Talous

Mimmit koodaa -kampanja haluaa naisia oh­jel­mis­toa­lal­le – Suomessa on 8000 henkilön vaje osaajista

Ada Halsas (vas.), Tiina Korjus ja Reetta Kataja halusivat monen muun naisen tavoin kuulla lisää koodaamisesta ja ohjelmistoalasta.
Talous 28.2.2018 19:52 | Päivitetty 28.2.2018 19:58
Ossi Rajala

Reetta Kataja, Ada Halsas ja Tiina Korjus kokoontuivat parin sadan muun naisen kanssa keskiviikkona illalla Helsingin Vanhalle Ylioppilastalolle kuulemaan, miten koodaamisosaamista voisi kehittää. Kyseessä oli Mimmit koodaa -kampanja, joka pyrkii herättelemään naisten kiinnostusta ohjelmistoalaa kohtaan.

– Ala vaikuttaa siistiltä ja sillä on paljon avoimia työpaikkoja. Olen pidempään miettinyt osallistumista tällaiseen tapahtumaan ja koulutukseen, Korjus kertoo.

– Haluan saada alasta enemmän kiinni, jotta käsitteet tulevat selvemmiksi ja ymmärrys mahdollisuuksista kasvaa. Käsitteet ovat yllättävän vaikeita, Ada Halsas lisää.

Myös Turkuun ja Tampereelle striimatun tilaisuuden oli järjestänyt Ohjelmistoyrittäjät ry, joka on huolissaan alan työvoimapulasta. Työvoimapula voi pahimmillaan olla haitaksi koko maan kehitykselle, koska ala kuin ala on nykyään suuresti riippuvainen tietotekniikasta ja sen sovelluksista.

– Meillä on Suomessa noin 8 000 osaajan vaje ohjelmistoalalla. Se on ongelma koko suomalaisen yhteiskunnan kehittämisen puolesta. Naisia on softan kanssa suoraan tekemisessä olevien joukossa vain noin 10 prosenttia. Naiset ovat olleet liiaksi vailla huomiota alalla. Heissä on uskomaton potentiaali, sanoi tapahtuman avannut Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Kampanjalla ei haeta suoraan sitä, että kaikki naiset kouluttautuisivat heti kovan tason devaajiksi eli www-kehittäjiksi.

– Sekin auttaa paljon, jos ymmärrys alasta lisääntyy ja tietää, mitä voi devaajilta vaatia. Koodaamista tarvitaan niin terveysalalla, varhaiskasvatuksessa kuin muillakin aloilla. Sekin on hyvä, jos saadaan syntymään tunne, että on kiva avata tietokone, sanoo tapahtumaa järjestämässä ollut Kaisa Kukkonen.

Koulutukset kiinnostavat

Ohjelmistoyrittäjät ry tarjoaa kahdeksan jäsenyrityksensä kanssa sarjan ilmaisia koulutuksia alasta kiinnostuneille naisille. Nämä yritykset ovat 2NS, Ambientia, Codemate, IBM, IWA, Microsoft, Valu Digital ja Wunder.

Kiinnostus koulutuksiin on suurta.

– Monet koulutukset täyttyvät minuuteissa, Kukkonen kertoo.

Mimmit koodaa -kampanjan kautta yhä useampi nainen todennäköisesti kiinnostuu alasta.

Naisten koodauskiinnostuksesta kertoo osaltaan se, että alalle pyrkineen Vlada Laukkosen aloitteellisuudesta syntyi lähes 1 500 naisen Facebook-ryhmä Ompeluseura LevelUP Koodarit. Ryhmässä koodaamisesta kiinnostuneet voivat jakaa kokemuksiaan ja vinkkejä osaamisen hankkimiseen ja kehittämiseen.

– Vuosi sitten olin kotona ja etsin töitä. Huomasin, että it-alalla oli paljon kiinnostavia työpaikkoja, mutta alan tutkinto tunnuttiin aina vaativan. Voisiko taitoja kuitenkin oppia työelämässä, jos on potentiaalia. Olen nyt löytänyt alalta unelmaduunini, Laukkonen kertoi keskiviikkona Mimmit koodaa -tapahtumassa.

MAINOS

Kommentoi

Meitä mimmejä on työttömänä paljonkin ja tarkoitan juurikin koodaavia. On kyllä niin palkitsevaa huomata että meistä on muka pula. Vai onko puute näistä nuorista ja ulkonäöllisesti sievistä mimmeistä.
Naisten kohdalla tällä alalla vallitsee tilanne jossa ei voida edes auttaa kanssasisarta koska on pelko että työporukasta voi mennä maine "hyvänä jätkänä" koska se toinen nainen voi syrjäyttää. Miehillä toimii hyvä kaveri järjestelmä eli kaveri autetaan työllistymisestä mutta naisissa tätä asennetta ei ole, en tiedä itse miksi näin on mutta itselläni on tästä ihan kokemusta, kaveripiirin työssä olevat naiset suosittelee firmoihin miehiä joilla voi olla vajavaista osaamista. Naisten kohdalla nainen suosittelee kiertelevästi ettei kannata edes haastatella, sitten selviää illanistujaisissa (alkoholilla osuutta asiaan) että kaveri on kuvannut naiskaveria että on syntynyt mielikuva että pomottaa/juoruilee/muutosvastainen jne jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tämä "työvoimapula", mutta silti työttömät eivät saa töitä. Uskoo ken haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä ohjelmistokoulutuksen saaneita "mimmejä" on lukemattomia kortistossa. Töihin ei vain pääse ellei ole aiempaa vahvaa näyttöä ja tämä pätee ihan vasta valmistuneisiinkin. Ohjelmistoala on yksi kieroutuneimmista aloista vaatimustensa suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on niin totta, ilmeisesti oulussa mimmien kohdalla on ikärajoite ja ulkonäkö vaatimus, ja en ala puhumaan tästä kilpailusta jossa miehet toimivat hyvä veli järjestelmässä eli auttavat kavereita mutta naisissa on se tilanne että naiskaverin auttamista ei voi edes ajatella koska jos se vie paikan hyvänä tyyppinä jätkäporukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai onko niin, että ette ole pitäneet osaamistanne yllä eikä teillä ole osaamista nykyaikaisista teknologioista? En ole itse nuori tai kaunis, mutta melkein viikottain tulee työtarjouksia kun kysellään haluaisinko vaihtaa työpaikkaa. Tämä siksi, että kehitän koko ajan itseäni ja opettelen aina uusimmat teknologiat ja harrastan paljon vapaa-ajallanikin, jotten tippuisi kelkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä siksi, että olen jo työelämässä enkä vasta työelämään pyrkimässä".

Näin helposti korjasin viestisi totuudenmukaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän it-mimmin viestin sisällön asettelu kertoo paljon mimmien toiminnasta. Oletetaan että vika on heti koodarissa ja sitten alentuvasti selitetään kuin on jo töissä niin helppo pitää ammattitaidosta kiinni. Tämän tyylistä mimmien kanssa toiminta on, eli ei olla kannustavia ja katsotaan nenänviertä pitkin jos toisella on hankalaa. Kaveria ei auteta varsinkin jos tarvitsee tukea ja yritetään hyötyä toisen ongelmista. Se on niin totta kun puhutaan "nainen on naiselle susi" ja itse olen naisena saanut katua monta kertaa näin it-alalla työskennellessä kun on kyseessä naisten välisestä solidaarisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo mimmi puhuu mielestäni ihan asiaa. En lähde arvailemaan hänen asenteistaan mitään. Selväähän se on että jos on kova pula tekijöistä ja silti on ihmisiä työttöminä niin ne ihmiset eivät hyvin todennäköisesti ole sieltä parhaasta päästä. Toki muitakin syitä on, mutta sitä ei kannata vähätellä miten vaativa ala tämä on. Kannustava pitää tietysti olla, mutta alan realiteettien unohtaminen ei ole kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meiltä miehiltä kyllä edelleen vaaditaan tutkintoa. Tervetuloa naisetkin luennoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"-- kovan tason devaajiksi eli www-kehittäjiksi."

Ja mitähän kummaa tämä muka tarkoittaa? Että kaikki "kovat" ohjelmistokehittäjät ovat vain web-sovelluskehittäjiä? Haluaisin tietää että mistä kyseinen järjetön lause sai inspiraationsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä aika hölmösti sanottu. Mitähän se alemman tason työ sitten mahtaa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille
7:00
Nokkela salaliittoelokuva kuulennosta kertoo hieman toisenlaisen tarinan Apollo-ohjelmasta
6:20
Mies menehtyi henkilöauton ja rekan onnettomuudessa Oulun Kuusamontiellä – ajokaista suljettu kolarin vuoksi
6:11
Rukalla järjestetään biotaloustapahtuma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"
6:00
Raskaussyrjintä vieläkin liian yleistä kunnissa – ongelma kohdistuu erityisesti työuransa alkupäässä, määräaikaisessa työsuhteessa oleviin nuoriin naisiin Lukijalta
11
Metallica on Suomessa koko kansan metallia – Hämeenlinnaan legendaarista bändiä saapui kuulemaan 55 000 korvaparia
4
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
4
Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä puheenjohtajatentissä – Harkimo pelkää hallitusohjelman johtavan krapulaan
3
Lipolle rutiinivoitto sarjajumbosta – suoritus jätti parantamisen varaa
3
KeKi:n miehillä hukkareissu Joensuuhun – hallitseva mestari otti tyylipuhtaan voiton
2
Kaipuu metsään ei lähde miehestä – Tänään 60 vuotta täyttävä Arto Hongisto ei henno luopua järjestötehtävistään
2
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio ja Tervola. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image