Talous

Mit­ta­lait­tei­ta maailman isoille kän­nyk­kä­lin­joil­le – oululainen FocalSpec Oy sai ison potin EU:lta ja teki suurkaupan Kiinaan

FocalSpec Oy:n teknologiajohtaja Karri Niemelä (vas.) ja toimitusjohtaja Harri Leinonen yhtiön Oulussa kehittämien ja valmistamien, kännykkälinjoille menevien mittauslaitteiden äärellä. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 7.10.2019 7:59
Pasi Klemettilä

Oululainen optisia mittauslaitteita kehittävä FocalSpec Oy on juuri nyt hyvien uutisten keskellä.

Yritys sai viime viikolla siunauksen noin 2,5 miljoonan euron innovaatiorahoituspotille EU:lta ja on lisäksi juuri tehnyt historiansa suurimmat kaupat, noin 5 miljoonan euron arvosta.

– Innovaatiorahoitus on meidän kokoisellemme firmalle merkittävä juttu. Ja tätä isoa yhtä tilausta on tehty pitkään ja nyt saatiin tilaus sisään. Äsken oli myös meidän uusien sensoriemme julkistuspäivä. Tässä on tosi paljon tapahtunut hyviä asioita, toimitusjohtaja Harri Leinonen myhäilee.

FocalSpec haki keväällä EU:n Horizon 2020 SME Instrument Phase 2 -innovointirahoitusta ja pääsi toukokuussa asiaa koskevaan haastatteluun.

Yritys sai hitusen vaille 2,5 miljoonan euron rahoituspotin, mikä on maksimisumma yhdelle hakijalle.

Jo haastatteluun pääseminen oli huippusaavutus, sillä haastattelukierrokselle kutsuttiin vain noin 7 prosenttia 1 850 hakijasta.

EU:n tukea FocalSpec aikoo käyttää seuraavien kahden vuoden aikana uusien tuotteiden kehityshankkeisiin.

Viime viikolla varmistuneessa 5 miljoonan euron kaupassa asiakas on kiinalainen systeemi-integraattori, joka toimittaa tuotantolinjoja useimmille maailman johtaville matkapuhelinvalmistajille.

– Kyseisen projektin takana on nimenomaan yksi suurimmista matkapuhelinvalmistajista, jota emme voi mainita, Leinonen sanoo.

FocalSpec keskittyy erityisesti matkapuhelinten tuotannossa tarvittaviin laitteisiin. Kuvassa teknologiajohtaja Karri Niemelä (vas.) ja toimitusjohtaja Harri Leinonen KUVA: Jukka Leinonen

FocalSpecillä on myyntitoimisto Kiinassa, josta liiketoiminnasta suurin osa tällä hetkellä tulee. Yhtiö keskittyy strategiansa mukaan nyt elektroniikkateollisuuden tarpeisiin.

Siellä suurimmat tarpeet ovat muun muassa matkapuhelinten tuotannossa.

– Matkapuhelintuotannossa on kaikkein suurimmat volyymit, puhutaan sadoista miljoonista kappaleista. Kun tuotantolinjalla mitataan jokaisesta kappaleesta jotakin suureita, nopeus on äärettömän tärkeää. Hyvin suurella tarkkuudella on myös merkitystä.

Lasi, läpinäkyvät, kiiltävät ja mattapintaiset pinnat ovat Focal-Specin laitteilla mitattavissa.

Kun esimerkiksi matkapuhelinten kehyksissä on läpimenoreikiä, kulmia ja kaarevia pintoja, näitä voidaan mitata laaduntarkkailumielessä ennen loppukokoon-panoa.

– Me haemme nyt voimakasta kasvua, ja sen myötä me saamme lisää mahdollisuuksia toimia myös muilla toimialoilla, Leinonen sanoo.

Yhtiön liikevaihto on viime aikoina kaksinkertaistunut joka vuosi, viime vuonna se oli yli neljä miljoonaa euroa. Tälle vuodelle tavoite on kymmenen miljoonaa euroa. Leinosen mukaan tavoitteena on jatkaa liikevaihdon tuplausta joka vuosi.

Yrityksen tuloksen teko siirtyy tänä vuonna plussan puolelle.

Kaikki tuotekehitys ja valmistus on Oulun seudulla, eikä niitä ole tarkoitus viedä muualle. Suurimman osa kokoonpanosta yritys tekee itse, joihinkin tuotteisiin ja kokoonpanoon käytetään alihankintaa.

FocalSpecillä on Oulussa noin 40 työntekijää. Kokonaishenkilöstömäärä oli elokuun lopussa 58, joista 16 Kiinassa ja pari USA:ssa.

Henkilöstöä tulee Leinosen mukaan maltillisesti lisää esimerkiksi tuotekehitykseen. Hän arvelee, että 5–10 uutta työntekijää tulisi vuodessa lisää. Asiakasrajapintaan Kiinaan on myös odotettavissa lisäystä.

Huippunopeita optisia mittalaitteita

FocalSpec kehittää ja valmistaa huippunopeita ja -tarkkoja optisia 3D-mittalaitteita. Yrityksen patentoitu teknologia perustuu alun perin Oulun VTT:llä kehitettyihin innovaatioihin, joiden avulla korvataan perinteinen etäisyyden lasermittaus paljon tarkemmalla menetelmällä valon aallonpituuden avulla.

Optiikka hajottaa valkoisen valon spektriksi, eri värijakaumaksi. Eri värit tarkennetaan eri etäisyyksille sensorista.

29

Spektrikameralla mitataan pinnasta heijastuneen valon aallonpituus.

FocalSpecin sensoreilla voidaan mitata esimerkiksi matkapuhelinten kaarevaa näyttöä ja sen eri kerroksia. Läpinäkyvän, heijastavan ja kaarevan pinnan mittaaminen on yleensä

29

ottaen haastavaa.

FocalSpecin sensorien etuna on, että niillä voidaan mitata tuotantolinjalla nopeasti

29

kulkevien tuotteiden mitat. Mittaustulokset ovat hyvin tarkkoja, puhutaan alle yhden mikrometrin eli alle millimetrin tuhannesosan tarkkuudesta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Eiköhän kaikilla ole idän suuntaan ainoa kauppa kun lännen suunnassa kauppa pakotteet muista maista on tullut. Joten taloudellisesti järkevintä on viedä itään. Ehkä lännessä väärin tekivät kun kaikki innovaatio menee itään ja jäävät kehityksestä jälkeen. Ei tarvi jutussa sanoakkaan kenelle menee kun suuresta puhutaan niin huawei on yksi suurimmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa ja onnea. Kun ihmiset pistää yrityksen pystyyn ja onnistuu, sitä pitää kaikkien peukuttaa. Vielä kun yritys pysyy PK-tasolla, niin siitä hyötyy myös yhteiskunta hyvin voimakkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut!
Noille tyypeille suon kuuluisan 82 000 e/kk. ja varmaan tienaavat hetkellisesti enemmänkin.
Hyvää Jatkoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset tekevät kiinalaisten kanssa kauppaa? Seuraava askel. Kiina vie työt ja osaamisen. Nyt saatu miljoona on kohta miljoonien menetys. Lyhyt näköistä toimintaa. Olisivat hankkineet muualta asiakkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eeppistä menoa. tätä lisää. eu:lta suomeen omat pois ja massit kasvuun. hienoa bisnestä tutkimuksesta. harvoin näkee tällaista, ei vain vanhan iterointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina pyrkii ostaamaan, kopioimaan tai varastaamaan kaiken teknologian millä on hyvät tulevaisuuden näkymät. Tämä on suunnitelmallista, usein valtiojohtoista toimintaa ja kohteena ovat naiivit länsimaiset tutkimuslaitokset ja yritykset. Jokainen kiinalainen opiskelija ja työntekijä on potentiaalinen armeijan kouluttama vakooja, tämä opittiin vaikeimman kautta muun muassa Manchesterin yliopiston grafeeni-instituutissa.

Toivottavasti pojat tietävät kenen kanssa lähtivät leikkiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toveri, jos tuote sopii erityisesti puhelinten tuotannon mittaamiseen, niin pakko kai sinne kiinaan on mennä? meinaan että niin iso osa tuotannosta tulee sieltä. vaihtoehdot lienee vähissä. paitsi jättää bisnekset tekemättä?

oletan että kuitenkin tiukasti patentoitu tuote ja myöhemmin kasvurahoilla haetaan sitten muitakin sovelluskohteita. näin tuossa nähdäkseni lukeekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa olin 3 vuotta ja annoimme suomalaiset kunnon opastusta kiinalaisille miten työ tehdään ja lopulta parhaat häipyivät firmasta ja koulutus alkoi uudestaan.

Parhaat otti ja lähti kiinalaiseen vastaavaan firmaan minne lie pimeään ja kylmään toimistoon-tehtaalle vaikka meillä olisi ollut kiinalaiseen ympäristöön verrattuna superluxus toimitilat.

Siinä voi sitten miettiä kiinalaisen ajatusmaailmaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaan mikä raha se tuo on, eihän sillä saa edes vasemmistohallitukseen ku muutaman avustajan, hö miettikää mittasyhdetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Sauli ja Co. Omalla työllä ja hoksottimilla ansaittua ja nyt työllistää nuoria osaajia. Upeeta, mahtavaa ja onnea ja menestystä edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu. Mutta maajussille ei kerrota mikä tämä laite on ja mitä sillä tehhään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiseen osaamiseen todellakin. Sinisilmäiset tarjoavat kaksin käsin kiinalaisille vähää osaamistaan, kyllä kai se niille kelpaa kun ilman saavat ja seuraavksi kopioivat ja tekevät itse. Siinä onkin sitten itse koulutettu kilpailija, joka tekee kaiken saman halvemmalla. Järki hoi, vaikka onhan se tietysti hienoa päästä lehtikuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostajan näkökulmaa on helppo ymmärtää. Miksi ostaa huonoa, kun Suomesta saa laatua halvalla.

Paras vastakeino olisi, jos me suomalaiset omistaisimme suuremman osuuden omista työpaikoistamme, mutta tämä ei jostain syystä kiinnosta suurta osaa suomalaisista. Siksi suurin osa suomalaisyrityksistä on jatkuvassa alennusmyynnissä. Tässäkin asiassa naapurimaa Ruotsi on sivistysmaa ja Suomi kehitysmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image