Talous

Nordea suhmuroi Kazakstanissa

Talous 6.4.2016 12:06 | Päivitetty 6.4.2016 15:47
STT

Nordea on lainannut miljardeja Ruotsin kruunuja veroparatiisin kautta Kazakstanin diktaattoria Nursultan Nazarbajevia lähellä olevalle liikemiehelle, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö.

Rahat on siirretty Ruotsin television mukaan useiden pöytälaatikkoyritysten kautta oligarkki Serzhan Zhumashoville.

Tiedot perustuvat panamalaisen Mossack Fonsecan laajaan tietovuotoon.

Nordea on väittänyt, ettei se enää auta asiakkaitaan perustamaan yrityksiä veroparatiiseihin. Tänään lähetettävässä Uppdrag Granskning -ohjelmassa kuitenkin paljastetaan, että Nordealla on ollut kyseenalaisia liiketoimia myöhemminkin. Pankki on ohjelman mukaan lainannut kolme miljardia kruunua rakennushankkeelle Moskovassa.

Rahat ovat ohjelman mukaan päätyneet postilaatikkoyhtiöiden ketjun kautta kazakstanilaiselle oligarkille Serzhan Zhumashoville, joka kuuluu Nazarbajevin lähipiiriin. Nazarbajev on johtanut Kazakstania vuodesta 1989 ja sai viime vuoden presidenttivaaleissa 98 prosenttia äänistä. Maata pidetään erittäin korruptoituneena.

Nordea vetoaa pankkisalaisuuteen eikä kommentoi tietoja. Pankki ilmoitti maanantaina katkaisevansa yhteydet lakifirmaan.

Ruotsin rahamarkkinoista ja kuluttaja-asioista vastaava ministeri Per Bolund sanoi pitävänsä Nordean toimintatapoja huolestuttavina.

- Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Nordean toiminta asetetaan kyseenalaiseksi, vaan pankki on saanut sanktioita myös tavastaan toimia rahanpesun suhteen. Pankin on syytä tarkkailla yrityskulttuuriaan ja toimintatapojaan, Bolund sanoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onhan se hienoa saada paljon rahaa, kun myy suomalaista kansallisomaisuutta naapurimaihin. Merita meni, Sonera meni, ja kas, sekä Nordea että TeeliaSoonera ovat paljastuneet kähmimisen ja salailun mestareiksi.

Saa nähdä nyt, kun sote tulee ja yksityiset terveysfirmat saavat hampaansa suomalaiseen sote-kakkuun. Jääkö mitään jäljelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän Suomeen perustaa vieä yksi uusi pankki, jonka arvomaailma saataisiin lainsäädännöllä rehellisyyteen perustuvaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
56
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
45
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
39
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
22
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
19
Porvoon ampujat ovat vaarallisia, mutta poliisin mukaan konkreettista uhkaa sivullisille ei ole – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
13
Oulussa työllistetään EU:n rahoilla – leijonaosan EU:n rakennerahastomiljoonista saa Pohjois-Pohjanmaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image