Talous

OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Ensi maanantaina alkavien yt-neuvottelujen piirissä on noin 3  000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa. Yt-neuvottelut eivät koske OP:n osuuspankkeja. KUVA: Tiina Mäntykivi
Talous 20.8.2019 10:35
STT

Neuvotteluiden piirissä on noin 3 000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa.

OP-ryhmä kertoo aloittavansa yt-neuvottelut, jotka johtavat arviolta enintään 250 ihmisen irtisanomiseen nykyisten tehtävien lakatessa.

Samalla syntyy kuitenkin paljon uusia tehtäviä, joita pyritään tarjoamaan irtisanomisuhan alla oleville työntekijöille, OP sanoo tiedotteessaan.

Ensi maanantaina alkavien yt-neuvottelujen piirissä on noin 3  000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa. Yt-neuvottelut eivät koske OP:n osuuspankkeja.

OP:n mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat suunnitelmat "ketterän toimintatavan" laajentamisesta yrityspankki- ja vakuutusliiketoimintoihin.

–  Tavoitteemme on siirtyä vaiheittain koko keskusyhteisössä ketterään toimintamalliin, jossa puramme hierarkiatasoja, tuemme tiimien itseohjautuvuutta sekä varmistamme toimintamme sääntelynmukaisuutta. Uskomme, että uusi toimintatapa tuo myös kulusäästöjä, sanoo OP:n henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi tiedotteessa.

Aiemmin uuteen työskentelymalliin on siirrytty OP:n keskusyhteisön vähittäispankkipuolella sekä kehittämis- ja teknologiatoiminnoissa.

Työtehtäviä kadonnut ja uusia tullut tilalle

Viime marraskuussa OP sai päätökseen aiemmat yt-neuvottelunsa. Niiden seurauksena OP:n keskusyhteisökonsernista arvioitiin katoavan noin 700 työtehtävää, mutta samaan aikaan tilalle oli tulossa yli tuhat uutta tehtävää.

OP:n keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Eija Laurila arvioi tuolloin STT:lle, että irtisanomisilta saatetaan välttyä täysin, koska uusia tehtäviä on tarjolla niin paljon.

Laurila myös kehui marraskuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden ilmapiiriä.

– Rakentava, keskusteleva henki ja yhteistyöhalukkuus yllättivät. Henkilöstön esittämiä muutoksia on otettu mukaan suunnitelmiin, Laurila sanoi.

Huhtikuussa OP kertoi selvittävänsä tulevaisuuden ryhmärakennettaan. Tällä hetkellä OP-ryhmään kuuluu noin 150 osuuspankkia sekä niiden keskusyhteisönä toimiva OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen.

Ryhmärakenteen selvitystyön ja OP-ryhmän tulevaisuuden pohdinnan arvioitiin valmistuvan ensi vuoden aikana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Pakko kikyttää kun.korkotuloja ei enää ole. Kannattavuus syistä osa kilometritehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tuota OP touhua seurannut pitemmän aikaa, nyt alkaa hiljaista miestä hatuttammaan. Se on pankin pysyvä vaihto lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sairaalabisnes onnistunutkaan, väärien päätösten seurauksiako tässä korjataan? Pankaahan vielä negatiivinen korko säästötileille niin se oli siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OP-Pankki eikä OP-Pohjola ole tarkoitettu tavallisen ihmisen paikaksi hoidella raha eikä vakuutusasioita.Kesällä itse siirryin toisen pankin ja vakuutusyhtiön asiakkaaksi josta sain välittömästi hyvää palvelua ja ilman "palvelu/rahan nosto maksuja".60v.Olin OP-pankin asiakas mutta en enää aukaise ko.pankin ja vak.yhtiön ovea.Mitä "palvelumaksuihin" tulee niin OP:llä oli/on hintahissi joka nousi/nousee joka vuosi ja sitten syksyllä kehuvat kuinka paljon on tullut voittoa milläkin aikavälillä.Rahan automaatti nostoihin kun tuli nostomaksu niin silloin minun mitta täyttyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman vuoden sisällä on ostettavissa useita kymmeniä Osuuspankin toimitaloja ympäri Suomea. Pankkeja tulee maahan lopulta 3 -5 kappaletta. Yhdistymiseen on varattu noin 10 vuotta maksimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ketterää toimintaa", laajennetaan yritys ja vakuutuspuolelle.
Niin, ei hän OP ole enää ollut tavallisen kansalaisen, yksityisasiakkaan pankki aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella pankinjohtajalla on monta työntekijää takaamassa pankin palveluja myös Viikonloppuisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"OP:n mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat suunnitelmat "ketterän toimintatavan" laajentamisesta yrityspankki- ja vakuutusliiketoimintoihin".

Olen saanut erittäin huonoa palvelua vakuutusasioissani (Pohjola) tänä kesänä. Paikallisen pankin vakuutusvirkailijaksi ja valtakunnan centtereihin on palkattu "pystymetsästä" tai muutaman kuukauden kokemuksella virkailijoita, jotka eivät hallitse vakuutusasioita. Olen pyytänyt kokenutta, tiedon osaavaa asiantuntijaa, mutta sitä en ole saanut. Asiaa pyöritetään toiselta toiselle. Lähes 2 1/2 kuukautta meni asian hoitamiseen jollekkin tasolle eli en uskaltanut vaihtaa vanhaa uuteen vakuutukseen.
Päivittäisten vakuutusasioiden ketterän toimintatavan lisäksi tarvitaan myös vahvaa osaamista. Vakuutuksien ottajat/vaihtajat haluavat faktatietoa eikä "mututuntumaa". Vakuutukset ovat mutkikkaita.
Pohjola tarjoaa asiakkailleen uutta vakuutusta vanhan tilalle. On niinsanotusti pakko siirtyä esim. omakotitalovakuutuksessa uuteen "parempaan" vakuutukseen, joka ehdoiltaan on huonompi vakuutuksen ottajalle. Pohjola ei enää vanhoissa vakuutuksissa alenna irtaimiston eikä vastuuvakuutuksen arvoa, vaikka se on päin "prinkkalaa". Uusi vakuutus ei korvaa 35 vanhojen putkistojen osalta mitään? Mielestäni tämä ei ole oikein. Vakuutusyhtiö voi yksipuolisesti tehdä muutoksia, joka eivät perustu lakiin.
Kesän tapahtumien jälkeen olen valmis vaihtamaan pankkia ja vakuutuslaitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekö uudet OP sairaalat mm Oulu ja Kuopio ne jotka syövät yhtiön tulosta kun Sote viivästyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin pitkälti. Op pystyy kuittaamaan luottotappiot, kun nostavat vain marginaaleja asuntovelallisilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä näkyy olevan hirveä kiire kommentoimaan juttuja, kun eivät joko lue juttua ollenkaan tai eivät ymmärrä lukemaansa. Uutisen mukaan työntekijämäärä sinällään ei välttämättä vähene ollenkaan, vaan saattaa jopa lisääntyä. Ei kaikki yt-neuvottelut koske väen vähentämistä, vaan esimerkiksi työtehtävien vähentämistä, kuten tässä tapauksessa vaikuttaisi olevan. Tietysti, jos ei yhtään jaksa keskittyä lukemaansa tai ajatella, voi olla vaikea ymmärtää noiden kahden asian eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on luettu, mutta Matildalta jäi huomioimatta se että kommenttien kärki onkin suunnattu siihen että on ymmärretty "tavallisen" asiakkaan kannalta palvelujen karkaavan kauemmaksi ja vielä laadultaan entisestäänkin huonommiksi. Nyt luotavat työt ovat ilmiselvästi kaikkea muuta kuin parannuksia asiakaspalveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta nämä uutiset eivät ollenkaan koskeneet tavallisten ihmisten palveluja vaan ns. konsernihallintoa. Enkä minä OP:n asiakkaana koe palvelujen karanneen mihinkään, toista se oli toisen ison pankin asiakkaana, silloin tunsin todellakin olevani ilmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä kannattaisi hieman suodattaa pankin PR-väen puheita. Jos tarkoituksena ei olisi vähentää väkeä, koko rumban aluksi kerrottaisiin siitä ihan suoraan, nythän kaikki kynnelle kykenevät alkavat etsimään uutta työpaikkaa. Nuo luvatut uudet työpaikat ovat monen firman YT:ssä myös sijainniltaan esimerkiksi Intiassa tai Virossa, paikallisin työehdoin toki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä hätää. Päivärahalla ja 9 euron kulukorvauksella takaisin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketterästi kaikki nettiin, YT-malli on kopioitu Nokialta, juustohöylättään joka vuosi, vaihdetaan väkeä eri tehäviin ja opastetaan iäkkäämmät ovelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ketterä toimintatapa", vähemmän hiekkaa pankkisalin lattialle. Milloin olemme tilanteessa jossa asioinnin mahdollistavissa konttoreissa täytyy ottaa ensin jonotuksen vuoronumero jo ulkona, se jotta pääsee toiseen jonottamaan sisälle. Tai kuten Turussa jossa eräällä tunnetulla pankilla on enää yksi konttori. Ulko-ovella kaksi vartijaa päästää sisälle pääasiassa ikääntyneistä koostuvia asiakkaita jonottamaan sisälle sen mukaan mitä "koirankopin" kokoinen sali sallii. Luulisi pankkien imagon kannalta ja hyvien tapojen mukaista, olevan palvella fyysisesti heikompia ikäihmisiä mahdollisimman nopeasti. Ei kuten Turun tapauksessa jossa vartijoiden pääasiallisin tehtävä näyttäisi olevan "vanhusten" kapinan ehkäiseminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
43
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
41
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
15
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image