Talous

Nokian tut­ki­mus­joh­ta­ja: Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee noin seitsemän versiota 5G:stä – tut­ki­mus­maa­il­mas­sa mietitään 6G:tä

Nokian tutkimusjohtajan Lauri Oksasen mukaan on tärkeää, että akateeminen maailma pohtii jo matkapuhelintekniikan seuraavan sukupolven eli 6G:n syntyä. KUVA: Pekka Peura
Talous 31.8.2019 9:57
Pasi Klemettilä

Nokian tutkimusjohtajan Lauri Oksasen mielestä matkapuhelintekniikan tulevasta uudesta sukupolvesta 6G:stä ei vielä tarvitse laajalti puhua. 5G:ssäkin on edelleen pureksimista.

– Meillä Nokiassa ei ole ainakaan julkaistavaa käsitystä siitä, mitä sellaista uutta olisi, joka olisi tosi tarpeellista ja jota ei voisi tehdä 5G:tä edelleen kehittämällä. Meillä ei ole vielä tarpeeksi hyvää käsitystä siitä, miksi pitäisi olla täysin uusi G sillä tavoin, että se olisi iso hyppäys ja täysin yhteen sopimaton 5G:n kanssa.

Oksanen oli mukana Oulun yliopistossa järjestetyssä langattoman tietoliikenteen tutkijoiden ISWCS’19-tapahtumassa. Kansainvälinen tapahtuma järjestettiin nyt 16. kertaa.

Oksasen mukaan se toki tiedetään, että jos halutaan mennä vielä paljon nykyistä korkeammille taajuuksille, täytyy tehdä muutoksia nykyiseen 5G-radioon.

– Sitä olemme standardoinnissa joka tapauksessa tekemässä. Mutta onko se riittävää vai tarvitseeko meidän mennä todella korkeille taajuuksille, sen aika näyttää.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee ehkä noin seitsemän versiota 5G:stä, Oksanen arvelee.

6G esillä akateemisessa maailmassa

Jos suurelle yleisölle 6G onkin vielä melko tarpeeton asia pohdittavaksi, Oksasen mielestä on hyvä, että akateemisessa tutkimusmaailmassa ihmiset miettivät jo 6G:tä.

– Tulee varmasti käymään niin kuin on käynyt aikaisempienkin mobiilisukupolvien aikana, että kun lähdetään tutkimaan jotakin aivan uutta, tulee ajatuksia, joita voidaan soveltaa käytössä olevaan teknologiaan, hän sanoo.

Oksanen aloitti Nokian palveluksessa 30 vuotta sitten, ja hän on työskennellyt kaikkien tärkeimpien langattomien teknologioiden parissa GSM:stä 5G:hen.

Matkapuhelintekniikan kehitys on pitkälle saumatonta ja portaatonta. Tutkimusta tehdään eri lähtökohdista ja erilaisilla tavoitteilla ja otetaan matkan varrella parhaita paloja käyttöön.

Välillä pitää kuitenkin aloittaa puhtaalta pöydältä ja ottaa käyttöön uusi sukupolvi, uusi G.

Toistaiseksi on Oksasen mukaan kymmenen vuotta on ollut aika hyvä ajanjakso isoon uudistumiseen. 6G:kin voisi ehkä olla todellisuutta 10 vuoden päästä.

– Kymmenessä vuodessa tulee tietokoneisiin sopivasti lisää prosessoritehoa ja pystytään tekemään entistä monimutkaisempia asioita. Tulee teknistä tietämystä uusista keinoista, joita voidaan käyttää sillä prosessoriteholla ja tulee uusia käyttökohteita.

Yritykset näyttävät suuntaa kehitykselle

Jossakin vaiheessa on päätettävä ottaa käyttöön uusi järjestelmä, jossa vanhat puhelimet eivät enää toimi.

– Se on pakko tehdä välillä, koska käy tehottomaksi ja kalliiksi ympätä aina vain uusia ominaisuuksia entiseen, Oksanen sanoo.

Nokia ja muut alan yritykset ohjastavat käytännössä kokonaisuuden kehitystä matkapuhelinteknologiassa. Akateemisella tutkimuksella on kuitenkin iso arvo.

– Mekin teemme osittain lähes perustutkimusta Nokia Bell Labsissa. Kuitenkaan me emme lähde koviin moneen Blue Sky- asiaan (perustutkimukseen), meillä on rajoituksia, miten voimme käyttää resursseja.

Akateemisessa maailmassa on paljon enemmän vapautta keskittyä pitkiäkin aikoja johonkin ihan radikaaliin asiaan. Iso osa niistä asioista tuottaa papereita ja tietämystä, mutta ne eivät sovellu käyttöön. Mutta niistä tulee jalokiviä silloin tällöin.

Kymmenen vuoden välein uusi G

Uusia matkapuhelinsukupolvia on otettu käyttöön noin vuosikymmenen välein alkaen ensimmäisestä sukupolvesta lähtien (NMT) vuonna 1981.

Laajamittainen viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen kehittäminen ja tekniikan standardisoiminen alkoi keväällä 2014. Tutkimus alkoi jo vuonna 2010.

Kaupallinen 5G on nyt tulossa markkinoille Suomessakin jopa ennakoitua nopeammin.

Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen 6G-tutkimus on valittu Suomen Akatemian rahoittamaksi tutkimuksen lippulaivaksi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mää luettelin äskön aakkosia ja kyllä meikäjäppisen aakkosisa ovvaan yksi kee-kirijain jotenka mää ihimettelen oikeen kovasti nuitten tekniikkaihimisten aakkosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä odotan innolla 7G:tä, että voi soittaa oikein nopeasti palvelunumeroihin. "Meillä on nyt ruuhkaa, pysykää linjalla, palvelemme teitä mahdollisimman pian...lalalalalddingelingeliilii, palvelemme teitä aivan kohta, zzzzzzzzzzzzzzz."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvä veljet Japanissa tuodaan 2020-luvulla tekniikka joka 10 G tekniikkaa jossa kuvanlaatu loistavaa.Suomessa rahastetaan ostamaan uusia kännyköjä ja liittymiä.Hyvä muistaa vuosien varrella Suomi tukenut mrd-super-yrityksiä ja ulkomaiset puhistaneet pöydän rahoista lopuksi.Mitä Suomalaiset saanet kestävyysvaje ongelman velkarahalla tuettu.Mitä Lapissa ei pelaa sateenliitit eikä mikää g-verkko jokainen kuutioida mielessä GPS-häirintä lisääntyy ja kyperhyökkäykset eikä maastamme löydy semmoista instanssia mikä pystyisi suojautumaan näiltä uhilta puhunattamakaa kantaverkkojen suojauksesta.Hölmöläistä kuvitelle esim:Googlet on sivilille tarkoitettuja johin verkostoitunut sotilaalinen puoli mukaa sijaintipaikka kainuussa merkki siitä"Tymän pitää Suomalaisia sillä Isoilla-Poijilla monta hangetta Suomessa..ikävä kyllä...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kateellisten ulinaa, Nokialla on tälläkin hetkellä paljon paikkoja auki. Hakekaa jos uskotte olevanne sopivia hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuripuoli oli vetää verkkopuolenkin maihin,vaikka luuripuoli luulikin verkkopuolen olevan hyödytön riesa. Toivottavasti managerit ovat oppineet tekemään oikeita töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. En ole oppinut oikein oppinut puhumaan näistä G - asioista edes vaimon kanssa . Laajalti en ehkä puhele koskaaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:32
Murtovarkaat iskeneet Rovaniemellä useisiin varastotiloihin kuluneen viikon aikana – poliisi muistuttaa säilyttämään arvoesineitä asunnossa varaston sijaan
15:53
Savu haisee lauantaina jokilaaksoissa koronasta huolimatta – näin poltat pääsiäiskokon turvallisesti
15:24
Kalevan kevätseuranta: Oletko kuullut tikkojen rummutusta? Oulussa asustelee monenlaisia tikkoja
15:10
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä
15:00
Ruuan verkkokauppa räjähti, kotitoimituksissa jopa kahden viikon jono – "Ei kukaan olisi osannut arvata, millaisiin mittasuhteisiin kasvaa aivan hetkessä" Tilaajille
14:53
Company Soonin nykysirkusesitys Gregarious viikon ajan ilmaiseksi verkossa – video kuvattiin Oulun-vierailulla helmikuussa
14:36
Kolumni: Tämän tylyn kevään suuriksi kasvaneet sanat
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
17
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä
12
Oulun joukkoliikenne vähentää vuoroja koronatilanteen vuoksi – katso lista toistaiseksi lakkautettavista vuoroista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaupoissa köhisijät

Siis voi hyvää päivää näitä aloittajan kaltaisia ylineuroottisia yskimispoliiseja. Esimerkiksi minulla irtoaa limaa, nen... Lue lisää...
Hui hirveää! Sillä o...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image