Talous

Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista

Nordea on palkannut suurten kaupunkien asiakaspalvelukeskuksiin jo 150 uutta työntekijää. Yli 50 on vielä rekrytoimatta. KUVA: Juha Neuvonen
Talous 26.6.2019 15:21
STT

Rikosilmoituksesta luovuttiin, JSN ei ottanut Nordean pyyntöä käsiteltäväksi

Mediayhtiön nelikopteri kuvasi luvatta Nordean pääkonttorin tiloja Helsingissä helmikuussa, pankin viestintäjohtaja Kati Tommiska kertoo tänään julkaisemassaan blogissa. Tapaus sattui samana päivänä, jolloin Nordean viime vuoden tilinpäätös julkaistiin.

–  Yhtäkkiä konserniviestinnän tiloihin tulee kollegani samasta kerroksesta ja sanoo, että kerroksen ikkunan takana on drone. Lähimmillään kahden metrin päässä ikkunasta – paikallaan, Tommiska kirjoittaa.

Tommiska sanoo STT:lle, että ensireaktio kuvaamiseen oli häkellys. Nordean mukaan drone kuvasi yhteensä noin puolen tunnin ajan, välillä kauempaa ja välillä hyvin lähellä ikkunoita. Selvittelyn jälkeen ilmeni, että kuvauskopteria ohjattiin Teollisuuskadun varrelle pysäköidystä autosta. Tommiskan mukaan auto kuului rekisterin perusteella tunnetulle mediatalolle. Auto lähti nopeasti pois, kun vartija lähestyi sitä.

Mediayhtiöstä vastattiin Nordean kysyessä kuvauksista, että kyse on "aivan normaaleista uutis- ja ajankohtaiskuvauksista". Tommiska ei halua paljastaa, mikä mediayhtiö on kyseessä.

–  Toiveeni ja tarkoitukseni on, että tästä asiasta alettaisiin käydä keskustelua. Me emme olleet tällaiseen valmistautuneet, enkä usko että kovin moni muukaan yritys, Tommiska sanoo.

–  On aika uusi ilmiö, että kerrostalojen ylimmissä kerroksissa voidaan kuvata suoraan.

Nordea penää pelisääntöjä kopterikuvauksille

Nordeassa alkoi Tommiskan mukaan tapahtuneesta keskustelu, jossa pohdittiin, onko tietosuoja vaarantunut. Pohjoismaiden suurimmalla pankilla on paljon luottamuksellisia asiakastietoja ja sisäpiirintietoa.

Rikosilmoituksen teosta yhtiö päätti luopua, kun selvisi, että kyse on mediayhtiöstä. Julkisen sanan neuvosto (JSN) ei Tommiskan mukaan ottanut asiaa Nordean pyynnöstä huolimatta käsittelyyn, sillä yritys ei yksilöinyt, missä ohjelmassa kuvattua materiaalia käytettiin.

Tommiska haluaisi, että mediayhtiöillä olisi selvät linjaukset kuvauskopterien käytöstä.

–  Monet kansainväliset mediat ovat tehneet ohjeistukset siitä, mitä on vastuullinen drone-journalismi.

MAINOS

Kommentoi

Kaijonharjussa jo vuosia sitten kyttäsi hyypiö ihmisiä parvekkeillaan kauko-ohjattavalla lennokillaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin sai kovin tarkkaa tietoa, ehkä halusi tietää minkälainen työmoraali Nordeassa nykyään on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä aiheesta todellakin kannattaisi keskustella. Kohta meillä lentää keskuudessamme kaikenlaisia pizzalähettidroneja, mediadroneja, jne.. ja kaikissa korkearesoluutioinen kamera. Tätäkö me haluamme? Kaikkialla on paikallaan olevia kameroita, lentäviä kameroita ja taskussa kulkevia kameroita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on sitä ns. vastuullista journalismia. Tuo väite vastuullinen journalismi tosin ei päde nykyajan medioihin ja ei varsinkaan suomalaisiin valemedioihin eli keltaiseen lehdistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoinen media yhtiö, luulisi toimittajien tietävän salakatselun säännöstöt?
Itse olisi aukaissut ikkunan ja heittänyt drone vahingossa kahvikupilla...hups miten se nyt noin lipsahti käsistä, tai kahvia roiskahti kopteriin..oho

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordea voisi itse näyttää esimerkkiä noudattamalla lakeja ja säännöksiä. Nykyisin kyseinen pankki on otsikoissa ainoastaan syytetyn ja tuomitun roolissa, joten tieten tämä tuo nyt vähän vaihtelua uutisointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella törkeä teko. Tulosjulkistamispäivinä pörssikurssien liikkeet voivat olla suuria, joten johdannaisia käyttämällä vakoilija voi tehdä pienilläkin summilla valtavat voitot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image