Talous

OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Ensi maanantaina alkavien yt-neuvottelujen piirissä on noin 3  000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa. Yt-neuvottelut eivät koske OP:n osuuspankkeja. KUVA: Tiina Mäntykivi
Talous 20.8.2019 10:35
STT

Neuvotteluiden piirissä on noin 3 000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa.

OP-ryhmä kertoo aloittavansa yt-neuvottelut, jotka johtavat arviolta enintään 250 ihmisen irtisanomiseen nykyisten tehtävien lakatessa.

Samalla syntyy kuitenkin paljon uusia tehtäviä, joita pyritään tarjoamaan irtisanomisuhan alla oleville työntekijöille, OP sanoo tiedotteessaan.

Ensi maanantaina alkavien yt-neuvottelujen piirissä on noin 3  000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa. Yt-neuvottelut eivät koske OP:n osuuspankkeja.

OP:n mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat suunnitelmat "ketterän toimintatavan" laajentamisesta yrityspankki- ja vakuutusliiketoimintoihin.

–  Tavoitteemme on siirtyä vaiheittain koko keskusyhteisössä ketterään toimintamalliin, jossa puramme hierarkiatasoja, tuemme tiimien itseohjautuvuutta sekä varmistamme toimintamme sääntelynmukaisuutta. Uskomme, että uusi toimintatapa tuo myös kulusäästöjä, sanoo OP:n henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi tiedotteessa.

Aiemmin uuteen työskentelymalliin on siirrytty OP:n keskusyhteisön vähittäispankkipuolella sekä kehittämis- ja teknologiatoiminnoissa.

Työtehtäviä kadonnut ja uusia tullut tilalle

Viime marraskuussa OP sai päätökseen aiemmat yt-neuvottelunsa. Niiden seurauksena OP:n keskusyhteisökonsernista arvioitiin katoavan noin 700 työtehtävää, mutta samaan aikaan tilalle oli tulossa yli tuhat uutta tehtävää.

OP:n keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Eija Laurila arvioi tuolloin STT:lle, että irtisanomisilta saatetaan välttyä täysin, koska uusia tehtäviä on tarjolla niin paljon.

Laurila myös kehui marraskuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden ilmapiiriä.

– Rakentava, keskusteleva henki ja yhteistyöhalukkuus yllättivät. Henkilöstön esittämiä muutoksia on otettu mukaan suunnitelmiin, Laurila sanoi.

Huhtikuussa OP kertoi selvittävänsä tulevaisuuden ryhmärakennettaan. Tällä hetkellä OP-ryhmään kuuluu noin 150 osuuspankkia sekä niiden keskusyhteisönä toimiva OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen.

Ryhmärakenteen selvitystyön ja OP-ryhmän tulevaisuuden pohdinnan arvioitiin valmistuvan ensi vuoden aikana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Pakko kikyttää kun.korkotuloja ei enää ole. Kannattavuus syistä osa kilometritehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tuota OP touhua seurannut pitemmän aikaa, nyt alkaa hiljaista miestä hatuttammaan. Se on pankin pysyvä vaihto lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sairaalabisnes onnistunutkaan, väärien päätösten seurauksiako tässä korjataan? Pankaahan vielä negatiivinen korko säästötileille niin se oli siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OP-Pankki eikä OP-Pohjola ole tarkoitettu tavallisen ihmisen paikaksi hoidella raha eikä vakuutusasioita.Kesällä itse siirryin toisen pankin ja vakuutusyhtiön asiakkaaksi josta sain välittömästi hyvää palvelua ja ilman "palvelu/rahan nosto maksuja".60v.Olin OP-pankin asiakas mutta en enää aukaise ko.pankin ja vak.yhtiön ovea.Mitä "palvelumaksuihin" tulee niin OP:llä oli/on hintahissi joka nousi/nousee joka vuosi ja sitten syksyllä kehuvat kuinka paljon on tullut voittoa milläkin aikavälillä.Rahan automaatti nostoihin kun tuli nostomaksu niin silloin minun mitta täyttyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman vuoden sisällä on ostettavissa useita kymmeniä Osuuspankin toimitaloja ympäri Suomea. Pankkeja tulee maahan lopulta 3 -5 kappaletta. Yhdistymiseen on varattu noin 10 vuotta maksimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ketterää toimintaa", laajennetaan yritys ja vakuutuspuolelle.
Niin, ei hän OP ole enää ollut tavallisen kansalaisen, yksityisasiakkaan pankki aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella pankinjohtajalla on monta työntekijää takaamassa pankin palveluja myös Viikonloppuisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"OP:n mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat suunnitelmat "ketterän toimintatavan" laajentamisesta yrityspankki- ja vakuutusliiketoimintoihin".

Olen saanut erittäin huonoa palvelua vakuutusasioissani (Pohjola) tänä kesänä. Paikallisen pankin vakuutusvirkailijaksi ja valtakunnan centtereihin on palkattu "pystymetsästä" tai muutaman kuukauden kokemuksella virkailijoita, jotka eivät hallitse vakuutusasioita. Olen pyytänyt kokenutta, tiedon osaavaa asiantuntijaa, mutta sitä en ole saanut. Asiaa pyöritetään toiselta toiselle. Lähes 2 1/2 kuukautta meni asian hoitamiseen jollekkin tasolle eli en uskaltanut vaihtaa vanhaa uuteen vakuutukseen.
Päivittäisten vakuutusasioiden ketterän toimintatavan lisäksi tarvitaan myös vahvaa osaamista. Vakuutuksien ottajat/vaihtajat haluavat faktatietoa eikä "mututuntumaa". Vakuutukset ovat mutkikkaita.
Pohjola tarjoaa asiakkailleen uutta vakuutusta vanhan tilalle. On niinsanotusti pakko siirtyä esim. omakotitalovakuutuksessa uuteen "parempaan" vakuutukseen, joka ehdoiltaan on huonompi vakuutuksen ottajalle. Pohjola ei enää vanhoissa vakuutuksissa alenna irtaimiston eikä vastuuvakuutuksen arvoa, vaikka se on päin "prinkkalaa". Uusi vakuutus ei korvaa 35 vanhojen putkistojen osalta mitään? Mielestäni tämä ei ole oikein. Vakuutusyhtiö voi yksipuolisesti tehdä muutoksia, joka eivät perustu lakiin.
Kesän tapahtumien jälkeen olen valmis vaihtamaan pankkia ja vakuutuslaitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekö uudet OP sairaalat mm Oulu ja Kuopio ne jotka syövät yhtiön tulosta kun Sote viivästyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin pitkälti. Op pystyy kuittaamaan luottotappiot, kun nostavat vain marginaaleja asuntovelallisilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä näkyy olevan hirveä kiire kommentoimaan juttuja, kun eivät joko lue juttua ollenkaan tai eivät ymmärrä lukemaansa. Uutisen mukaan työntekijämäärä sinällään ei välttämättä vähene ollenkaan, vaan saattaa jopa lisääntyä. Ei kaikki yt-neuvottelut koske väen vähentämistä, vaan esimerkiksi työtehtävien vähentämistä, kuten tässä tapauksessa vaikuttaisi olevan. Tietysti, jos ei yhtään jaksa keskittyä lukemaansa tai ajatella, voi olla vaikea ymmärtää noiden kahden asian eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on luettu, mutta Matildalta jäi huomioimatta se että kommenttien kärki onkin suunnattu siihen että on ymmärretty "tavallisen" asiakkaan kannalta palvelujen karkaavan kauemmaksi ja vielä laadultaan entisestäänkin huonommiksi. Nyt luotavat työt ovat ilmiselvästi kaikkea muuta kuin parannuksia asiakaspalveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta nämä uutiset eivät ollenkaan koskeneet tavallisten ihmisten palveluja vaan ns. konsernihallintoa. Enkä minä OP:n asiakkaana koe palvelujen karanneen mihinkään, toista se oli toisen ison pankin asiakkaana, silloin tunsin todellakin olevani ilmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä kannattaisi hieman suodattaa pankin PR-väen puheita. Jos tarkoituksena ei olisi vähentää väkeä, koko rumban aluksi kerrottaisiin siitä ihan suoraan, nythän kaikki kynnelle kykenevät alkavat etsimään uutta työpaikkaa. Nuo luvatut uudet työpaikat ovat monen firman YT:ssä myös sijainniltaan esimerkiksi Intiassa tai Virossa, paikallisin työehdoin toki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä hätää. Päivärahalla ja 9 euron kulukorvauksella takaisin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketterästi kaikki nettiin, YT-malli on kopioitu Nokialta, juustohöylättään joka vuosi, vaihdetaan väkeä eri tehäviin ja opastetaan iäkkäämmät ovelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ketterä toimintatapa", vähemmän hiekkaa pankkisalin lattialle. Milloin olemme tilanteessa jossa asioinnin mahdollistavissa konttoreissa täytyy ottaa ensin jonotuksen vuoronumero jo ulkona, se jotta pääsee toiseen jonottamaan sisälle. Tai kuten Turussa jossa eräällä tunnetulla pankilla on enää yksi konttori. Ulko-ovella kaksi vartijaa päästää sisälle pääasiassa ikääntyneistä koostuvia asiakkaita jonottamaan sisälle sen mukaan mitä "koirankopin" kokoinen sali sallii. Luulisi pankkien imagon kannalta ja hyvien tapojen mukaista, olevan palvella fyysisesti heikompia ikäihmisiä mahdollisimman nopeasti. Ei kuten Turun tapauksessa jossa vartijoiden pääasiallisin tehtävä näyttäisi olevan "vanhusten" kapinan ehkäiseminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
56
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
55
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
45
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
41
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
24
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
20
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image