Talous

MTV3 menee Bonnierille Ruotsiin

Monta selittäjää. Alma Median monipolvisia omistuskuvioita selvittivät maanantaina apulaisjohtaja Ahti Martikainen (vas.), sähköisestä liiketoiminnasta vastaava johtaja Pekka Karhuvaara, Alpress Oy:n toimitusjohtaja Hannu Olkinuora, talousjohtaja Teemu Kangas-Kärki, henkilöstöjohtaja Terhi Heikkinen ja mediapalvelut divisioonan johtaja Raimo Mäkilä. KUVA: kimmo mäntylä/lehtikuva
Talous 25.1.2005 0:00
Heino Ylisipola
Alma Median hallitus myy MTV3:n, Radio Novan ja neljänneksen omistusosuuden ruotsalaisesta tv-kanavasta TV4:stä ruotsalaiselle mediatalolle Bonnier&Bonnier; AB:lle ja pääomasijoitusyhtiö Proventus Industrier AB:n omistamalle yhtiölle. Joulun alla Almasta alemman ostotarjouksen tehnyt norjalainen Schibsted näyttää jäävän rannalle.

Sähköisen liiketoiminnon eli Alma Media Broadcastingin arvoksi tulee 460 miljoonaa euroa.

Vastavuoroisesti ruotsalaiset luopuvat omistuksistaan Alma Mediassa. Bonnier myy 33,2 prosentin ja vasta pari viikkoa sitten omistajaksi tupsahtanut Proventus 15,2 prosentin osuutensa Almasta uudelle, perustettavalle yhtiölle Almanovalle.

Almanova ostaa ruotsalaiset suuromistajat ulos 340 miljoonalla eurolla.

Monimutkaisesta omistusjärjestelystä päättää Alma Median ylimääräinen yhtiökokous ensi maanantaina, tammikuun viimeisenä päivänä Helsingissä.

Alma Median toimitusjohtajan Juho Lipsasen mukaan Alman omistajat, jotka edustavat kolmea neljäsosaa konsernin äänistä ja yli 60 prosenttia osakkeista, ovat ilmoittaneet tukevansa Alman hallituksen sunnuntaina valmistunutta omistusjärjestelyä.

"Me olemme laskeneet, että Alman osakekannan arvo on yhteensä 813 miljoonaa euroa, kun Broadcasting myydään Bonnierille ja Proventukselle. Se on 116 miljoonaa euroa parempi kuin norjalaisen mediatalon Schibstedin tarjous. Nyt on tarjolla hallituksen esittämä vaihtoehto, josta päättävät Alman osakkeenomistajat", painotti Lipsanen Alma Median johdon tiedotustilaisuudessa maanantaina Helsingissä.

Käytännössä Alman hallituksen tarjous tarkoittaa sitä, että norjalaisten yritys jää tarjouksen asteelle. Teoriassa Schibsted voi pistää pöytään vielä paremman tarjouksen kuin Alman hallituksen tekemä. Se tuskin tehnee sitä, koska Alman omistajista jo suurin osa on hyväksynyt hallituksen esityksen.Omistuslukko
pääsee purkautumaan


Uuden Alma Median omistajille on tulossa puhtaana rahana 220 miljoonaa euroa ja lisäksi Almanovan ja myöhemmin Alma Median osakkeita. Nykyiset kaksi osakesarjaa poistuvat ja tilalle tulee vain yksi osakesarja.

Uuden Alma Median suurimmaksi omistajaksi nousee työeläkeyhtiö Varma. Henki-Sampo on toiseksi suurin ja vakuutusyhtiö Kaleva kolmanneksi suurin omistaja.

Lipsasen mukaan järjestelyssä purkautuu omistuslukko, joka on syntynyt Proventuksen tultua Bonnierin rinnalle Alman toiseksi suurimmaksi omistajaksi. Ne omistavat nyt lähes puolet Alma Median äänivallasta.

"Tässä toteutuu moni tavoite: harvat ja valitut saavat, mitä moni on halunnut. Sähköisen divisioonan me myymme, mutta saamme takaisin Suomeen Bonnierin ja Proventuksen omistukset Almassa Suomeen."

Televisio- ja radiotoiminnan eli Broadcastingin myynnistä Alma Media kirjaa 320 miljoonan euron myyntivoiton. Kauppaan kuuluu 100 prosenttia MTV3:n osakkeista, 23,4 prosenttia Ruotsin kaupallisen kanavan TV4:n osakkeista ja 74 prosenttia valtakunnallisen Radio Novan osakkeista.

Lipsanen ei tiedotustilaisuudessa säästellyt kehujaan MTV3:sta. Hän painotti, että Alma aloitti yhtiön televisio- ja radioliiketoimintojen kehittämistoimet jo keväällä 2004 eli paljon aikaisemmin kuin norjalainen Schibsted ilmestyi ostotarjouksineen kuvioihin.

MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara on Lipsasen mukaan noin kolmessa vuodessa rakentanut "murheenkryynistä kultajyvän".

Kun yhtiökokous mitä todennäköisimmin hyväksyy Alman hallituksen suunnitelman, on Alman omistajille luvassa rahaa ja uuden yhtiön Almanovan osakkeita. Kun järjestely viedään päätepisteeseen, Almanova listautuu Helsingin pörssiin. Lopulta Almanova Oy ja Alma Media Oy sulautuvat takaisin pörssiyhtiö Alma Mediaksi.

"Lakimiehillä riittää töitä", myhäilee Lipsanen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image