Talous

Milton Friedman: Euro on vakava virhe

Talous 27.8.2001 14:49
STT
Taloustieteilijä Milton Friedmanin mukaan yhteisvaluutta euron käyttöönotto on vakava virhe, joka saattaa aiheuttaa taloudellista epävakautta 12 maan euroalueella.

Friedman kommentoi euroa italialaisen Corriere della Sera -sanomalehden haastattelussa.

Friedmanin mukaan euron käyttöönotto aiheuttaa ongelmia, koska euromaissa ei vallitse yhtäläinen suhdannetilanne. Jossain maassa saattaa olla tarvetta tiukkaan rahapolitiikkaan, samalla kun jossain toisessa on tarvetta laskea korkoja.

Esimerkeiksi Friedman ottaa tiukempaa rahapolitiikkaa tarvitsevan Irlannin ja löysempiä rahahanoja kaipaavan Italian. Friedmanin mukaan euro ei rohkaise poliittiseen yhdentymiseen, vaan päinvastoin luo eroja alueen maiden välille.

Vuoden 1976 taloustieteen Nobel-palkinnon voittaneen Friedmanin mukaan laskeneet tuotanto- ja työllisyysluvut osoittavat Yhdysvaltain talouden olevan jo taantumassa, vaikka taloustieteilijät kaihtavatkin tällaista ilmaisua.

Friedmanin mukaan Yhdysvaltain keskuspankin harjoittama korkojen laskupolitiikka on oikean suuntaista. Amerikkalaisekonomisti varoittaa kuitenkin inflaation vaarasta taantuman väistyessä mahdollisesti jo ensi vuonna.

Yhdysvaltain keskuspankki on laskenut korkoja jo seitsemän kertaa tänä vuonna.

Friedmanin mukaan Yhdysvaltain talouden näkymät ovat taantumasta huolimatta pitkällä aikavälillä ennallaan. Hän uskoo myös Euroopan ja Japanin selviytyvän omin voimin Yhdysvaltojen talouden taantumasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image