Talous

Microsoft toivoo Yhdysvaltain kongressilta kas­vo­jen­tun­nis­tus­tek­no­lo­gian sääntelyä

Talous 14.7.2018 7:52 | Päivitetty 14.7.2018 7:56
STT

Teknologiajätti Microsoft kehottaa Yhdysvalloissa viranomaisia sääntelemään kasvojentunnistusteknologian käyttöä. Microsoftin lakiasioista vastaava korkean tason johtaja Brad Smith kirjoittaa yhtiön blogissa, että pelissä ovat perustavanlaatuiset ihmisoikeudet kuten yksityisyys ja sananvapaus.

Hän toivoo valtionvallan perustavan alkajaisiksi työryhmän, jonka jäseninä olisi asiantuntijoita ja poliitikkoja yli puoluerajojen. Hänen mukaansa on valtion tehtävä kehittää pelisäännöt siitä, mihin ja miten kasvojentunnistusteknologiaa on hyväksyttävää käyttää.

Teknologia-alan yrityksillä on hänen mukaansa myös oma vastuunsa, mutta demokratiassa mikään ei voi korvata vaaleilla valitun valtionjohdon roolia. Valtio voi määrätä kerralla samat pelisäännöt kaikille, kun taas itsesääntely jää helposti tekemättä kilpailuedun menettämisen pelossa.

Kauhukuvia valvovasta valtiosta

Smith on selvästi huolissaan siitä, että kasvojentunnistusteknologian käyttö voi saada erityisen huolestuttavia muotoja juuri valtionvallan käsissä.

- Kuvittele valtiota, joka on tietämättäsi ja ilman lupaasi jäljittänyt kaikki reitit, jotka olet kuluneen kuukauden aikana kävellyt, hän kuvailee.

- Kuvittele tietokantaa kaikista, jotka ovat osallistuneet poliittiseen tilaisuuteen.

Myöskin yritykset voivat hänen mukaansa käyttää teknologiaa tavoilla, joista kansalaiset tuskin ilahtuisivat. Kaupat voisivat esimerkiksi pitää sen avulla kirjaa siitä, minkä hyllyjen eteen asiakas pysähtyy ja mitä hän ostaa.

Asiaa mutkistaa se, ettei kasvojentunnistusteknologia ainakaan tällä hetkellä ole täysin luotettavaa eikä tasapuolista. Tällä hetkellä se tunnistaa Smithin mukaan valkoiset miehet paremmin kuin valkoiset naiset ja valkoihoiset paremmin kuin tummaihoiset.

- Jos asiaa ei lähestytä ajatuksella, viranomaiset saattavat päätyä luottamaan puutteelliseen tai puolueelliseen tietoon päättäessään, kenen liikkeitä jäljittää, ketä tutkia tai jopa kenet pidättää rikoksesta.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image