Talous

Muutoksia verkossa maksamiseen ja tun­nis­tau­tu­mi­seen, mutta vanhat ohjeet turvalliseen asiointiin pätevät yhä

Älä anna luottokorttisi tai pankkitunnisteittesi tietoja puhelimitse tai sähköpostilla. KUVA: Sarviaho Heikki
Talous 19.6.2019 9:08
Kaleva

 

Verkossa ostamiseen ja maksamiseen sekä tunnistautumiseen tulee muutoksia maksupalveludirektiivin tarkennusten tullessa voimaan syyskuun puolivälissä.

Vakuutus- ja rahoitusneuvontaa tarjoava Fine huomauttaa tiedotteessaan, että erityisesti maksamisen muutoksista on uutisoitu, mutta yksi asia ei ole muuttumassa: asiakkaan velvollisuus huolehtia omista henkilökohtaisista maksuvälineistään ja tunnisteistaan.

Fine listaa perusohjeet turvalliseen asiointiin:

- Säilytä pankkitunnisteita ja maksuvälineitä, kuten kortteja ja puhelinta huolellisesti, äläkä koskaan luovuta kenellekään tai tallenna tietokoneelle tunnuslukuja (käyttäjätunnusta, salasanaa tai turvakortin tietoja).

- Älä anna luottokorttisi tai pankkitunnisteittesi tietoja puhelimitse tai sähköpostilla. Tietojasi urkkivat rikolliset saattavat ottaa yhteyttä esimerkiksi poliisina tai pankin edustajana esiintyen puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestitse.

- Jos olet epävarma tai sinua epäilyttää maksamisen tai asioinnin turvallisuus, keskeytä tapahtuma ja tarkista asia palveluntarjoajaltasi.

- Hanki erillinen kortti, jota käytät vain verkkomaksamiseen ja kytke se tiliin, jossa et säilytä kaikkia varojasi.

- Tarkista pankkisi tarjoamat mahdollisuudet itse vaikuttaa turvarajoihin tai toiminta-alueeseen ja säädä nosto- ja ostorajat itsellesi sopiviksi. Kiinnitä huomiota maksamisen suojaukseen. Tarkista, että verkko-osoitteen alussa olevan http on muuttunut muotoon https ja selaimessasi näkyy lukkosymboli.

- Tarkista, millaisia turvallisuusohjeita oma pankkisi tai luottokorttiyhtiösi antaa.

- Jos annat luottokorttitietosi verkossa, tilaussivulla pitäisi näkyä myös tilauksen tiedot ja kokonaiskustannus.

- Pidä selaimesi päivitettynä ja huolehdi tietoturvasta. Lataa ohjelmia vain luotettavista lähteistä, älä käy epäilyttävillä sivuilla äläkä avaa outoja ja epämääräisiä sähköposteja, linkkejä ja tiedostoja. Älä avaa verkkopankkia sähköpostilinkin kautta.

- Mikäli havaitset tiliotteella tai laskulla veloituksia, joita et tunnista, ole välittömästi yhteydessä pankkiisi.

- Opettele korttisi sulkupalvelun numero ulkoa tai kirjoita se muistiin turvalliseen paikkaan, josta saat sen käsiisi helposti myös silloin jos puhelimesi häviää.

MAINOS

Kommentoi

- Hanki erillinen kortti, jota käytät vain verkkomaksamiseen ja kytke se tiliin, jossa et säilytä kaikkia varojasi.
Mitä tuo käytännössä tarkoittaa? Erillinen kortti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nytpä se selvisi sitten miksi pankkimiehet ovat niin luottavaisia tulevaisuuteen. Kävin nimittäin pankissa ja ajattelin nostaa yhden tilin tyhjäksi, kuvittelin hölmöyksissäni, että ne ovat minun rahojani. Mutta eipäs, minun pitää antaa selvitys mihin aion käyttää 200000 euroa ja sitten arvioidaan tilanne uudelleen, tuntuu siltä, että samankokoisen velan saaminen on helpompi kuin omien pois nostaminen. Kuulemma se muuttuu "harmaaksi" rahaksi jos nostan ne käteiseksi, asia jota en millään ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankinjohtajan datshalla alkoi hulvaton meno jo aatonaattona iltapäivällä. Yhtä huutoa ja mökää sekä haitarinsoittoa on riittänyt. Viime yönä taisi joku luiskahtaa järveenkin. Lainhuutoa sieltä annetaan ja kauppoja vahvistetaan. Joku tohelompi lienee peruuttanut pihakoivuunkon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Säilytä pankkitunnisteita ja maksuvälineitä, kuten kortteja ja puhelinta huolellisesti" No niin, nyt se on sitten puhelinkin tuossa luettelossa, voi itku, se kun on tähän asti lojunut missä milloinkin. Tiedättekö muuten miksi pankit haluavat siirtyä setelittömään talouteen? Siitä yksinkertaisesta syystä, että niillä ei ole enää hajuakaan, paljonko seteleitä holvissa pitäisi olla. Eli siellä tuskin on edes murto-osaa siitä määrästä mitä siellä pitäisi olla.Kun siirrytään pelkkään tietokannoissa olevaan rahaan, niin ei kuitenkaan mene kovin kauan kun tulee totaalinen romahdus rahamarkkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on seurausta "fractional-banking, fiat-raha" toiminnasta. Kun fedin johtajatkaan eivät tiedä kenelle ovat lainanneet triljoonia taaloja, kuten fedin johtajat ovat kongressin kuulusteluissa todistaneet. Tämän vuoksi pankit sairaan mustasukkaisesti haluavat seurata palkannauttijan rahavirtoja ja omistuksia. Huijaus on luovutettu toimintatapa vain federal-reserve korpporaatiopankki järjestelmälle. Olematon muuttuu rahaksi lainapaperin allekirjoituksella, hokkuspokkus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvalliseen maksamiseen verkossa tarvitaan kertakäyttöiset luottokortinnumerot tai jälkikäteen tuotteen vastaanottamisen jälkeen laskutuksen / maksatuksen ja henkilötunnuksesta irrallisen aina tarvittaessa muutettavan numeerisen yksilöivän tunnistteen (verkko-ID).

Kuka hullu antaisi verkkoon omia biometrisiä tunnisteitaan (sormenjäjet, kasvokuva, DNA, iiris, ...)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image