Talous

Nivala-lehti: Hituraan on tulossa Suomen suurin au­rin­ko­voi­ma­la – Nivalan kau­pun­gin­joh­ta­ja: "Kunnan näkökulmasta tärkeä hanke"

Hituran kaivos teki konkurssin kaksi vuotta sitten, ja sen jälkihoitotyöt jäivät valtion maksettaviksi. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 11.9.2019 18:41 | Päivitetty 11.9.2019 19:04
Anna Leinonen

Nivalassa sijaitsevalle Hituran entiselle kaivokselle suunnitellaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa, kertoo Nivala-lehti

Hankkeen taustalla on ylivieskalainen TM Voima. Tavoitteena on, että valmiin voimalan huipputeho olisi 40 megawattia. Se vastaa sähkön määrää, jota tarvitaan noin 2500 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeisiin.

TM Voiman toimitusjohtaja Kim Tahkoniemi kertoo Nivala-lehdelle, että alustavat suunnitelmat voimalasta on tehty ja maanvuokrasopimus allekirjoitetaan todennäköisesti lähiviikkoina.

Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu sanoo Kalevalle, että kyseessä on kunnan näkökulmasta tärkeä hanke.

Hiturassa toiminut kaivos suljettiin kaksi vuotta sitten, kun kaivosyhtiö teki konkurssin. Paikalle jäi valtava maa-alue, jonka jatkokäytöstä ei ollut tietoa.

– Toivon todella, että se toteutuu. Kaupungilla on ollut alueen uusiokäyttö pohdinnassa, ja siitä on myös keskusteltu konkurssipesän kanssa.

Karikumpu sanoo, että sopimuksen aurinkovoimalan rakentamisesta ovat tehneet TM Voima ja konkurssipesä. Nivalan kaupunki ei ole mukana hankkeessa. Kaavoituksen osalta aurinkovoimala on mahdollista toteuttaa.

– Ei ole tullut ilmi, että kaava estäisi hankkeen, Karikumpu toteaa.

Kaupunginjohtajan mukaan uusiutuva energia on alueen profiloitumisenkin kannalta hyvä asia.

Kaivoksen sulkemisesta lasku veronmaksajille

Hituran kaivoksen sulkeminen tuli yhteiskunnalle kalliiksi, sillä konkurssipesällä ei ollut rahaa maksaa sulkemisesta aiheutuneita kustannuksia. Veronmaksajille se tarkoitti yli 20 miljoonan euron laskua.

Nivala-lehden mukaan aurinkovoimala olisi tulossa Hituran jätealteiden päälle. Laaja puuton alue sopii hyvin aurinkovoimalan sijoituspaikaksi. Lisäksi alue on sellainen, ettei siihen haluta kasvillisuutta, sillä juuret saattaisivat rikkoa jätealtaiden peittorakenteet.

Kaivoksen rikastushiekka-altaiden sulkemisessa on käytetty minaraalista tiivistyskerrosta.

Aurinkovoimalan toivotaan olevan valmis 2–5 vuoden sisällä.

TM Voima on aiemmin rakentanut tuulipuistoja ja suunnitellut aurinkovoimalan, mutta aurinkovoimalan rakentamisesta sillä ei ole vielä kokemusta.

Juttua päivitetty kaupunginjohtaja Päivi Karikummun kommenteilla 11.9. kello 19.04 sekä korjattu se, että uutisen aurinkovoimalasta kertoi ensin Nivala-lehti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Atomi lobbareille kova paikka, että jossain älytään investoida turvalliseen aurinko energiian

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin jotain järkevää päättäjien päästä, oikein hyvää tässä lehdessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko aurinkoenergia uusiutuvaa energiaa? Mistä siihen aurinkoon se energia tulee? Vai onko sittenkin niin, että kun aurinko on palanut loppuun, niin se oli sitten siinä... Aurinkoenergia on ehkä "ilmaista", mutta uusiutuvaa se ei siinä mielessä taida olla, että kerran loppuun käytetty aurinko ei kasva takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se oo niin, että kun aurinko on palanut loppuun, ei täällä oo ihmiskunnallakaan enää kovin paljon tekemistä, pimeässä. Mutta kaikki on rajallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tämä on hyvä idea! Tonttien ja alueiden uudelleen käyttöönottohan on fiksua, versus että ks. aurinkovoimala alettaisiin varta vasten rakentaa jollekin uudelle alueelle puita kaataen. Nyt kun vielä vieressä sijaitseva talokin on tyhjillään, niin ei olísi heidän perheelleenkään häiriöksi :) Hyvä idea siis! Legendan mukaan talon isännän viimeinen suihkureissu olikin melkoinen! :D Nivalalaiset varmaan tietää ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkääpä avolouhoksesta seudun paras uintipaikka. On muuten uitu Makolassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kaivoksien pitäisi panna elinolojen aikana keräämään varat myös jälkitöihin ettei kaikkien veronmaksajien varoja siihen käytettäisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaatko sen elämässäsi jotenkin, että verosi menevät tuon alueen siistimiseen?
Turhaa louskutat leukojasi väsyt vaan suotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei niitä tuulivoimaloiden pylväitä vuorata paneeleilla?
Molemmat ovat kuitenkin sääoloista riippuvaa sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka niitä vuosien päästä hoitaa? Ei kukaan. Ihminen taas pilaa luonnon, näkymän ja kaiken. Rahaa rahaa ja pahaa. Niin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montas kertaa olet käynyt kauhistelemassa tuon kaivoksen maisemia? Monta kertaa olet yleensäkin tänä vuonna käynyt luonnossa?
No sitähän minäkin, että taas kerran länkytät palturia, koska luonnossa joutuu liikkumaan omin voimin ja mielummin istut kotona kirjoittelmassa satua valossa ja lämmössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea! Ihmetyttää vain, että me veronmaksajat maksamme kymmeniä miljoonia kaivoksen sulkemisesta ja konkurssipesä saa näin myydä verovaroilla suljetut alueet... 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hitura työllisti 100-140 henkiöä 40 vuotta. Merkittävä työllistäjä Nivalassa sitä kukaan ei tunnu muistavan. Tiedän sen että tälle porukalle on myös maksettu palkkaa joka on taatusti ollut korkeampi kuin minimipalkka, joten palkka ja verotulojakin varmaan tullut melkoisesti enempi mitä nyt sulkemiseen menee. Vielä sulkeminenkin tuo työtä alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää, kallista ja turhaa puuhastelua. Turvevoimalan olisin ymmärtänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen. Jokainen Suomessa tuotettu MWh on pois tuontisähköstä. Vinkujat vinkuu vaikka tämäkään projekti ei ole heiltä pois, päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajat ne maksaa tämänkin hankkeen, kun maksajilta ei kysellä mielipidettä. Se että tuleeko toiminnasta enemmän kuluja kuin tuottoa on sekin sivuseikka, koska veronmaksajat hoitavat subventoinnin ja siihenkään ei kysytä maksajan mielipidettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mutta kesällä tarvitaan ilmastointia. Keväällä ja syksyisin jolloin aurinkopaistaa niin tarvitaan lämmitystä. Mikäs sen parempaa kuin pyörittää maalämpöpumppuja aurinkoenergialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ok idea - kunhan viherpiipertäjät tajuavat ettei tuollakaan saa joulukuussa mihinkään vuorokauden aikaan edes LED-lamppua päälle. Toki jos haluat aatteesta maksaa samasta atomisähköstä listahintaa enemmän niin olkaat te hyvät ja sähköyhtiöt eivät edes kiitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image