää, että markkinat joutuvat uudelleen punnitsemaan sitä tilannetta.

Heiskanen ei usko, että synkkä pörssipäivä antaa aihetta huoleen pidemmästä laskujaksosta. Yhdysvaltojen reaalitalous on varsin vahvalla pohjalla ja näkymät tälle vuodelle ovat edelleen hyvät.

–  Toki tämä lisääntynyt heilunta vaikuttaa varmastikin seuraavan vuoden näkymiin jossakin määrin, jos se jatkuu. Itsessään tässä vaiheessa en näe, että tämä muuttaisi olennaisesti talouden näkymiä. Meidän arvioissa oli jo mukana se, että tällaista heiluntaa tulee lisää.

Yhdysvaltojen kurssiheilunta heijastunee tulevina päivinä myös Helsingin pörssiin. Heiskanen arvioi sen saattavan heijastua myös erilaisiin kuluttajaluottamuslukuihin.

Heiskasen mukaan kurssien syöksyminen oli hankala alku Yhdysvaltain keskuspankin uudelle pääjohtajalle Jerome Powellille, joka aloitti tehtävässään maanantaina.

–  Ehkä tämä muistuttaa Alan Greenspanin alkua 1987, jolloin myös markkinoille tuli paljon heiluntaa. Ehkä tämä vertaantuu sinne tällaisen pitkän nousukauden jälkipuoliskolle.

Valkoinen talokin rauhoitteli

Myös Valkoinen talo painottaa, että Yhdysvaltojen talous on vakaalla pohjalla, vaikka markkinat voivatkin lyhyellä aikavälillä heilahdella, kertoo muun muassa CNN. Uutistoimisto AFP:n mukaan Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders lisäksi sanoo, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump keskittyy talouden pitkäaikaisiin perusteisiin, jotka ovat pysyneet poikkeuksellisen korkealla.

Sanders lainasi presidenttiä sanomalla, että Yhdysvaltojen talouskasvu on vahvistunut, työttömyys on historiallisen alhaalla ja amerikkalaisten palkat nousevat.

– Presidentin veroleikkaukset ja sääntelyn muutokset parantavat entisestään Yhdysvaltojen taloutta ja lisäävät amerikkalaisten menestystä, Sanders sanoi.

Aiemmin maanantaina Valkoisesta talosta sanottiin CNBC-talouskanavalle, että kurssien lasku on aina huolenaihe.

Trump on toistuvasti presidenttikautensa aikana sanonut, että nousevat pörssikurssit ovat todiste hänen hallintonsa menestyksestä.

Sijoittajat pelkäävät korkotason nousua

Dow Jones -indeksin pudotus oli rajuin sitten vuoden 2011. Pudotuksen jälkeen alkuvuoden kurssinousut on pyyhitty pois.

Myös muut indeksit kuten S&P ja teknologiapainotteinen Nasdaq ovat olleet kovassa pudotuksessa. S&P laski 4,1 prosenttia ja Nasdaq 3,8.

Kyseessä oli jo toinen hyvin mollivoittoinen päivä Yhdysvalloissa, sillä myös perjantaina osakekurssit tulivat alas kehnon viikon jäljiltä.

Osakkeiden arvon katsotaan laskevan, koska sijoittajat pelkäävät korkotason nousua. Taustalla ovat vahvat talousluvut ja inflaation kiihtyminen. Sijoittajien katsotaan kotiuttavan voittojaan ennätysarvokkaiksi kohonneista osakkeistaan.

Tokion pörssi syöksyi rajusti New Yorkin synkän pörssipäivän vanavedessä. Tokion pääindeksi Nikkei 225 oli tiistain pörssipäivän päättyessä laskenut 4,73 prosenttia eli yli 1  000 pistettä.

Topix-indeksi puolestaan laski 4,4 prosenttia.

Kyseessä on Tokion pörssin rajuin yhden päivän sukellus Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkakauden aikana. Nikkei 225 on laskenut nyt kahdessa viikossa 10 prosenttia.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

seli seli. hyvä että laskevat, toivottavasti tippuvat niin että kaikenlaiset pörssipellet saavat tuta mitä on olla normaali töissä tai työttömänä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja asuntovelallisen tulee OP:n mielestä varautua ainakin Suomessa asuntolainan korkojen nousuun, joka tapahtuu aikaisintaan vuoden kahden päästä. Jolloin ollaan varmaan 3-5% välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"valkoinen talo rauhoittelee". Jostain syystä valkoisen talon puheet ovat menettäneet täysin uskottavuuden. Mistähän sekin johtuu.
Ehkä tämä on vain hetkellinen henkilökohtainen mielenhäiriö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska jokaisella kaupalla on myyjä ja ostaja, on vähän turhaa arvioida pelkästään myyjien motiiveja, vaikkapa voittojen kotiuttamisesta.

Koska itse en tiedä ennalta, milloin nousee ja milloin laskee, niin mukana ollaan niin raketoinnissa kuin pulkkamäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tuon takia viime viikolla monet möivät herkimpiä osakkeitaan. Perjantaina ennustettu maanantain suuri pörssiromahdus joka jatkuu tiistaina oli varmaan myös juuri semmoista mitä nämä ekonomistit sanoivat. Vai moniko heistä kertoi tuon itsestään selvyyden uutisille jo torstaina tai perjantaina. No ainakin yksi eli Peter Schiff.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, ettei ollut yllätys OP:lle. Jos OP tiesi tämän, niin varmasti teki sitten satojen miljoonien voitot esim futuureilla tai lyhyeksi ostoilla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image