Talous

Naamataulu on tulevaisuuden maksuväline – ostokset voi pian hoitaa kasvoja vilauttamalla

Kasvomaksamisen pilotti-versiota on kokeiltu OP:n henkilökunnan kahviossa. Myyjä Katja Kosunen odottaa, että maksu menee läpi.
Talous 12.9.2018 17:15 | Päivitetty 12.9.2018 17:16
Ida Roivainen

Ihmisen fysiologiseen mittaamiseen perustuva biometriikka kehittyy kovaa vauhtia. Sitä käytetään jo nyt ihmisen tunnistamiseen esimerkiksi passeissa. Tulevaisuudessa biometriikan avulla voi myös maksaa ostokset. Mutta kannattaako omia kasvojaan tallentaa joka paikkaan?

Pian maksuvälineitä ei ehkä tarvitse ollenkaan, sillä tulevaisuudessa ostokset voi hoitaa omalla naamalla.

– Kasvomaksulaite lukee yksilöllisen biometrisen kartan ja käyttää sitä tunnistamiseen. Laite ei siis käytä henkilön kasvokuvaa vaan matemaattista allekirjoitusta. Kasvokartassa on 200 pistettä, joiden perusteella kuva muodostetaan, kertoo OP Labin yksikönpäällikkö Kristian Luoma teknologiaa esittelevässä tilaisuudessa.

OP:lla on parhaillaan käynnissä pilottihanke, jonka tarkoituksena on selvittää, miten kasvomaksaminen käytännössä toimii. Luoman mukaan pilotissa on mukana 140 OP:n työntekijää, jotka voivat käyttää maksutapaa työpaikkansa kahviossa.

Kasvomaksaminen tapahtuu jotakuinkin seuraavasti: käyttäjä rekisteröityy ensin älypuhelimellaan palveluun, johon syötetään omat tiedot ja maksukortin numero. Sen jälkeen puhelin skannaa kasvoista "kartan" ja kytkee sen annettuihin tietoihin.

Sitten henkilö vilauttaa kasvonsa kahvilan kassalla olevalle tabletille, joka vertaa niitä järjestelmässä oleviin tietoihin. Kun kasvot on tunnistettu, laite pyytää vielä hyväksymään ostotapahtuman ennen kuin maksu otetaan kortilta.

Aikaa kuluu noin seitsemän sekuntia, eikä lompakkoa tarvitse kaivaa edes esille.

Biometriikka helpottaa asiointia

Toistaiseksi kasvomaksaminen on Suomessa mahdollista ainoastaan OP:n kahviossa. Lähitulevaisuudessa se voi olla muidenkin suomalaisten saatavilla.

Tuki erilaiseen biometriikkaan perustuvaan teknologiaan on jo eri laitevalmistajien myötä olemassa. Se mihin teknologiaa hyödynnetään, riippuu pitkälti siitä, mitä sillä halutaan saavuttaa.

Nordean tiedottajan Maria Tommisen mukaan Nordeaa kiinnostaa esimerkiksi nykyisiä numerokoodeja turvallisemmat tavat tunnistautua.

– Haluamme pysyä alati kehittyviä kyberhyökkäyksiä edellä, ja biometriikka voi tulevaisuudessa olla turvallisempi tapa suojata salaiset tiedot. Uusissa menetelmissä voi olla myös mahdollisia haavoittuvuuksia, jotka haluamme kartoittaa ensin tarkasti, Tomminen kertoo Lännen Medialle sähköpostitse.

Danske Bankissa kasvotunnistusteknologiaa puolestaan käytetään jo mobiilipankissa. Kehitysjohtaja Rami Tättilän mukaan asiakkaat voivat halutessaan tunnistautua mobiilipankkiin omilla kasvoillaan ja tehdä tilisiirtoja omille tileille ilman tunnuslukua. Sen sijaan muille tileille suoritettaviin siirtoihin vaaditaan vielä pin-koodi.

– Ensi vuodelle olemme suunnitelleet kasvotunnistuksen laajentamista mobiilipankissa. Jatkossa kasvotunnistuksen avulla voisi maksaa myös kolmansille osapuolille.

Pitääkö tietoturvasta olla huolissaan?

Biometrian hyödyntäminen maksamisessa ei ole täysin uusi ilmiö. Esimerkiksi luottokortilla voi jo tehdä verkko-ostoksia omilla kasvoillaan. MasterCard käyttää teknologiaa, joka mahdollistaa verkko-ostoksen vahvistamisen joko sormenjäljellä tai selfie-kuvalla.

Biometriaa on käytetty myös ihmisen tunnistamiseen esimerkiksi lentokentillä.

Suomessa biotunnisteella toimivat passit otettiin käyttöön vuonna 2006, jolloin passeihin lisättiin kasvokuva digitaalisesti luettavassa muodossa. Vuonna 2009 passeihin lisättiin sormenjäljet. Muita biotunnisteita ovat esimerkiksi dna ja ääninäyte.

Aalto-yliopiston akatemiatutkija Juho Kannalan mukaan biometristä tunnistamista voi pitää suhteellisen luotettavana menetelmänä. Biotunnistetta on esimerkiksi vaikeampaa väärentää kuin allekirjoitusta.

Sen sijaan tietoturvariski voi liittyä enemmän tietojen keräämiseen ja tallentamiseen kuin niiden väärentämiseen.

Kerran menetettyä biotunnistetta ei saa takaisin

Biotunnisteiden käyttöä perustellaan usein sillä, että niiden kautta voidaan ehkäistä identiteettivarkauksia ja parantaa henkilön tunnistamista, koska esimerkiksi sormenjäljet ovat yksilöllisiä.

Toisaalta juuri nämä yksilölliset tiedot ovat identiteettivarkaille arvokasta tietoa.

– Jos biotunniste kerran päätyy rikollisten haltuun, sitä ei takaisin saa, toteaa Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Korja.

Korjan mukaan biometriikkaa tarjoaviin yrityksiin kannattaa suhtautua maltilla ja varovaisesti. Kansallinen ja EU:n lainsäädäntö asettavat tiukat raamit esimerkiksi lainvalvontaviranomaisille, mutta yksityisen puolen toimijoille rajoitukset ovat löyhempiä.

– Tietoturva voi olla hyvinkin vaihtelevaa. Toisaalta tietoturvasta huolehtiminen on yrityksille oleellista, sillä tietojen vuotaminen on liiketoiminnalle haitallista. Kun puhutaan esimerkiksi pankeista, isoimmilla toimijoilla on yleensä todella hyvät tietoturvatakeet, Korja sanoo.

Korja kuitenkin suosittelee käyttämään arkijärkeä. Kaikesta ei tarvitse olla huolissaan, mutta kerran menetettyjä tietoja ei saa takaisin.

– Jos tuntuu epämiellyttävältä luovuttaa tai käyttää omia tietoja, ei ole välttämättä paras idea luovuttaa niitä. Jos taas tuntuu siltä, että uskaltaa, kannattaa arvioida, kenelle tietoja haluaa luovuttaa ja mitä palvelua vastaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hienoa tekniikkaa viranomaiskäyttöön, mutta jos aletaan jo rahastamaankin naamataulun mukaan ollaan pian hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan loistava keksintö. Valomerkin lähestyessä ei hyväksy enään maksua kun nokka on poskella ja kielikin roikkuu jo ulkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvoilla maksaminen on vaarallista kun naamasi näkyy päivittäin joka paikassa ja et voi tietää kuinka paljon sitä on kuvattu eripaikoissa tietämättäsi. voisiko siihen valita vaikka vehkeenkuvan ? se on piilossa katseilta ja tarvittaessa löytyy jos löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni on hyvin huollestuttavaa, että varantomme ovat kolmannen osapuolen hallinoimia yhteiskunnassa jossa käteisestä pyritään pääsemään eroon. Me emme tarvitse kolmannen osapuolen palveluita enää mihinkään rahansiirrossa kun lohkoketjuteknologia mahdollistaa hajautetun, avoimen, korruptoimattoman, sensuroimattoman järjestelmän. Tuo sama mitä artikkelissa on voidaan toteuttaa tietääkseni ilman pankkeja tai mitään keskitettyä järjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsepalvelukassa ja maksu kasvontunnistuksella voipi olla hauska yhdistelmä. Julkkiksilla voi olla edessä huomattavia laskuja, kun pelkkää kuvaa vilauttamalla saa maksettua:-)
Toki järjestelmän myyjä väittää, että kuvalla tai naamarilla ei pärjää, mutta käytännössä kasvontunnistus on pakko tehdä tarpeeksi väljäksi, että siitä menee halutessaan läpi heilahtaen. Näinhän kävi jo Applelle vaikka heillä on käytössä rajattomat resurssit. Tuskinpa ihan kotikutoinen pankki parempaa teknologiaa saa väsättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakoilu, tarpeeton valvonta ja kuvaaminen tungetaan joka ainoaan paikkaan.
Ei käy.
Mun naamalla, sormenjäljillä tai millään muullakaan biometrisellä tunnisteellani ei tehdä mitään businessta kenenkään toimesta koskaan - muuten kuin rikoksena.
Biometriset tunnisteet ovat yksinomaan, vain ja ainostaan, viranomaiskäyttöön ja siinäkin tiukkaan rajattuihin toimintoimihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai siinä ku erittäin radikaaliin plastiikkakirurgiaan suunta sitten, KUN biometriset tunnisteet vuotavat rikollisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saiskohan tästä maksuvälineestä pärstäkerroin-%. mitä enemmän ostoksia niin sen edullisemmaksi asiat tulisivat....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaisen reaaliaikasen maksutapahtuman voi toteuttaa myös anonyymeillä tavoilla. Itse en ainakaan halua biometriatietojani rekistereihin, joista ne voi tietomurron sattuessa tai muuten päätyä vääriin käsiin. Mukava sitten tallailla tuolla ulkona kun kasvobiometria tietosi on syötetty esimerkiksi vihollisen likvidointidronearmeijan tietokantoihin tai vaikkapa valtio etsii ostos tapahtumasi biometria tietoihin peilaten. Vaikka nuo saattavat tuntua epätodennäköisiltä skenaarioilta tänä päivänä niin ne eivät sitä ole välttämättä huomenna. Itse keskittyisin luomaan käteiselle korviketta, koska se on tällä hetkellä anonyymein tapa maksaa ja vähitellen poistumassa. Ainoa mitkä pääsevät edes lähelle ovat virtuaalivaluutat ja niiden volatiliteetti tekee niiden käytöstä vielä tässä vaiheessa epäkäytännöllistä. Tavallaan nekin ovat olleet ja ovat edellä käviöitä sillä pankit kopioivat mm. virtuaalivaluuttalompakoiden käyttöliittymän omiin pikamaksujärjestelmiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykö kolikot ja setelit, ei jaksa enää tätä jatkuvasti uudistuvaa tekniikkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image