Talous

Oh­jel­mis­to­ro­bo­tit tulevat – myös jul­kis­hal­lin­to ottaa tekoälyä ja oh­jel­mis­to­ro­bot­te­ja rutiinitöitä tekemään

VTT:n erikoistutkija Jukka Kääriäinen sanoo, että tekoälyn avulla voitaisiin löytää esimerkiksi mahdollisia väärinkäytöksiä. KUVA: Pekka Peura
Talous 10.7.2018 9:21
Pasi Klemettilä

Tekoälyn ja etenkin ohjelmistorobotiikan käyttö alkaa kiinnostaa myös julkishallinnon töissä. Ohjelmistorobotit ovat tietokoneohjelmia, jotka käyttävät tietojärjestelmiä samalla tavalla kuin normaali käyttäjä eli ihminen tekisi, mutta nopeasti ja väsymättä.

VTT:n johdolla on selvitetty ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn hyödyntämisen edellytyksiä ja kehityskohteita, jotka on nyt koottu julkishallinnon päätöksenteon tueksi syntyneeseen väliraporttiin. Ratkaisujen kehittämisessä korostuu VTT:n, Aalto-yliopiston ja Etlan tutkijoiden mukaan turvallisuusriskien hallinta.

RoboÄly-projektin päällikkönä on Oulun VTT:ltä erikoistutkija Jukka Kääriäinen.

Esimerkkikohteena selvityksessä on Oulun kaupunki, jonka toiminnoista etsitään sopivia paikkoja ohjelmistorobotiikan käyttöön.

– Tekoäly on vielä tulevaisuutta, mutta ohjelmistorobotiikka on jo ihan ovella, Kääriäinen sanoo.

Kokeiluja ja joitakin askelia on jo Suomessa otettu, joissa tekoälyä jo käytetään julkishallinnossa avuksi.

Esimerkiksi maahanmuuttovirastolla on chatbot, joka perustuu tekoälyyn.

– Toisaalta tekoälyä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi siten, että asiantuntijat voisivat käyttää tekoälyä joidenkin piirteiden löytämiseen suuresta tietomassasta. Sillä tavoin voitaisiin etsiä mahdollisia väärinkäytöksiä, joita asiantuntijat voivat tutkia edelleen tarkemmin.

Ohjelmistorobotiikka on ”vähä-älyisempää” kuin tekoäly. Ohjelmistorobotiikka soveltuu hyvin rutiininomaisiin tehtäviin, kuten tiedon kopioimiseen paikasta toiseen tai vaikka laskun tietojen oikeellisuuden tarkastamiseen. Esimerkiksi palkka- ja henkilöstöhallinnon prosesseissa voidaan hyvin hyödyntää ohjelmistorobotiikkaa.

Ohjelmistorobottia voidaan käyttää sellaiseen työhön, jonka tekotapa voidaan määritellä hyvin.

Ihmisten aikaa jää asiakaspalveluun ja harkintaa vaativaan työhön. Toisaalta ohjelmistorobotiikkaa voidaan vaikka valjastaa etsimään tietoja niin, että voidaan tehostaa ihmisten työskentelyä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Ohjelmistoropotti on vain uusi ilmaus vanhalle asialle.... Kymmeniä vuosia ovat tietokoneohjelmat jo pyörineet samalla tavoin tietoa analysoimassa erilaisissa sovelluksissa. Kyseessä on vain käytön laajeneminen prosessointitehojen kasvaessa ja ohjelmistokehityksen helpottuessa ja halventuessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään kommentoija ei näytä tajuavan sitä, että koko ajan uudet teknologiat korvaavat vanhoja tapoja tehdä töitä. Sekin oli ihmistöitä vievän uuden teknologian esiinmarssi, kun pyykinpesukoneet tulivat korvaamaan pyykkilaudat. Hyvä vaan että "helppoja", mekaanisia töitä katoaa, ja ihmisen tehtäväksi jää syvempää ajattelua ja tuntemista vaativat hommat. Lisäksi ihmisille jää suurimmassa määrin koneiden suunnittelu ja ylläpito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko kommentoida...
Hienoa että huomasit, että "koko ajan uudet teknologiat korvaavat vanhoja tapoja tehdä töitä". Kyllä, ensimmäinen pyykinpesukone, pulsaattori oli suuri mullistava uutuus, joka ei varsinaisesti vienyt pyykkilaudan tekijää konkurssiin. Pyykilauta ei ollut "heti mulle" ilmiö, joten lautayrittäjällä oli aikaa seuraavaan siirtoon. Tänä päivänä kaikki kuitenkin tulee vauhdilla ja samassa työntekijöitä irtisanotaan "tuotannollisista ja taloudellisista syistä".

Kaikille ei valitettavasti avaudu mahdollisuutta koneiden suunitteluun eikä ylläpitoonkaan, jos tätä vauhtia tavalliset työt maailmasta häviävät. Yritän ajatella samalla tavalla kuin Ruotsissa. Eli "jos minä pärjään elämässä, niin haluan että sinäkin pärjäät". Se on sitä demokratiaa. Olemme kuitenkin syntyneet siihen ajatukseen, että opiskelun jälkeen saamme töitä ja voimme alkaa rakentamaan tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein tekoälysovelluksia Koneen hissejä varten VTT:llä 30 vuotta sitten. Ylläpito-ongelmat koituivat näiden kokeilujen kompastuskiveksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kävi. Konehuoneeton hissi alias uusi moottori ja superköysi veivät Koneen innovaatiopotin, tekoälypohjainen hissiohjelmistojen konnfigurointiohjelmisto jäi sen sijaan vain edellisen tekoälyaallon haikeana muistona muutamien harvojen mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, todistamme uutta teollista vallankumousta. Suuret muutokset kuten nykyinen murros on vaikea havaita sen tapahtuessa, mutta selkeitä voittajia tässä murroksessa ovat ne valtiot, joilla on katse rohkeasti horisontissa ja jalat tukevasti maassa.

Ainoa järkevä tapa parantaa kilpailukykyä (kiky mainittu!) on tehdä työtä, jolla on oikeasti arvoa. Työn tekemisellä itsessään on vain vähän arvoa, mikä ratkaisee on mitä työllä saadaan aikaan. Työnteon tarve ei häviä, mutta tuottavuudeltaan hyviä töitä on yhä vähemmän ja vähemmän. Yhteiskunnan tehtävä on varmistaa, että esimerkiksi koulutuspoliittisilla linjauksilla varmistetaan oikeanlaisen ammattitaidon kehittyminen.

Perustulon tapainen ratkaisu on ainoa inhimillinen malli varmistaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus. Kun töitä ei riitä kaikille tai työn luonne on sellaista, että siitä ei pystytä kannattavasti maksamaan reilua palkkaa, jolla tulisi toimeen, vaatii se uudenlaista suhtautumista työntekoon.

Rahoitus perustulomalliin tulee tapahtua siirtämällä tekoälyn tuottoa mm. yritysverotuksen kautta. Kun yrityksen ei tarvitse maksaa työntekijöilleen palkkaa, tulee veronkeruuta uudistaa. Uudistus tulee kuitenkin toteuttaa niin, että tekoäly ja robotiikka tuovat yrityksille kilpailuetua.

Tulevaisuuden maailma kuulostaa oudon sosialistiselta (yritysten tehtävä on tuottaa voittoa, jota voidaan jakaa verojen kautta kansalaisille), mutta muuten yhteiskunnat kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Pätkätöillä tai tilastokikkailuilla ei rakenteellista ongelmaa korjata. Mitä nopeammin tilanne korjataan, sen paremmin olemme suojautuneita robotiikan ja tekoälyn globaaleilta vaikutuksilta.

Toinen puoli yhtälöä on miettiä mitä ihmiset sitten tekevät sohvan pohjalla makaamisen sijaan. Perustulon päällä lisätienestien keruu esim. palvelualan ammateissa Uber-henkisesti pätkätöitä itse itseään työllistäen voi olla yksi malli, mutta työn tulisi kuitenkin olla aidosti kutakin motivoivaa. Harva kun kuitenkaan saa kovin suuria kiksejä kiikuttamalla ruokaa ravintolasta asiakkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihmisten aikaa jää asiakaspalveluun ja harkintaa vaativaan työhön. "
Naurettava väite. Todellisuudessa ihmiset potkitaan pihalle ja he joutuvat heitteille ja Sipilän aktivointimallin rääkkäämäksi. Lopulta he päätyvät kelan luukulle ja leipäjonoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva että tulee 'nyt jo' julkishallintoonkin samaiset menettelyt, jotka kauppaan ja teollisuuteen, suurempiin yrityksiin, toteuteutettiin 1990 luvulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden ja paremman tekniikan ja osaamisen kautta Suomalaiset pystyy kilpaileen maailman laajuisilla markkinoilla.Sumessa on kymmeniä vuosia työttömyyttä aiheuttanu vanhat ja ajastaan jäljessä olevat käytännöt.Julkishallinnon työt uudella tekniikalla saadaan tehtyä 300 000 pienemmällä henkilöstömäärällä , pidetään palkat entisellään ja laskeen veroja.Käteen jäävällä rahalla on enemmän ostovoimaa.Miten muutos saadaan tapahtumaan esteen muodostaa asenteet ja muutosvastaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä robotteja täytyy alkaa verottamaan kuten ihmisiä. Nehän vie veronmaksajan paikan ja jospa se sitten hillitsee firmojen robotti-intoilua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää luulen että kun verottaja ottaa näitä käyttöön niin robotit alkaa verottamaan meitä ja torjua harmaata taloutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö VTT:llä googlettaa vaikkapa semmonen termi kuin "continuous integration"? Kyllä ohjelmistorobotiikka on ollut ihan arkipäivää esim Nokialla jo kymmenen vuotta. Voisi sanoa että ilman ei edes pärjäisi, niin paljon saadaan irrotettua aivoja "oikeisiin" töihin sen ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä älyä siinä Jenkinssä on? Kun tullee uutta koodia se kääntää ja ajaa yksikkötestit. Mutta kuka ne yksikkötestit tekee? Kuka konffaa Jenkinsin uudestaa kun buildi ympäristö vähän muuttuu? Ihminen. Odotan innossa sitä päivää, että joku ohjelmisto robotti tekee mun puolesta unit testit kun annan sille testattavan rajapinnan ja kuvauksen pseudokielellä mitä minkäkin funktion tulisi tehdäja. Lisäksi jos joku muu kuin minä editoisi cmake filuja, olisi jotain älykästä. En hirveästi ex nokialaisena alkaisi retostelemaan VTT:lle kuinka softatutkimusta tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella surullista siinä mielin, että jos ihmiset menettävät toimeentulonsa robotiikan ja tekoälyn jne. vuoksi. Aina tässä keksintöjen viidakossa, joku häviää ja useimmiten businessmies tai -nainen voittaa. Omistajilla ei nyky-yhteiskunnassa ole paljonkaan vastuuta työntekijöistä, koska hän kokee että "minun firma ja minun rahat". Todellisuudessa juuri "duunarit" tekevät yrittäjästä rikkaan. Tämähän on tuttu juttu nyt ja on aina ollut. Kuitenkin jokaisella meillä on unelmia, joita pystyy toteuttamaan ainoastaan palkan (siis rahan) turvin. Entäpäs jos rakennusmiehen tai hoitajan paikan vie lopulta robotti? Nykyisin, kun muutenkin ns. tavallista työtä löytyy eniten nimenomaan noilta aloilta.
Keksinnöt sinänsä ovat tervetulleita mutta niin, että tekemistä jäisi myös tavalliselle "duunarille". Näin säilyisi yhteiskunnassa rauha ja harmonia. Syrjäytyminen estettäisiin ja yrittäjät voisivat rikastua, sillä vastuun kantajina heillä on täysi oikeus myös rikastua. Eli huomioidaan kaikki työn osapuolet ja ollaan onnellisia kukin tahollaan.
Kateus ei ole hyve, mutta ei myöskään ahneus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin kovin moni työttömäksi jäänyt kaipaa työntekoa itsessään, rahan takia sitä käydään duunissa ja samalla myydään vapaa-aikaa työnantajan hyväksi. Tekoälyn ja robotiikan kehittyessä ihmistyövoimaa tarvitaan koko ajan vähemmän, kansalaispalkka tulee olemaan välttämätön uudistus yhteiskuntarauhan säilymisen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kela minimiin, ainakin 90% pois.
Robotti tasapuolisempi
Muissa virastoissa sama suunta.
Asumisverot alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii erinomaisesti, että robotit alkaa hoitamaan Kelan tehtäviä. Robotti ei tunne sääliä, mutta ihminen tuntee eli jospa saataisiin vähennettyä Kelan tukia huomattavasti.
Toisaalta tuolla systeemillä, kun lisätään työttömyyttä veroja pitää nostaa, jotta saadaan työttömät elätettyä. Joten verotusta on nostettava, jopa asumisen osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla että ne robotit hankitaan aivan muualle kuin Suomeen, jos verotus käy esteeksi. Meidän pitäisi panostaa uudelleenkoulutukseen noilla aloilla, joilla automaatio vie työpaikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image