Talous

Nivala-lehti: Hituraan on tulossa Suomen suurin au­rin­ko­voi­ma­la – Nivalan kau­pun­gin­joh­ta­ja: "Kunnan näkökulmasta tärkeä hanke"

Hituran kaivos teki konkurssin kaksi vuotta sitten, ja sen jälkihoitotyöt jäivät valtion maksettaviksi. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 11.9.2019 18:41 | Päivitetty 11.9.2019 19:04
Anna Leinonen

Nivalassa sijaitsevalle Hituran entiselle kaivokselle suunnitellaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa, kertoo Nivala-lehti

Hankkeen taustalla on ylivieskalainen TM Voima. Tavoitteena on, että valmiin voimalan huipputeho olisi 40 megawattia. Se vastaa sähkön määrää, jota tarvitaan noin 2500 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeisiin.

TM Voiman toimitusjohtaja Kim Tahkoniemi kertoo Nivala-lehdelle, että alustavat suunnitelmat voimalasta on tehty ja maanvuokrasopimus allekirjoitetaan todennäköisesti lähiviikkoina.

Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu sanoo Kalevalle, että kyseessä on kunnan näkökulmasta tärkeä hanke.

Hiturassa toiminut kaivos suljettiin kaksi vuotta sitten, kun kaivosyhtiö teki konkurssin. Paikalle jäi valtava maa-alue, jonka jatkokäytöstä ei ollut tietoa.

– Toivon todella, että se toteutuu. Kaupungilla on ollut alueen uusiokäyttö pohdinnassa, ja siitä on myös keskusteltu konkurssipesän kanssa.

Karikumpu sanoo, että sopimuksen aurinkovoimalan rakentamisesta ovat tehneet TM Voima ja konkurssipesä. Nivalan kaupunki ei ole mukana hankkeessa. Kaavoituksen osalta aurinkovoimala on mahdollista toteuttaa.

– Ei ole tullut ilmi, että kaava estäisi hankkeen, Karikumpu toteaa.

Kaupunginjohtajan mukaan uusiutuva energia on alueen profiloitumisenkin kannalta hyvä asia.

Kaivoksen sulkemisesta lasku veronmaksajille

Hituran kaivoksen sulkeminen tuli yhteiskunnalle kalliiksi, sillä konkurssipesällä ei ollut rahaa maksaa sulkemisesta aiheutuneita kustannuksia. Veronmaksajille se tarkoitti yli 20 miljoonan euron laskua.

Nivala-lehden mukaan aurinkovoimala olisi tulossa Hituran jätealteiden päälle. Laaja puuton alue sopii hyvin aurinkovoimalan sijoituspaikaksi. Lisäksi alue on sellainen, ettei siihen haluta kasvillisuutta, sillä juuret saattaisivat rikkoa jätealtaiden peittorakenteet.

Kaivoksen rikastushiekka-altaiden sulkemisessa on käytetty minaraalista tiivistyskerrosta.

Aurinkovoimalan toivotaan olevan valmis 2–5 vuoden sisällä.

TM Voima on aiemmin rakentanut tuulipuistoja ja suunnitellut aurinkovoimalan, mutta aurinkovoimalan rakentamisesta sillä ei ole vielä kokemusta.

Juttua päivitetty kaupunginjohtaja Päivi Karikummun kommenteilla 11.9. kello 19.04 sekä korjattu se, että uutisen aurinkovoimalasta kertoi ensin Nivala-lehti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Atomi lobbareille kova paikka, että jossain älytään investoida turvalliseen aurinko energiian

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin jotain järkevää päättäjien päästä, oikein hyvää tässä lehdessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko aurinkoenergia uusiutuvaa energiaa? Mistä siihen aurinkoon se energia tulee? Vai onko sittenkin niin, että kun aurinko on palanut loppuun, niin se oli sitten siinä... Aurinkoenergia on ehkä "ilmaista", mutta uusiutuvaa se ei siinä mielessä taida olla, että kerran loppuun käytetty aurinko ei kasva takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se oo niin, että kun aurinko on palanut loppuun, ei täällä oo ihmiskunnallakaan enää kovin paljon tekemistä, pimeässä. Mutta kaikki on rajallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tämä on hyvä idea! Tonttien ja alueiden uudelleen käyttöönottohan on fiksua, versus että ks. aurinkovoimala alettaisiin varta vasten rakentaa jollekin uudelle alueelle puita kaataen. Nyt kun vielä vieressä sijaitseva talokin on tyhjillään, niin ei olísi heidän perheelleenkään häiriöksi :) Hyvä idea siis! Legendan mukaan talon isännän viimeinen suihkureissu olikin melkoinen! :D Nivalalaiset varmaan tietää ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkääpä avolouhoksesta seudun paras uintipaikka. On muuten uitu Makolassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kaivoksien pitäisi panna elinolojen aikana keräämään varat myös jälkitöihin ettei kaikkien veronmaksajien varoja siihen käytettäisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaatko sen elämässäsi jotenkin, että verosi menevät tuon alueen siistimiseen?
Turhaa louskutat leukojasi väsyt vaan suotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei niitä tuulivoimaloiden pylväitä vuorata paneeleilla?
Molemmat ovat kuitenkin sääoloista riippuvaa sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka niitä vuosien päästä hoitaa? Ei kukaan. Ihminen taas pilaa luonnon, näkymän ja kaiken. Rahaa rahaa ja pahaa. Niin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montas kertaa olet käynyt kauhistelemassa tuon kaivoksen maisemia? Monta kertaa olet yleensäkin tänä vuonna käynyt luonnossa?
No sitähän minäkin, että taas kerran länkytät palturia, koska luonnossa joutuu liikkumaan omin voimin ja mielummin istut kotona kirjoittelmassa satua valossa ja lämmössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea! Ihmetyttää vain, että me veronmaksajat maksamme kymmeniä miljoonia kaivoksen sulkemisesta ja konkurssipesä saa näin myydä verovaroilla suljetut alueet... 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hitura työllisti 100-140 henkiöä 40 vuotta. Merkittävä työllistäjä Nivalassa sitä kukaan ei tunnu muistavan. Tiedän sen että tälle porukalle on myös maksettu palkkaa joka on taatusti ollut korkeampi kuin minimipalkka, joten palkka ja verotulojakin varmaan tullut melkoisesti enempi mitä nyt sulkemiseen menee. Vielä sulkeminenkin tuo työtä alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää, kallista ja turhaa puuhastelua. Turvevoimalan olisin ymmärtänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen. Jokainen Suomessa tuotettu MWh on pois tuontisähköstä. Vinkujat vinkuu vaikka tämäkään projekti ei ole heiltä pois, päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajat ne maksaa tämänkin hankkeen, kun maksajilta ei kysellä mielipidettä. Se että tuleeko toiminnasta enemmän kuluja kuin tuottoa on sekin sivuseikka, koska veronmaksajat hoitavat subventoinnin ja siihenkään ei kysytä maksajan mielipidettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mutta kesällä tarvitaan ilmastointia. Keväällä ja syksyisin jolloin aurinkopaistaa niin tarvitaan lämmitystä. Mikäs sen parempaa kuin pyörittää maalämpöpumppuja aurinkoenergialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ok idea - kunhan viherpiipertäjät tajuavat ettei tuollakaan saa joulukuussa mihinkään vuorokauden aikaan edes LED-lamppua päälle. Toki jos haluat aatteesta maksaa samasta atomisähköstä listahintaa enemmän niin olkaat te hyvät ja sähköyhtiöt eivät edes kiitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image