Talous

OP myöntää asuntolainoja enemmän kuin kukaan, mutta lainakannan kasvu junnasi – Pääjohtaja Ritakallio: "Tässä näkyy myös koko asun­to­mark­ki­nan tilanne"

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio oli tyytyväinen johtamansa finanssikonsernin tulokseen. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 5.2.2019 17:50
Markku Uhari

Vielä miljarditulokseen yltänyt OP Ryhmä arvioi, että asuntolainakanta kasvaa verkkaisesti myös lähiaikoina. Vuokra-asuminen on kasvattanut suosiota omistusasumisen kustannuksella.

Helsinki

Asuntolainakanta kasvoi viime vuonna hitaammin OP Ryhmässä kuin pitkään aikaan. OP Ryhmän tiistaina julkaiseman tulosmateriaalin mukaan yhtiön asuntolainakanta kasvoi 2,8 prosentilla viime vuonna.

Pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi konsernin tiedotustilaisuudessa, että uusista asuntolainojen myöntömääristä huolimatta lainakanta kasvoi hitaammin kuin vuosiin. OP Ryhmä on Suomen markkinajohtaja asuntolainoissa.

– Tässä näkyy myös koko asuntomarkkinan tilanne. Hintataso ei ole noussut, ja asuntorakentamisen suhdanne on hidastumassa.

Yhtiön pääekonomisti Reijo Heiskanen lisää, että asuntotuottojen reaalikasvu on ollut yhtä hidasta viimeksi 1990-luvun alussa. Taloyhtiölainojen yleistyminen ei myöskään täysin hidastumista selitä.

– Suhdannetilanteeseen nähden kotitaloudet ovat aika varovaisia, Heiskanen totesi.

Liiketoimintajohtaja Harri Nummela arvioi, että vastaavaa, varovaista lainakannan kasvua odotetaan myös tulevalle vuodelle.

– Jonkin verran on havaittavissa, että vuokra-asuminen kasvattaa suosiotaan omistusasumisen kustannuksella, sanoo Nummela.

Ensiasunto myös ostetaan myöhempään kuin aiempina vuosina.

Sama huomattu myös Suomen Pankissa

Asuntolainakannan hidastuva kasvu huomattiin alkuvuonna myös Suomen Pankissa.

Tammikuussa Suomen Pankki tiedotti, että lainakannan hitaus oli seurausta siitä, että vanhoja asuntolainoja on alettu lyhentää entistä aktiivisemmin. Tämän pitäisi siis hillitä kotitalouksien velkaantumista. OP Ryhmässä arvioidaankin, että kotitalouksien velkaantumisen kasvu tasaantuu lähivuosina.

Toistaiseksi kotitalouksien korkoympäristö tullee myös pääekonomisti Heiskasen mukaan pysymään maltillisena. EKP on ilmoittanut pitäytyvänsä ohjauskoron nostamisesta vielä ainakin kesään asti. Heiskanen uskoo, että korkojen maltillisesta noususta huolimatta kestää vielä aikaa, ennen kuin ne ovat normaalina pitämällään 2–3 prosentin tasolla.

Hän neuvookin kotitalouksia pitämään kulunsa tasapainossa tuloihin nähden.

– Varautuminen [koronnousuun] on vähän sama kuin autoilijalle talvi. Se tulee lopulta yllättäen.

Miljarditulos jäi viime vuodesta

OP Ryhmä ylsi vielä viime vuonna yli miljardin euron tulokseen, vaikka tulostaso jäikin edellisvuodesta.

Korkeat kulut ja sijoitusten heikko tuotto rasittivat finanssiryhmän tulosta, mutta piristysruiskeen konserni sai siitä, kun se siirsi eläkevastuunsa työeläkevakuutusyhtiö Ilmariselle.

Vastaavaan tulokseen yhtiö ei enää kuitenkaan pääse. OP Ryhmä arvioi muutenkin, että Suomen talouskasvu hidastuu lähivuosina. Ritakallio toteaa, että uusien Suomen päättäjien tulisi keskittyä työllisyysasteen nostamiseen.

– Tarvitsemme koulutetun ja muun työvoiman osalta myös työperäistä maahanmuuttoa. Tarvitsemme tänne lisää ihmisiä, koska yhä isompi osa on jo ikääntyneenä pois työmarkkinoilta. Se osuus vain kasvaa.

Yli 1,9 miljoonaa asiakasomistajaa

OP Ryhmän tulos oli viime vuonna 1,017 miljardia euroa (1,031 miljardia vuonna 2017).

OP:n tulosta pudottivat sijoitustuottojen lasku ja yhtiön korkeat kustannukset.

Konsernin vakavaraisuus kasvoi 20,5 prosenttiin laskeneesta tuloksesta huolimatta. Pankkitoiminnan tuotot kuitenkin kasvoivat.

Yhtiö kasvatti myös viime vuonna asiakasomistajiensa määrän 1,83 miljoonasta yli 1,9 miljoonaan.

OP:lla oli viime vuonna myös 6 000 ihmistä koskeneet yt-neuvottelut, jotka johtivat 700 tehtävän lopettamiseen.

600 työntekijää sai kuitenkin uutta työtä yhtiön sisältä.

MAINOS

Kommentoi

Ylihinnotellut läävät, ei töitä, ei lapsia, ei luottoa tulevaan, ei asuntokauppa. Nöin se vain menee. Ja suomessa 10 vuotisenjakson kovin talouskasvu,,heh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
37
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
36
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
20
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image