Talous

Nukute Oy kehittää apua uniapneasta kärsiville

Aivan uudentyyppistä laitetta suunnitellaan yhdessä niin Oysin kuin Kuopion yliopistollisen sairaalankin kanssa. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Talous 30.8.2017 6:16
Arja Mikkola

Tähän asti on uniapneasta kärsivä joutunut kääriytymään avun saadakseen yöksi epämukavaan maskiin ja piuhoihin. Jatkossa jo seulontaa varten riittäisi vain kevyt kaulapanta, joka kuuntelee hengitystä iholta.

Startup Nukuten markkinoita mullistavan seurantalaitteen valmistus alkanee Oulun seudulla jo ensi keväänä.

Tavoitteena on kehittää myös yksilöllinen heräte. Uni ei tällöin katkeaisi, mutta heräte saisi hengityksen jatkumaan nopeasti uudestaan.

Aivan uudentyyppistä laitetta suunnitellaan yhdessä niin Oysin kuin Kuopion yliopistollisen sairaalankin kanssa.

Hengityksen mittaaminen on tarkentunut Nukuten ponnistelujen tuloksena niin olennaisesti, että pyrkimyksenä olisi jopa muuttaa uniapnean arviointia koskevaa standardia.

– Mitä pitempi hengityskatko, sitä vaarallisempi uniapnea on, toteaa Nukuten perustaja, toimitusjohtaja Tuukka Visuri.

Visuri kertoo, että kun tähän asti on laskettu hengityskatkoksia, jatkossa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten pitkiä katkokset ovat. Jo 10 sekunnin tauko on haitallinen.

Pelkästään Suomessa on todettu 100 000 uniapneasta kärsivää. Mahdollisesti kuitenkin jopa joka toisen kuorsaajan hengitys katkeaa uniapnean takia. Maailmalla uniapnean takia huonosti nukkuvia on ehkä puoli miljardia.

Nukute on vasta saanut 1,75 miljoonaa euroa EU:n Horisontti 2020 -tutkimusrahoitusta. Yritys etsii markkinoiden kynnyksellä tueksi myös yksityistä pääomaa.

Lue lisää 30.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Tiedätkö nimim. Demoversio, millaisia nykylaitteet ovat? Ne ovat isoja ja pöydällä pidettäviä. Nolasit itsesi. Suunnittele parempi. Yliopistoon mars!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kuvassa oleva panta on prototyyppi. Syksyn ajan hiotaan lopullista tuotetta ja parhaamme yritetään. Yksinkertaisia, elämää helpottavia asioita me yritämme tehdä, ei sen kummempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaulapanta kaulan ympärillä no niin .siinä menee ne vähäisetkin unet.onko otettu huomioon tämä mukavuus.en itse siinä näe tai osaa kuvitella että oli milläänlailla mukavaa rentiuttavaa käydä nukkumaa kun kaulan ympärillä on jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tarpeellinen ja tärkeä projekti parantamaan ihmisten elämää.
Toivottavasti mahdollistaa tasapuolisen käyttöön saatavuuden tuloista riippumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotteen ulkonäkö ei ole ihan apple-tasoa, siihen kannattaisi panostaa ennenkuin lähtee maailmaa valloittamaan. Tuo kuvassa esitetty muoviräpellys kun ei herätä luottamusta rahoittajissa eikä asiakkaissa. Tuotekehityksen testiversioksi menettelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Star Wars Tähtien sota tähti 🌟 Carrie Fisherkin olisi voinut pelastua laitteen avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voisin koekäyttää kun tietäisi mistä niitä saa, olensairastanut yli 10v aina öisin naamari päässä-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan yrittäjyyttä. Jos yritys lähtee lentoon osakkaat kuittaavat rahat.Jos yritys menee nurin sijoittajaien ja verorahojen antajien rahat menevät. Idioottivarmaa yrittämistä. Kukahan antaisi minullekin vaikka 5 miljoonaa siemenrahaa.Lupaan perustaa yrityksen heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan keksimään ensin hyvä yritysidea, niinkuin noilla kavereilla on. Ei se ihan noin helppoa ole. Toivottavasti kaverukset siinä sivussa rikastuvat, tekevät muutaman työpaikan ja paikkaavat Suomen kauppatasetta. Joka tapauksessa maksavat veronsa suomeen.

Mitä sinä olet tehnyt kauppataseen korjaamiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sulla on riittävän hyvä idea ja selkeä liiketoimintasuunnitelma sen toteuttamiseksi niin tuo raha löytyy helposti. Maailmassa on ylenmäärin löysää rahaa etsimässä hyviä sijoituskohteita.

Mutta jos sulla on vain tupakkiaskin kanteen riipusteltua hölynpölyä niin sitten voi olla vähän vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuo hyvä homma että saisi nakata nuo vanhat vermeet nurkaan! Jos tartee niin oon valmis koe nukkujaksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava keksintö, mutta nimi varmaan pitää vaihtaa. Nyt tulee mieleen anestesia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hieno idea ja tuote! Aikoinaan minulle varattiin aika oysiin unipatjatutkimukseen, jonoa oli vuosi. Kun lopulta aika tuli, olinkin ulkomailla töissä enkä tutkimukseen päässyt. Lopulta sain kotia piuhat, ne häiritsivät kyllä unen saantia ja tutkimuksen mukaan uniapnea oli lievä. Kuitenkin todellisesti uniapnea vaihtelee eri öinä, ja toisena yönä tutkittaessa tulos olisi ollut luultavasti erilainen. Ja vaikka tutkimus toteaisi uniapnean lieväksi eli katkosten määrän per minuutti vähäiseksi, todellisuudessa jos unikatkosten pituus on ollutkin pitkä, vaikutus henkilön päiväaikaiseen väsymykseen onndramaattinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti laitteen myyntihinta tulee olemaan sellainen, että ihmisillä on varaa ostaa se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa mennä ainakin alkuvaiheessa niin että sairaanhoitopiiri (tai mikä se tulevaisuuden sote-organisaatio tulee olemaan) ostaa näitä isomman läjän, ja jakaa sitten niille potilaille jotka laitetta tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

46
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
29
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
14
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
12
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
12
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
8
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"
6
Vehviläisen virhe sai Kärpät taistelemaan – Voittomaalin iskenyt TPS-kasvatti Jasper Lindsten:” Oli ihan erilainen fiilis lähteä tähän peliin”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image