Talous

Mikä on datakeskus?

Talous 3.9.2013 21:58
Kaleva, STT

Microsoftin Pohjois-Suomeen kaavailema datakeskus tai palvelinkeskus on laitos, jossa on paljon valtavien tietomäärien tallentamiseen ja käsittelyyn valjastettuja tietokoneita.

Vastaavia palvelinkeskuksia on Suomessa useita, tunnetuin esimerkki tässä yhteydessä lienee Googlen Haminaan perustama palvelinkeskus. Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex rakentaa puolestaan konesalia Mäntsälään.

Googlen keskus työllistää noin 90 henkilöä tällä hetkellä. Microsoftin uusi palvelinkeskus - tulee se sitten Ouluun tai Kajaaniin - työllistäisi toista sataa työntekijää, työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Petri Peltonen arvioi. Rakennusaikana työllisyysvaikutus on vieläkin suurempi.

Peltosen mukaan palvelinkeskuksilla on tapana kasvaa. Microsoftin datakeskuksen on tarkoitus palvella koko Eurooppaa. Googlekin aikoo investoida 150 miljoonaa euroa oman palvelinkeskuksensa laajentamiseen.

Suomi on lobannut Microsoft-hanketta talvesta lähtien ja houkutellut Microsoftia väläyttämällä sähköveron alennusta. Tälloin palvelinkeskusten sähkövero laskisi samalle tasolle isojen teollisuuslaitosten kanssa.

Palvelinkeskukset kuluttavat suuria määriä sähköä. Ne myös tuottavat paljon lämpöä. Helsingin Suvilahdessa toimiva Academican konesali tuottaa täydessä kapasiteetissa lämpömäärän, jolla lämmittäisi 4500 uutta, 80 neliömetrin kokoista kerrostaloasuntoa ja niihin lämmintä käyttövettä. Konesalin tuottama ylimääräinen lämpö johdetaankin kaukolämpöverkkoon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kajaaniin vaan datakeskus. siellä tiedetään, mikä se on. ei tarvitse oululaisten kärsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla saadaan poliitikot olemaan mielin kielin ja kaatamaan Oulun miljardin budjetista entistä enemmän rahaa Microsoftille sekä sitoutumaan tiukemmin heidän palveluihinsa.

Kunpa muistaisivat että täällä on maailmalta katsoen halpa sähkö, eikä sitä ainakaan kannattaisi halvalla myydä. Varmuustekijöitä ja kehuja koristeeksi päälle ja lisää hintaa, meidän pitäisi olla niitä jotka näissä kaupoissa nettoavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalainen tietoliikenteen urkintakeskus se on. Vapauttakaa se kokonaan sähkö- ja muistakin veroista ja korottakaa kansalaisten sähkö-,asumis- ja kulutusveroja. Suomi on jo kaivosalan Kongo, tehkää siitä vielä ITC-alankin Kongo. Ettekö ole vielä keksineet myydä pohjavesiä Pepsi-Colalle?Guggenheimille ilmainen tontti ja vuotuinen raha-avustus verotuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Datakeskus on kyyläyscentteri, tietovuotokeskus tai ihan millä sitä nyt haluaa sanoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että sähköveron alennus. Näin sitä ilmastonmuutosta estetään, köyhät maksaa mutta rikkaiden firmojen ei tarvitse osallistua talkoisiin. Vihersekoomus taas vauhdissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sillä koskaan ole mitään ilmastonmuutosta ollutkaan tarkoitus estää. Sillä on tarkoitus paikata valtion budjettia, joka vuotaa melkein yhtä pahasti kuin kokoomuksen uskottavuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen raskasteollisuus on saanut aina "alennuksia", sähköä on vain kutsuttu nimellä "teollisuussähkö". Nyt kun raskasteollisuus lopettaa niin on luonnollista että uutta tulee tilalle. Raskas "konesaliteollisuus" ei ole yhtään sen kummempaa kuin paperin tai metallin muokkaaminen, kuparikäämit lämpenee yhtälailla.

Toivoittavasti valtio myöntää myös pienille konesaliyrittäjille luvan käyttää teollisuussähköä, mikäli ei niin se olisi kilpailun rajoittamista. Voisi käydä että suuri Amazon tulee tänne ja alkaa käyttämään teollisuussähköä jolloin suomalaisen kannattaisi ostaa palvelut Amazonilta. Voitot menisi tällöin Jenkkilään eikä suomalaiselle pienyrittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanissa hukkalämpö voitaisiin käyttää haihduttamaan liikavesiä läheisen kaivoksen prosessikierroista. Haihdutustarve on läpivuotinen vähintään 50 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on kyllä etevä hankkimaan noita kaukolämmön vaihtoehtoisia lähteitä. Siitä napkymppi Oululle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image