Talous

Oletko varautunut taloudessasi korkojen nousuun? USA:n taloudessa on jo merkkejä talouskasvun etenemisestä loppusykliin

Velka-aste on noussut Suomessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Ovatko asunnon ostajat esimerkiksi varautuneet normaaliin korkotasoon nykyisten matalien korkojen jälkeen. Kevan sijoitusstrategi epäilee, että eivät. KUVA: Miikka Kiminki
Talous 5.5.2018 9:00
Hannamari Ahonen

Suomalaisten kiihtyvällä velkaantumisella voi olla karut seuraukset, kun lama iskee. Näin arvioi Suomen suurimman eläkevakuuttajan Kevan sijoitusstrategi Pertti Lassila. Lassila seuraa päivittäin maailmantalouden tunnusmerkkejä, jotta osaisi sijoittaa kuntien työntekijöiden eläkevaroja mahdollisimman viisaasti.

– Kun historiallisen matalista koroista palataan normaaliin korkotasoon, niin kyllä se aikamoinen sokki voi olla, Lassila sanoo.

Hänen mukaansa seuraavan taloustaantuman rajuuden ennustaminen on vaikeaa. Suomen ja suomalaisten velkaantuminen kuitenkin huolestuttaa.

– Suomalaistenkin velat ovat aika suuria ja velka-aste on Suomessa noussut enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Onko tässä varauduttu ollenkaan niin sanottuun normaaliin korkotasoon? Epäilen kyllä.

Lassila sanoo, että nyt on vielä ihan uusia asioita kuten pikavipit ja uudisasuntojen massiiviset taloyhtiölainat, joissa on lyhennysvapaita vuosikausia ja sitten tulee valtava tasokorotus.

– Ne näyttävät haastavilta nykyisilläkin koroilla.

Hänen mukaansa Euroopassa rahapolitiikka on yhä äärimmäisen elvyttävää ja korot ovat tämänhetkiseen talouskasvuun nähden aivan liian matalalla Saksan ja Suomen kaltaisissa maissa.

USA:n talouskasvu ennätyspitkä

Suomi on saanut nauttia talouskasvusta vasta viimeisen vuoden ajan. Nyt USA:n taloudessa on jo merkkejä, jotka yleensä ovat kertoneet siitä, että talouskasvussa on edetty keskivaiheesta loppusykliin. Yhdysvaltojen tilanne taas heijastuu nopeasti Eurooppaan.

Yhdysvaltojen talouden nousukausi on ollut ennätyksellisen pitkä. Vain kaksi kertaa 118 vuoden aikana nousukausi on kestänyt niin pitkään kuin nyt.

– Vaikka taloussyklit eivät kuole vanhuuttaan, niin useimmiten keskuspankkien toimet laukaisevat sen. Keskuspankit reagoivat inflaatiopaineeseen nostamalla ohjauskorkoja, Lassila sanoo.

Yhdysvaltain keskuspankki FED on pyrkinyt estämään talouden ylikuumenemista nostamalla korkoja jo kuusi kertaa muutaman viime vuoden aikana. Ekonomistien mukaan lisää koronnostoja on tulossa.

Mitä muita merkkejä Lassila sitten on huomannut?

– Yksi loppusyklin merkeistä on positiivinen tuotantokuilu. Termi tarkoittaa sitä, että on laskettu, minkälaiseen kasvuvauhtiin talous kykenee ja talous ylittää tuon potentiaalisen kasvun.

Yritysten tuotteille on kysyntää, joten niillä on paineita investoida lisää. Ongelma vain on, että ammattitaitoisia työntekijöitä ei enää olekaan saatavissa tarpeeksi. Yritykset eivät siis pysty kasvattamaan tuotantoaan ilman, että se aiheuttaa kustannuspaineita ja siten kannattavuuden laskua.

Raaka-aineet kallistuvat

– Raaka-aineiden hintojen nousu on tyypillistä syklin loppupuolella. Esimerkiksi öljy ja teollisuudelle tärkeä kupari ovat kallistuneet selvästi, Lassila sanoo.

Alumiinin hinta ponnahti 30 prosenttia ylös huhtikuun puolivälissä sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti pakotteita Venäjälle. Maailman toiseksi suurin alumiinintuottaja on venäläinen Rusal.

Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin johdolla asettanut tuontitulleja EU:lle ja Kiinalle ja yhdysvaltalaisille tuotteille on vastavetona asetettu lisätulleja. Jos kauppasota vielä yltyy, sekin voi nostaa raaka-aineiden hintoja.

Talousennusteiden mukaan tänä vuonna USA:n talous vielä kasvaa. Ensi vuonna kasvu heikkenee ja esimerkiksi Handelsbankenin ennustuksen mukaan vuonna 2020 talouskasvu hiipuu jo 1,1 prosenttiin.

MAINOS

Kommentoi

Nousua on ollut maailmalla lähes 10 vuotta, se on kolmanneksi pisin nousukausi 1900-luvun alusta lukien.
Mikä menee ylös, tulee aikanaan myös alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai-jai-jai.. kohta ovat ostajan markkinat.. ensin joustaa kysyntä ja lopulta nähdään hintajousto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuuspankin mukaan asuntokauppa on käytännössä pysähtynyt kuin seinään. Ihmisillä ei enää riittä rahat ja lainoja uudelleen järjestellään kiihtyvään tahtiin.
Nordeakin myönsi suomalaisten heikon ostvoiman ja nosti asuntolainan maksimipituuden 35 vuoteen.
Talohtiolainat ankarassa kasvussa, mikä on erittäin huono asia velallisen kannalta-vastikkeet nousee pian vuokrien tasolle..

Ja tämä kaikki, suomen talouden suhdannehuipulla..talouskasvu on vain hallituksen luoma mielikuva ennen vaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä EU kuittaa piikin! Ja jos ei kuittaa, niin voidaan myydä pois tiet, pohjavedet ja kaikki muu tarpeeton! Vielä vähän leikkuria opiskelijoille ja työttömille, niin johan on kumma jos ei maailman onnellisin kansa selviä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun sipilän hallitus leikkauslistoja laatimaan, helpointa on valita samat tutut kohteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oletko varautunut taloudessasi korkojen nousuun?" Kyllä olen. Erosin kirkosta, sillä saa tuntuvasti puskuria. Joka on tarpeeton menoerä tapaluterilaiselle, todella helppo luopua. Ei muuta kun kunnon puskuria tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usassa ja Euroopassa alkaa kohta uusi lama koska nousu sykli ollut niin pitkä. Suomessa ei nousu ole edes kunnolla alkanut kun jo uusi lama painaa päälle. Sipilän hallitus luulee silti tehneensä oikean urotyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettiä paljonko sitä lainaa uskaltaa nostaa, esim . 5% korko ei ole mikään mahdoton asia. 200 000€ lainasta se tarkoittaa jotain 833€. / kk pelkkiä korkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image