Talous

Olkiluoto 3 on viittä vaille ydin­voi­ma­lai­tos – pinnat alkavat kiiltää ja polttoaine ladataan reaktoriin to­den­nä­köi­ses­ti tammikuussa

Vaikka polttoaineen lataus tapahtuu ensimmäistä kertaa, niin teknisesti kyseessä on rutiinitoimenpide, Juha Poikola kertoo.
Talous 5.9.2019 20:26
Jami Jokinen

Olkiluodon kolmosyksikön käynnistyminen on jo hyvin lähellä, jos aikataulu reaktorin lataamisesta pitää.

Kun Olkiluoto 3-laitokselle (OL3) siirrytään kymmeniä senttejä paksujen teräsovien kautta, korviin kantautuu venäjää, ranskaa ja monin eri tavoin murrettua englantia.

– Luvitettuja henkilöitä on projektin aikana ollut noin 30 000 ja kansalaisuuksia 80, sanoo Teollisuuden Voiman (TVO) yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Poikola.

Vielä tämä on teollisuustyömaa, jonka vahvuus on noin 1700 henkeä. Kyse ei vielä ole ydinvoimalaitoksesta, ei ainakaan virallisesti.

Mutta viittä vaille se alkaa sellainen jo olla.

Ydinvoimala OL3:sta tulee, kun polttoaine ladataan reaktoriin. Tämä tapahtuu näillä näkymin alkuvuonna eli neljän-viiden kuukauden kuluttua.

Vierasesineet ovat iso riski

Reaktorihallissa pinnat kiiltävät, eikä laitteiden ja rakenteiden päällä ole enää juurikaan suojapeitteitä.

Hallin reunamilla ryhmä valkotakkisia työntekijöitä imuroi ja pyyhkii pintoja. Mitä lähemmäs voimalan h-hetkeä ollaan, sitä tarkemmin pöly, hiekanjyvät ja muut epäpuhtaudet on saatava pois.

Reaktoriallas on suljettu teräsbetonikannella. Altaan reunaa kiertää oranssi huomioteippi, jonka mukaan tässä menee "high danger arean" eli korkean vaaran alueen raja.

Reaktori ja -allas odottavat kannen alla. Polttoaine siirretään niihin mahdollisesti tammikuussa. Samalla OL3:sta tulee ydinvoimalaitos.

Kirjainyhdistelmä FME kertoo, että korkea vaara viittaa vieraaseen materiaaliin.

Reaktorialtaan veteen ei saa joutua sinne kuulumattomia kappaleita – pieniäkään – sillä pahimmillaan ne voisivat rikkoa polttoainesauvoja.

– Vierasesine olisi ehkä ainoa skenaario, jonka vuoksi polttoaineet voitaisiin joutua ottamaan reaktorista vielä latauksen jälkeen pois, Poikola miettii.

Kansi kiinni 52 pultilla

Kansainvälisen atomienergiajärjestön sinetöity kamera kuvaa reaktorihallia. Kansainvälinen ydinvalvonta on tiukkaa, ja järjestöllä on oltava jatkuva, ajantasainen tieto jokaisen polttoainenipun sijainnista.

Kamera oli käytössä jo silloin, kun polttoainetta alettiin viime vuonna tuoda seinän takana sijaitsevaan varastoaltaaseen. Samalla OL3:sta tuli ydinlaitos, mutta ei siis vielä ydinvoimalaitos.

Altaasta polttoaine siirretään tarkoitukseen rakennetuilla siirtolaitteilla reaktoriin.

– Siirron aikana polttoaineniput ovat koko ajan veden alla. Se pysäyttää säteilyn kokonaan, Poikola kertoo.

850-kiloisten nippujen siirtämistä on harjoiteltu pitkään, sillä laitteistolla on siirretty reaktoriin "dummynippuja"; joissa ei ole ollut ydinpolttoainetta.

Reaktoripaineastian kansi odottaa sen sijaan vielä hupun alla. Kansi nostetaan paikalleen, kun 241 polttoainenippua on siirretty reaktoriin.

Hallissa on tonnitolkulla painava laite, jonka ainoa tehtävä on kiinnittää ja avata 52 jättimäistä pulttia, joilla kansi kiinnitetään.

Testeistä jäljellä enää kymmenen prosenttia

Menossa on median tutustumispäivä, jota voimayhtiö sanoo viimeiseksi mahdollisuudeksi vierailla laitoksen sisällä. Ydinvoimalaitoksessa liikkuminen ei ole yhtä vapaata kuin nyt.

Kyse ei ole ensimmäinen eikä edes toinen kerta, kun mahdollisuuden pitisi olla viimeinen.

Erilaisista ongelmista ja niiden aiheuttamista viivästyksistä kärsinyt projekti näyttää kuitenkin vihdoin olevan loppusuoralla.

Vielä OL3 näyttää työmaalta, mutta puolen vuoden kuluttua sähköä saattaa vihdoin alkaa virrata valtakunnan verkkoon.

– Testeistä on tehty 90 prosenttia, sanoo TVO:n tiedotuspäällikkö Pasi Tuohimaa.

Lukumääränä se tarkoittaa, että noin kolmesta tuhannesta erilaisesta testauksesta jäljellä on kolmisen sataa. Osa niistä tehdään vasta polttoaineen latauksen jälkeen.

Säteilysuojaus ja turvajärjestelyt muuttuvat kertaheitolla

Ennen latausta tarvitaan vielä Säteilyturvakeskuksen (Stuk) latauslupa. Termistä huolimatta kyseessä ei ole varsinainen erillinen lupa.

Latauslupa on käytännössä sarja vaatimuksia, jotka laitoksen ja TVO:n on täytettävä ja Stukin kuitattava, ennen yhtiö se saa käyttöluvan mukaan ladata polttoaineen reaktoriin.

Lataus on merkittävä virstanpylväs niin henkisesti kuin käytännössäkin.

Kun työmaa muuttuu ydinvoimalaitokseksi, astuu samalla voimaan suuri määrä muutoksia, jotka vaikuttavat koko organisaatioon.

Tällä hetkellä säteilysuojakäytännöt ovat voimassa noin 30 huonetilassa. Polttoaineen latauksen jälkeen alue laajenee huomattavasti, ja turvallisuuskäytännöt tiukkenevat monin tavoin.

– Liikkumisrajoitukset muuttuvat kertaheitolla, Poikola kertoo

– TVO:n vastuut kasvavat myös huomattavasti. Se on meille tosi iso käännekohta, mutta mukava.

Huhtikuussa sähköä, jos viimeisin muutos oli viimeinen

Pian latauksen jälkeen käynnistetään ydinreaktiot, ja valtakunnan sähköverkkoon laitos kytketään arviolta huhtikuussa. Sähköä syntyy vaihtelevalla teholla keskikesään asti, ja vakaasti täydellä teholla laitos toimii heinäkuussa.

Näin on, jos laitostoimittajan (Areva-Siemens -konsortio) viimeisin aikataulumuutos myös jää viimeiseksi. Mutta jääkö se?

Kun Tuohimaalta kysytään, miltä tuntuu viestiä aina uudelleen siirtyvästä aikataulusta, hän sanoo sen olevan helppoa.

– Me kerromme, mitä meille kerrotaan.

MAINOS

Kommentoi

Näin vanhana ydinvoimalamiehenä ihmettelen mitä vierasesineen poistossa polttoaineen poisto reaktorista auttaa. Hopeahan vierasesineenä on kauhistus, koska se jauhaantuu prosessissa ja aktivoitunut jauhe kovana säteilijänä sotkee joka paikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikatauluhen on pysynyt hyvin. Jo monta vuotta ollut, että varmaan vuoden päästä on tuotannossa jos....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle Svenska: "Olkiluoto 3 on maailman 2. kallein rakennus - Kheopsin pyramidin rakentaminen kesti muutaman vuoden enemmän
Olkiluoto 3 on toiseksi kallein valmistunut rakennus maailmassa Yle Svenskan eri lähteistä kokoamien tietojen mukaan. Olkiluoto 3:sta kalliimpi rakennus on vain Abraj al-Bait hotellikompleksi Mekassa. Hotelli maksoi 12 miljardia euroa. Yle Svenska vertaa Olkiluoto 3:a Egyptin pyramidien rakentamiseen. Esimerkiksi 4500 vuotta vanha Kheopsin pyramidi nousi 20 vuodessa ilman nykyaikaista tekniikkaa. Olkiluoto 3 näyttäisi valmistuvan 14 vuodessa".

Tiedä itkiskö vaiko nauraisi... ja taitaa mennä 15 vuotta. Juttu oli viimevuodelta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taidettu kuitenkaan kertoa, että minkä vuoden tammikuussa nyt meinataan saada uraani halkeamaan. Toki on hyvä, että voimala tehdään tarkkaan harkiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaisia on Oulun seudun tieprojektit, kestävät vuosia. Esim moottoritiellä koetaan tuhansia ketkukolarien riskejä kun turvavälit lasketaan yksittäisinä metreinä - vaan tilaajaa ei kiinnosta, maksajia ovat vakuutetut tavalla tai toisella,vahinkojen tai menetetyn vapaa-ajan muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan Olkiluoto 3 alkaisi tuottamaan verkkoon sähköä vuonna 2030? Sillä 2031 pulju alkaa olla jo niin vanha, että sitä pitää pikkuhiljaa alkaa ajaa alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, alkaa olla aika naurettavaa tuo lupailu milloin rupeaa toimimaan, jos koskaan. Hienoa Ranskalaista tekniikkaa, pitäisi pistää tämänkin Farssin tilaajien Nimet jakeluun........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo. Tuulisina päivinä voi pestä pyykit. Ihan varmasti tarvitaan parikin uutta voimalaa koska muuten ollaan tuontisähkön varassa ja hinta kovempi kuin ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image