Talous

Ministeri Lintilä huolissaan Trumpin te­räs­tul­li­pu­heis­ta, myös Kanada tulistui

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kaavailemat teräs- ja alumiinituontitullit ovat herättäneet huolta. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Talous 2.3.2018 0:38 | Päivitetty 2.3.2018 8:33
STT, Kaleva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kaavailemia teräs- ja alumiinituontitulleja uhkana kansainvälisen talouden kehitykselle. Lintilä muistuttaa Suomen talouden olevan erittäin riippuvainen viennistä ja maailmantalouden vedosta.

Trump sanoi eilen määräävänsä ensi viikolla 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Ilmoitus on herättänyt laajaa huolta kauppasodan puhkeamisesta.

Myös Kanada kritisoi naapurimaansa Yhdysvaltain puheita kovista tulleista teräkselle ja alumiinille.

Kanadan kauppaministeri Francois-Philippe Champagne sanoi eilen, ettei Kanada voi hyväksyä Yhdysvaltain tullisuunnitelmia. Hänen mukaansa kaikilla tullimaksuilla tai kiintiöillä, joita kanadalaisraaka-aineille saatetaan asettaa, olisi suuria vaikutuksia molemmin puolin rajaa.

Champagne vakuutti Kanadan parlamentille, että tilannetta seurataan tarkasti. Hänen mukaansa Kanada ryhtyy vastatoimiin, jos naapurimaa toteuttaa tullit.

- Kanada ryhtyy vastatoimiin puolustaakseen (kanadalaisia) työntekijöitä ja teräs- ja alumiiniteollisuuttaan, Champagne sanoi.

Kanada on Yhdysvaltain suurin alumiinin ja teräksen tuoja. Kanada myös ostaa noin puolet Yhdysvalloista viedystä teräksestä.

Tullipuheet kohauttivat Euroopassa

Trumpin pääkohteena on halvan teräksen suurtuottaja ja markkinahäirikkö Kiina, mutta tuontitullipuheet suututtivat muutkin Yhdysvaltain kauppakumppanit. EU teki heti selväksi, että vastatoimia on luvassa. Unioni valmistelee vastaustaan jo lähipäiviksi.

Britannian hallitus on pyytänyt yhdysvaltalaisia selventämään, mitä tullit tarkoittaisivat käytännössä.

- Olemme tehneet selväksi, että olemme erityisen huolissamme kaikista toimista, jotka koskisivat Britannian terästä ja alumiinia. Ylitarjonta on merkittävä globaali ongelma ja uskomme, että se on ratkaistava yhteistyössä kaikkien etujen mukaisesti, hallituksen tiedottaja sanoi.

Saksan terästeollisuusunioni WV Stahl sanoi, että Yhdysvaltain tullit vaikuttaisivat merkittävästi Saksan terästeollisuuteen ja syytti niitä Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen vastaisiksi.

Trumpin puheista ei käynyt ilmi, koskevatko tullit vain kiinalaisia vai myös kaikkien muiden maiden tuotteita.

Tuontitullien määrääminen teräkselle oli yksi Trumpin keskeinen vaalilupaus, mutta päättäjät Yhdysvalloissa vastustavat teräksen tuontitulleja laajasti.

MAINOS

Kommentoi

Suomestakin viedään voimakkaasti tuettua terästä ulkomaille ja myös yhdysvaltoihin. On itse aiheutettu ongelma, jos iso markkinatalousmaa ei viiti katsella tämmöstä touhua ja pistää tullit. Esimerkiksi valtion osittain omistamaa ja jatkuvasti tappiollista Outokumpua valtio ja eläkeyhtiöt ovat pääomittaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana sadoilla miljoonilla. Siihen päälle yritystuet, joilla alennetaan esimerkisi sähkön hintaa. Jos tällaista veronmaksajien subventiota ei olisi harrastettu, Outokumpu olis kaatunut kauan sitten ja yhteiskunta säästänyt miljardeja ja kansantalous/valtion talous olisi paljon paremmassa kunnossa. Outokumpuun hukatut talouden voimavarat olisi voitu suunata kehittyneelle maalle parmmin soveltuviin toimialoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raudasta on ylituotantoa ennen muuta Kiinassa ja ongelma seurtaa siitä, ja kun yan on aliarvostettu $ ja € nähden

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiivit Tolstoilaisemme ovat taas vaihteeksi huolissaan Lännestä jonne lupailevat Megalomaanisia Jäänmurtaja kauppoja ja vaikenevat kaikilla kehonkielillä Idästä. Mainitsematta edelleenkään, että Jäänmurtajat ovat Rannikko vartion alaisuudessa, jonne ulkovalloilla on Todellisuudessa yhtä vähän asiaa kuin Pentagoniin. Suomettumisen Super Dejavu kuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt suomen kannattaa erota EU:sta, kun näyttää siltä, että suuret mat alkavat lisäämään tulli ymv. maksuja. Ilman EU:ta suomi saisi neuvoteltua edulliset tuonti ja vienti sopimukset, mihin EU ei koskaan ole kyennyt eikä tule kykenemään. EU ja euro ero nyt ja heti se olisi oikea ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisten tilanteiden vuoksi Suomen tulee olla EU-jäsen.

Vaikka tullien mahdollisuudesta on puhuttu kansainvälisissä talousjulkaisuissa jo kuukausien ajan omat poliitikkomme tulevat aina yllätetyiksi tällaisissa asioissa.

Siksi on hyvä olla mukana maaryhmässä, jossa on mukana maita, joilla on hereilläkin olevia poliitikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se, että e joka pieneen kihaukseen ole lausuntoa antamassa tarkoita, ettei ole asioista tietoinen. Vain tällä foorumilla niin luullaan ja ollaan tietävinään ja toisia arvostelemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko esim. Kreikan ylivelkaantumisen syy jo ymmärretty? Vai ollaanko vain "kriittisinä" mukana maksamassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image