Talous

Olkiluodon vioittuneen polttoaineen syynäys kestää loppuvuoteen

Ainakin uudessa Olkiluoto 3:ssa käytettävät uraanipelletit ovat vain pikkusormen kynnen kokoisia. Arkistokuva. KUVA: Mikael Rydenfelt
Talous 23.10.2017 16:11
Ossi Rajala

Olkiluodon ydinvoimalan ykkösreaktorissa on havaittu sekä viime vuonna että tämän vuoden lokakuussa vioittunutta polttoainetta eli radioaktiiviset polttoainesauvat ovat jotenkin vaurioituneet.

Syy vaurioitumiseen selviää viime vuoden sauvojen osalta loppuvuodesta.

- Sauvat on tarkistettu visuaalisesti. Osa niistä on Ruotsissa tutkimuksissa. Loppuvuodesta tutkimukset on saatu tehtyä. Se on toistaiseksi voitu sulkea pois, että vioittuminen olisi johtunut vierasesineestä, kertoo Säteilyturvakeskuksen käytönvalvontapäällikkö Niko Mononen.

Lokakuussa havaituista vioista ei voida vielä sanoa tämänkään vertaa, sillä niiden tutkimusta ei ole aloitettu. Olkiluodon ykkösreaktori ajettiin tutkinnan takia viime viikolla alas "kylmäseisokkiin". Yksikön on arveltu palaavan sähköntuotantoon tämän viikon torstaina.

- Ei ole kovin tavallista, että yksikkö ajetaan tästä syystä viikoksi alas. Mutta ei se ole tavatontakaan, sanoo TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa.

Vioittuneesta polttoaineesta vapautuu hieman normaalia enemmän radioaktiivisia aineita reaktoriveteen, mutta tästä ei aiheudu vaaraa ympäristölle.

Yleensä rikkoutunut polttoaine-elementti vaihdetaan muun vaihdettavan polttoaineen kanssa ydinvoimaloiden vuosihuoltojen yhteydessä.

- Vuosihuoltoon on vielä aikaa, joten rikkoutunut elementti päätettiin poistaa nyt, Tuohimaa sanoo.

Syitä vaurioitumiseen voi olla useita. Tarkka aikataulu syiden selviämiseen ei ole toistaiseksi tiedossa.

Lännen Media on kertonut aiemmin, ettei muista ydinvoimaloista ei ole aiemmin raportoitu samanlaisista ongelmista (LM 11.10.). STUK:n mukaan ydinvoimalaa on käytetty ohjeiden mukaisesti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image