Talous

Mie­le­no­soit­ta­jien uhka pakotti Postin siirtämään rek­ry­toin­ti­ta­pah­tu­man pois Helsingin keskustasta – Huonon julkisuuden takia Postilla on pulaa jou­lua­pu­lai­sis­ta

Alun perin Postin piti järjestää tiistain rekrytointitilaisuus Helsingin ydinkeskustaan marraskuun alussa avatussa Box-tilassa. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 12.11.2019 17:23
Vanessa Valkama

Postin oli tarkoitus järjestää pikahaastatteluja rekrytointitilaisuudessa Helsingin keskustassa. Paikka vaihtui nopeasti Pasilaan, kun tilanne alkoi näyttää uhkaavalta. Postin rekrytointiongelmat ovat alkaneet jo ennen työehtosopimuskiistaa ja maanantaina alkanutta lakkoa.

Kun Postin lakkoilevat työntekijät osoittivat mieltään tiistaina Postin pääkonttorin edustalla Helsingin Ilmalassa, Posti järjesti samaan aikaan parin kilometrin päässä Pasilassa avoimien ovien rekrytointitapahtuman.

Alun perin Postin piti järjestää tiistain rekrytointitilaisuus Helsingin ydinkeskustaan marraskuun alussa avatussa Box-tilassa. Näin ilmoitettiin Facebook-tapahtumassa vielä maanantaina.

– Siirsimme tilaisuuden Pasilaan, koska sinne oli odotettavissa vähän häiriötä. Mielenosoittajat sanoivat, että he lähtevät Boxiin, Postin henkilöstöjohtaja Tuuli Niininen kertoo Lännen Medialle.

– Boxin tilaisuus oli lanseerattu jo ennen kuin lakkoilmoitukset tulivat päälle. Maanantaina tilanne alkoi näyttää sen verran uhkaavalta, että emme halunneet häiriöitä tilaisuuteen. Pasilan raitio on ehkä sellainen, johon mielenosoittajat eivät mene.

Pasilan raitiolla on Postin oma rekrytointitila, jossa hoidetaan pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan rekrytointi. Kun Lännen Media kävi paikalla tiistaina iltapäivällä, ovi oli lukossa ja sisään pääsi vain ovikelloa soittamalla.

Haasteita löytää jouluapulaisia

Tällä hetkellä rekrytoidaan paljon kausityöntekijöitä jouluksi, joka on Postille iso sesonki.

– Valitettavasti pitkin syksyä julkisuus ei ole ollut kauhean myönteinen. Tavallisesti meillä on ollut hirveän helppoa rekrytoida jouluksi, mutta nyt on ollut haasteita saada jouluksi työntekijöitä, Niininen kertoo.

– Halusimme myös vauhdittaa joulun tekijöiden rekrytointia tiistain rekrytointitapahtumalla. Sitä markkinoitiin aika voimakkaasti oppilaitoksissa.

Niinisen mukaan joulun kausityöntekijät tulevat töihin Postin kautta, eivät vuokrayritysten.

Posti rekrytoi pääkaupunkiseudulla työntekijöitä myös perusjakeluun, jossa oli vajausta jo ennen lakkoja.

– Meidän on pakko rekrytoida koko ajan aktiivisesti. Jos emme rekrytoisi tänä aikana, joutuisimme ottamaan enemmän vuokratyövoimaa, Niininen sanoo.

Nyt Postilla on eniten töitä tarjolla varhaisjakelussa, johon haetaan jatkuvasti työntekijöitä toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Sanomalehdenjakaja tekee osa-aikaista yötyötä, joten henkilöstössä on myös paljon vaihtelua. Niininen muistuttaa, että varhaisjakelu ei ole lakkojen piirissä.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on tarjolla osa-aikaista työtä keskimäärin 3,5 tuntia yössä aamuyöllä kello 1–6 välillä. Tuntipalkka on 8,98 euroa ja yölisä 80 senttiä tunnilta.

Haastattelut lyhyitä myös normaalisti

Tiistai-iltapäivällä puoli kolmen aikaan Postin rekrytointitilassa Pasilan raitiolla oli tyhjää. Kuuteen asti kestävä tapahtuma oli alkanut kahdella iltapäivällä.

Henkilökunnasta kerrottiin, että paikalla oli käynyt jonkun verran kiinnostuneita, mutta ei tavallista enempää. Rekrytointitilassa on joka perjantai avoimet ovet.

Vähän ennen kolmea rekrytointitilaan saapui yksi kiinnostunut. Englantia puhunut mies ei tiennyt mitään Postin lakosta, eikä halunnut antaa haastattelua.

Boxissa piti olla luvassa pikahaastatteluja Postin työpaikoista kiinnostuneille. Tuuli Niinisen mukaan Postin haastattelut ovat lyhyitä myös normaalisti.

– Box olisi antanut tilana mahdollisuuden siihen, että olisi pystynyt haastattelemaan heti paikan päällä. Kun rekrytointi-hubissa on avoimia ovia, paikalle tulijat haastatellaan myös heti, Niininen kertoo.

Sesongin aikaistuminen lisää kilpailua työvoimasta

Tuuli Niinisen mukaan Postilla on ollut henkilöstövajetta ja rekrytointiongelmia myös ennen työehtosopimuskiistaa ja maanantaina alkanutta lakkoa.

– Totta kai se vaikuttaa rekrytointiin, jos julkisuus ei ole koko ajan kauhean positiivista. Kuitenkin pääkaupunkiseudulla on haasteita saada työntekijöitä ihan millä tahansa alalla. Olemme keskustelleet paljon muiden työnantajien kanssa, jotka rekrytoivat vastaavaa työvoimaa.

Niinisen mukaan rekrytointitarpeeseen vaikuttaa myös se, että Postin loppuvuoden sesonki on aikaistunut. Viime vuonna siihen vaikutti Black Friday, mutta nyt sesonki alkoi jo tänä maanantaina Kiinasta lähtöisin olevalla Sinkkupäivällä eli Singles' Daylla.

– Volyymipiikki tulee aikaisemmin, ja nyt meillä tuli sen kohdalle valitettavasti tämä lakkotilanne. Käytännössä trendi on, että sesonki aikaistuu. Se näkyy myös kaupassa, joka rekrytoi myös paljon nuoria ja kausityöntekijöitä, Niininen kertoo.

– Me kilpailemme kaikkien muiden toimijoiden kanssa työntekijöistä, koska työpaikkoja on ylipäätään enemmän tarjolla sesonkiaikana. Markkinatilanne pääkaupunkiseudulla ja isoissa keskuksissa tuovat yrityksille rekrytointihaasteita.

Postin lakko vaikuttaa myös osaan Kalevan tilaajista

Varhaisjakelu toimii normaalisti, Postin jakelualueilla lehtiä ei jaeta arkisin.

 • Kaleva jaetaan sen omilla varhaisjakelureiteillä normaalisti.

 • Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei jaeta arkisin. Viikonloppuisin lehden jakelut toimivat myös Postin jakelualueilla aikaisempaan malliin. Lauantaina jaetaan myös perjantain Kaleva.

 • Ilman lehteä jääneet tilaajat voivat käydä hakemassa päivän lehden Kalevan Oulun toimipisteen asiakaspalvelusta Solistinkadulta (avoinna ma-pe klo 9-16).

 • Kalevan voi hakea myös Kaleva Median muiden lehtien toimipisteistä niiden aukioloaikana. Toimipisteiden yhteystiedot: kalevamedia.fi/yhteystiedot/

 • Noutopisteillä on saatavana myös muita Kaleva Median maakunta- ja paikallislehtiä.

  Digilukuoikeus kaikissa tilauksissa

 • Kaikkiin Kalevan tilauksiin kuuluu digilukuoikeus, jolla pääsee verkossa lukemaan näköislehteä ja muita tilaajasisältöjä, kuten tähtijuttuja.

 • Näköislehden voi lukea myös eKaleva-sovelluksella.

 • Digilukuoikeus edellyttää rekisteröitymistä eli Kaleva-tilin tekemistä. Rekisteröityminen on ilmaista.

 • Rekisteröitymiseen tarvitset voimassa olevaan Kalevan tilaukseen liittyvän asiakasnumerosi ja käytössäsi oleva sähköpostiosoitteen.

 • Tietoa ja opastusta Kaleva-tilin tekemiseen ja sovelluksen käyttöönottoon löydät osoitteesta www.kaleva.fi/digihaltuun

 • Asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa osoitteessa asiakaspalvelu@kaleva.fi tai puhelinnumerossa 08-5377610.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Eli tätä on työntekijöistä kilpaileminen työvoimapulan aikana: heikennetään työolosuhteita ja puolitetaan palkka? Näinkö se markkinatalous toimii? Muistelen että tän piti mennä toisin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudellamaalla on tarjolla osa-aikaista työtä keskimäärin 3,5 tuntia yössä aamuyöllä kello 1–6 välillä. Tuntipalkka on 8,98 euroa ja yölisä 80 senttiä tunnilta.
Nostakaa palkoja, 8.99 euroa tunnilta ja yölisä 81 senttiä tunnilta, niin johan alkaa työntekijöitä löytyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin maine on ryvetetty niin pahasti että johtoportaan miljoona bonukset ja palkkiot tulisi vaihtaa miljoonakorvauksiin. On outoa että jos niin pahasti töppäilemällä säästyy ilman vahingonkorvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sanomattain sevää, ettei kukaan mene postin palvelukseen. Maine on nollassa.
Itsekin olen työtön, mutta vaikka olosi ainoa työpaikka maailmassa, on vastaus " pitäkää tunkkinne".
Jokin arvo se on ihmisellä - eikä se ole orjan arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä, joka olet menossa " jouluapu -
laiseksi " Postiin lue : rikkuriksi olet
puukottamassa pienipalkkaisia postin
työntekijöitä suoraan selkään. Lakos-
sa olevat taistelevat mm. siitä, ettei heidän jo valmiiksi pienistä
palkoista leikata jopa 40 % - 50 %.
Mieti, jos Sinun palkkaasi pienennet-
täisiin - 50 % niin miten sitten suu pantaisiin ?
Käytä järkeäsi tai keskustele Postin
luottamusmiesten kanssa niin jospa
silloin myös sinun silmäsi aukeaisi -
vat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti on ottanut yhden Suomalaisen yrityksen mainoksen todesta ,se on vaan tyhmää maksaa liikaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oomma syyllisijä kaikki että Postia ajetaan alas ja alas vaan. Pittää alakaa tillaamaan enämpi paperilehtijä eikä vähempi niinko tähän asti ja lähettämmään kirijeitä eikä sähköpostija! On se mahollista jotta turha väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös äänestäminen vaikuttaa, sillä viimekädessä postin toiminan päättää hallitus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työkkärille ilmoitus jokaisesta haastateltavasta, joka ei ota vastaan työtä, ja kikyä sekä karenssia päälle. Postin märkä Päiväuni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on motivaatiosta kiinni jos haluaa töitä tuolle syrjijälle tehdä. voi lukea rivien välistä - - - tuskin kiinnostaa palkata kun etikäteen sanoo että "tulee teille hämmästyttävät tulokset". Siitäpä sitten märkäunia näette,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti taas uutisia tästä aiheesta vaikka ei kiinnosta ketään eikä vaikuta juuri kenenkään arkeen. Ei postilla ole mitään merkitystä nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtiolla Fasistisia piirteitä pakkolakeja-ja työväestön kyykytystä.Olisko Yleislakko paikallaan??? vain nautitteko yksi työvästöä nujeretaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluan toimivan Postin - takaisin liikelaitokseksi. YLE'n voi lakkauttaa - sen "palveluja" en tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja niin Posti väänsi työnteijöiden syyksi tämänkin. Mielenosoitus näytti sujuvan rauhallisesti, eikä mitään uhkaa ollut, mutta Postn johtajat huomasivat, että tässä on taas yksi mahdollisuys mustamaalata lakkoilijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtajien ylisuuret palkat ja palkkiot jakoon matalapalkkaisten palkkoihin ja lisäksi tulonsiirto Veikkauksen voitoista. Valtion firmoja molemmat. Postin ei tarvitse olla voittoa tavoitteleva yhtiö. Posti tuottaa yhteiskunnan peruspalveluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa on mutta kelle sitä suunnataan.
Johtajille riittää yllin kyllin. Työntekijöille sitte ei mittään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image