Talous

Nokia palkkaa tuo­te­ke­hit­tä­jiä - Oulussa tarvitaan koko ajan lisää ra­dio­tek­nii­kan osaajia ja ohjelmoijia

”Eläköityvien työntekijöiden tilalle tarvitaan nuoria ja nälkäisiä elektroniikka- ja ohjelmisto-osaajia. Mutta kasvuakin varten olisi tarpeen saada työvoimaa.” Veikko Lohikoski, Oulun radiotuotekehityksen johtaja KUVA: Jukka Leinonen
Talous 5.12.2017 10:46 | Päivitetty 5.12.2017 10:48
Pasi Klemettilä

Nokian Oulun yksikkö tarvitsee uusia radiotekniikan suunnittelijoita. Nokialtakin alkaa osaajia lähteä eläkkeelle. Vastavalmistuneita tuotekehittäjiä on palkattu Ouluun Nokialle tänä vuonna useita kymmeniä.

Nokiakin on tullut Oulussa siihen ikään, että suunnittelijoita eläköityy. Samaan aikaan on Oulussa ollut ict-alalla toimivien yritysten johdon yleinen ja yhteinen pulma saada sopivasti osaavia tekijöitä riveihinsä.

Ohjelmistoväen lisäksi Oulun Nokialla on jatkuva tarve myös radiotekniikan osaajille.

Muutama vuosi sitten Nokian matkapuhelinpuoli ajettiin alas ja sitä toitotettiin mediassa. Monelle saattoi jäädä kuva, että Nokia häipyi Oulustakin kokonaan.

– Olisi tarpeen muuttaa suuren yleisön käsitystä asiasta. Nokia on tänä päivänä aivan jotakin muuta kuin ennen ja muuttuu koko ajan, sanoo Veikko Lohikoski, joka on Nokian Oulun radiotuotekehityksen johtaja.

Oulussa toimii Nokialla noin 2 300 työntekijän yksikkö Ruskossa. Nokia suunnittelee ja valmistaa Oulussa tukiasemateknologiaa. Nokia on edelleen Oulussa ylivoimaisesti suurin ict-alan toimija.

Lohikoski on ollut Nokialla töissä 18 vuotta, koko ajan verkkoliiketoiminnan puolella.

– Meillä tapahtuu hyvin näkyvästi nuorentumista täällä Oulussa. Tänä vuonna minun tiimistäni on jäänyt henkilöitä eläkkeelle, mutta samaan aikaan on saatu palkata juuri valmistuvia insinöörejä töihin. Ikähaitari on meillä nyt melkeinpä maksimaalinen, mitä se Suomen työelämässä voi olla, Lohikoski sanoo.

Yhtiö investoi Ouluun voimakkaasti

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on viime vuosina useaan otteeseen kehunut Oulun yksikön osaamista.

Ylimmän johdon luottamus näkyy käytännössä. Nokia investoi Ouluun voimakkaasti tällä hetkellä. Tuotekehitystä varten teknologiaa ja tiloja uusitaan merkittävästi.

– Vuosikymmenien aikana täältä on lähtenyt lukematon määrä innovaatioita radioteknologian alalla ja lähtee jatkossakin. Meidän labroissa on huikeita innovaatioita kehitteillä, ja kuinka paljon niitä onkaan vielä löytämättä, Lohikoski kehuu.

Oulussa kehitetään nyt erityisesti 5G:tä.

– Jos haluaa olla tekemisissä tulevaisuuden kanssa tänään, täällä sitä saa luoda. Oulussa on jo 5G-testiverkko, monessa paikassa sellaista vasta suunnitellaan. Jokaisen toimivan mobiililaitteen takana on verkkoteknologiaa. Meidän eritysosaaminen Oulussa radio-osaamisessa tekee tästä erityisen pisteen maailmassa.

Lohikosken mukaan Nokialla tehdään kovasti töitä, jotta Suomesta ei menetetä radiotekniikan osaamispohjaa ja etulyöntiasemaa.

– Eläköityvien työntekijöiden tilalle tarvitaan nuoria ja nälkäisiä elektroniikka- ja ohjelmisto-osaajia. Mutta kasvuakin varten olisi tarpeen saada työvoimaa. Maailmalla on kova tarve 5G:n kehityksessä.

Ohjelmistot ovat ihan selvästi yhä isompi osa radiolaitteiden toimintaa. Tänäkin vuonna on Nokialle palkattu ohjelmistosuunnittelijoita Ouluun nimenomaan radiotuotekehitykseen.

"Nokia on kasvava toimija"

Oppilaitosten opiskelijat eivät välttämättä tiedä Nokian tekemisistä. Nokia ei entiseen malliin näy mainoksissa lehdissä tai televisiossa, kun ei ole loppukäyttäjän ”kapulaa” myytävänä.

– Haluaisin kannustaa meille töihin ja uusia innovaatioita tekemään nuoria, joita kiinnostaa tekninen ala. Nokia on vahva ja kasvava toimija, joka tarvitsee suurtaajuuselektroniikan ja telekommunikaatioalan opiskelijoita, Lohikoski sanoo.

Hän uskoo, että nuorten kiinnostus ict-alaan on kasvamassa.

– Hyviä hakijoita meidän kesätyöpaikkoihin ja lopputyön tekijöiden paikkoihin on ollut paljon.

Vuosittain Oulussa on Nokialla 100–200 kesätyöntekijää ja 10–20 lopputyöntekijää. Tänä vuonna vastavalmistuneita tuotekehittäjiä on palkattu Ouluun useita kymmeniä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Hyvä, meilla onneksi päästiin just eroon osaamattomasta HR-managerista, joka karsasti / kadehti osaavia ex-nokialaisia.
Tervemenoa vaan - tiedät suunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei täällä Ruskossa pienessä puljussa olla päästy eroon. Voi teitä onnen poikia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoria ja nälkäisiä pitäisi saada palkattua, no 18 vuoden kokemuksella ei voi olla enää nuori. Hieman ristiriitaista ajattelua, johtaja voi olla kokenut ja vanha mutta työntekijät pitää olla nuoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellisiä valittajia kommentoimassa. Jos joku palkkaa niin sehän on hieno homma. Pysy sinä itkuinesi kelan jonossa, sinne kuulut huippu palkkoinesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen hakenut nokian paikkoja ihan mielenkiinnosta, kun luin tämän uutisen niin pitihän sitä vilkaista noita paikkoja ja sanotaanko että naurahdin kun ensin luulin että siellä olisi auki uusia paikkoja. Uusin paikka jossa lukee isolla NEW - Olen hakenut joskus kesällä samalla koodilla heidän sivustojen kautta paikkaa, ja kaiken lisäksi kun vilkaisin missä vaiheessa hakemus niin siellä oikein isolla capseilla luki prescreening. Ilmeisesti samoja ilmoituksia kierrätetään ja vain uudet hakijat kelpaa. Ei ihme että rekryt tapahtuu puskaradioiden kautta.
Että tälläistä rekrytointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian toiminta on ollut lyhytnäköistä jo pitempään. Pitkään on laiminlyöty uuden työvoiman rekrytointi. Paikallisesti tämä on tuottanut tulosta, alalle kouluttautuminen on vähentynyt merkittävästi. Toisaalta Oulun vetovoima ei riitä työvoiman houkutteluun muualtakaan.

Nyt tulee pää vetävän käteen. Yrityksen työvoiman ikärakenne on saatu vääristymään, ja uutta "verta" on vähän tarjolla. Kaiken kukkuraksi, vähäistä nuorisokaartia aliarvostetaan palkkauksessa. Monivuotinen kouluttautuminen, ainakaan Nokian tarpeisiin, ei kannata taloudellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman kokemuksen perusteella Nokia rekryää parilla eri tavalla, ensimmäinen tapa on sesonkien välissä sanotaan jo töissä oleville tuntevatko he tyyppejä joka voisi hakea, paikka aukaistaan yleisesti ja palkataan jonkun kaveri, haku jätetään auki ja suljetaan kun hr muistaa, itselläni on tämän vuoden puolella hakemukset "avoinna" aika monta tammi-huhtikuulta 2017.
Toinen tapa on ns, opiskelijasesonkin, keväällä etsitään kesätyöntekijät innokkaista opiskelijoista jotka palkataan kesäksi, kun kesä on ohi niin opiskelija vakinaistetaan tai tehdään määräaikanen soppari jota jatketaan, opiskelija voi hyvästellä opintonsa koska ei ole aikaa enään. Välillä opiskelijalta kysellään onko kavereita jotka voi tulla myöskin töihin, paikka aukaistaan ehkä rekrysivuille jollain ihan jargon tekstillä ja se jätetään auki.
En tunne ketään Nokialla ketään joka olisi päässyt töihin hakemuksella ja haastattelun kautta, aina on pitänyt tuntea joku talon sisällä joka on antanut esimiehelle vinkin että hakemus sisässä ja kyseessä on kaveri. Ne kerran kun olen käynyt haastattelussa on juurikin kaverihaastatteluja. Yksi kaveri kertoi että hän oli suositellut viittä ja niiden viiden joukosta valittiin tiimiin uusi jäsen, ja huhujen mukaan taas on esimiehet keräileet nimilistoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nyt lähtökohtaisesti työnantajalle riskittömämpää palkata henkilö joka jollain tasolla tunnetaan. Kannattaa tiedostaa tämä jo opiskeluaikoina ja tutustua ihmisiin ennakkoluulottomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minullakin alkoi Lohiketto tulla jo korvista ulos hr röyhkäisyjen kera. Toivottavasti saavat asiat kuntoon ei voi kun toivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian henkilöstöpolitiikka ei kyllä kaksista mainetta ansaitse. Vuosi tolkulla koulutettua väkeä on pistetty pihalle tuhansittain, jotka ilmeisestikään eivät kelpaa Nokialle tuotekehittelytehtäviin. Nokia palkkaa mieluummin nuoria työntekijöitä, joilla on huonot taidot työelämän pelisäännöista eikä palkkatietoisuuskaan ole kaksinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös vain olekin aika tärkeää meille kaikille, että nimenomaan nuoret pääsee töihin kiinni..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmat sen sijaan pystyvät tuottamaan markkinoille uppoavaa kökköä vähemmälläkin osaamisella, ja pitämään osakkeenomistajat tyytyväisinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

90
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
53
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
52
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena
31
Työttömyyden lasku jatkui Pohjois-Pohjanmaalla
31
IEA suomii turpeen käyttöä – suosittelee Suomelle erityiskohtelun lopettamista ja vihjaa jopa käytön nopeasta alasajosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image