Talous

Met­sä­teol­li­suus pitää Paperiliiton väitettä tak­ti­koin­nis­ta poskettomana — "Yhtiöt eivät sulje paperikoneita työ­so­pi­mus­neu­vot­te­lui­den takia"

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan metsäjätit ajoittivat yt-ilmoituksensa tarkoituksella työmarkkinakierroksen alle.
Talous 10.9.2019 20:13
Anna Kilponen

Paperityöläisten liiton mukaan metsäjättien yt-ilmoitusten ajoittuminen työmarkkinakierroksen alle oli suunnitelmallista. Metsäyhtiöiden etua valvovan Metsäteollisuus ry pitää väitettä todella rajuna ja uskoo sen tähtäävän palkkamaltin välttelyyn.

Paperiyhtiöiden päätökset käynnistää yt-neuvottelut työsopimusneuvotteluiden alla on taktikointia. Näin väittää Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala Lännen Medialle.

– Ajoitus ei ole sattumaa, vaan mietitty ratkaisu. Nämä tuovat varmasti omat vaikeutensa neuvottelupöytään, vaikka sopimuksia pitää tietysti tehdä riippumatta näistäkin, Vanhala sanoo.

Työsopimukset Paperiliiton kanssa neuvotteleva Metsäteollisuus ry pitää väitettä täysin "poskettomana". Metsäteollisuuden mukaan yritykset eivät sulje paperikoneita työsopimusneuvotteluiden takia.

Paperiliitto edustaa alan työntekijöitä ja Metsäteollisuus ry toimii alan yritysten edunvalvojana.

– Todella raju väite. Yhtiöt tekevät näitä päätöksiä kannattavuuden perusteella, eivät ne liity meidän työehtoneuvotteluihin, vaan yhtiöiden toiminta- ja kilpailuedellytyksiin, toteaa työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén Metsäteollisuus ry:stä.

Hollménin mukaan on selvää, että työehtosopimuksen kustannustaso ja työvoiman käyttömahdollisuudet vaikuttavat paperiyhtiöiden toiminnan kannattavuuteen.

– Vanhala haluaa luoda sellaisen kuvan, ettei työvoimakustannuksilla ole merkitystä ja näin ollen paperin työehtoneuvotteluissa ei tarvitsisi noudattaa palkkamalttia.

– Oma näkemykseni on täysin päinvastainen, me tarvitaan äärimmäistä palkkamalttia ja myös lisää joustavuutta, jotta tuotanto kannattaa pitää Suomessa. Paperiyhtiöillä ei ole enää varaa lisätä työvoimakustannuseroa suhteessa kilpailijamaihin, Hollmén painottaa.

Lopputilejä ja lomautuksia

Tiistai toi synkkiä uutisia paperiteollisuudelle Suomessa.

Metsäyhtiö UPM ilmoitti sulkevansa SC-paperikoneen Raumalla vuoden loppuun mennessä ja aloittavansa yt-neuvottelut. Raumalla paperikoneen sulkeminen johtaisi noin lisäksi 179 työpaikan vähennykseen.

Samana päivänä myös Stora Enso kertoi aloittavansa yt-neuvottelut lomautuksista Anjalan paperitehtaallaan Kouvolassa.

Lomautukset koskevat tehtaan koko henkilöstöä eli noin 300 työntekijää. Lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta ja ajoittuisivat lokakuun lopun ja toukokuun lopun väliselle ajanjaksolle. Yhtiö perustelee lomautuksia paperin kysynnän ja markkinatilanteen heikentymisellä.

– Pitää muistaa, että Stora Enso on alkanut Oulussa jakaa lopputilejä 300 ihmiselle ja että UPM lomauttaa myös Kaipolan tehtaalla Jämsässä, kommentoi Paperiliiton Vanhanen.

Vanhala ei lähde ennakoimaan, tuleeko paperikoneiden sulkemisia lisää. Hän ihmettelee UPM:n kiirettä sulkea suoraan paperikone Rauman tehtaallaan – etukäteen ei ehdotettu edes lomautuksia.

– Vauhti yllätti raumalaisetkin, vaikka tiedetään, että paperin kysyntä laskee kaiken aikaa. Talouden kasvun heikkenemistä ei kannata kiistää. Minulle on tullut palautetta, että tämäkö oli se kilpailukykysopimuksen saavutus.

"Kallis ja jäykkä tes"

Metsäteollisuus ry muistuttaa, että Suomessa paperiteollisuuden työehtosopimus on huomattavasti kalliimpi kuin kilpailijamailla.

– Meillä on hyvin kallis ja jäykkä sopimus. Meillä on sellaisia työvoiman käytön rajoituksia, joita meidän kilpailijamailla ei ole ja meidän kustannustaso on huomattavasti korkeampi, Hollmén sanoo.

Hän sanoo, että paperipuolella bisnes perustuu siihen, missä tuotantoa on kannattavaa tehdä. Kannattavuuteen taas vaikuttavat keskeisesti tuotannon kustannukset.

– On ihan selvää, että tuotantokustannuksilla on merkitystä, kun tuotantoa on ulkomailla ja kilpailijamaat tuottavat samoja tuotteita.

– Suomessa työvoimakustannukset ovat poikkeuksellisen korkeat. Lisäksi kustannuksiin vaikuttavat logistiikkakulut, energian hinta ja puun saatavuus, Hollmén luettelee.

Kaksijakoinen tunnelma

UPM kertoi tiistaina aikovansa myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskan Grand Couronnessa. Syynä on paperin kysynnän heikkeneminen.

Yhtiö aikoo perustaa Puolan Wrocławiin uuden palvelukeskuksen. Yhtiön tiedotteen mukaan se vaikuttaa yhteensä 168 työpaikkaan 11 eri toimipisteessä. Muutos toteutetaan ensi syksyyn mennessä.

– Kyllä tässä on kaksijakoinen tunnelma metsäteollisuuden kanssa. On tullut hyviä investointeja ja varmasti niitä tulee lisää. Paperipuolella kysyntä menee alaspäin, Vanhala sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

-"Oma näkemykseni on täysin päinvastainen, me tarvitaan äärimmäistä palkkamalttia ja myös lisää joustavuutta, jotta tuotanto kannattaa pitää Suomessa".
1.Mikä on äärimmäinen palkkamaltti?
2.Lisää joustavuutta. Mitä se pitää sisällään?
1.Palkat alemmas.
2.Ei vuorolisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperi ja selluteollisuudessa palkat ovat 1.5-3% kokonaiskuluista. Energia, puu ovat kalleimmat. Se siitä kalleushöpötyksestä. Meidän tes ei oo sen kalliimpi kuin muillakaan. Kesäloma on lyhyt ja talvilomaa ei ole ollenkaan. Vapaita ei kerry nimeksikään, oikeastaan vain ylitöitä voi pitää vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli joo, pääset makselemaan nekin vapaat. Siinä se hymy hyytyy ja iva loppuu, kun Oulukin nostaa veroprosentin kun hyviä veronmaksajia on vähempi. Yksityiseltä sektorilta vapautuu 360 maksajaa vapaille saajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, esim sellun hinta on maailmanmarkkinahinta, siihen ei voi vaikuttaa. Mutta palkkoihin pystyy.
Muuten tuo oli höpöpuhetta, saunalisää ei ole muilla ja lomat kertyvät normaalisti + vuorotyö on oma valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin ja sitten kaikki Suomen jäljellä olevat papru- ja selluköpit tukilakkoon, niin saadaan Suomi nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, näin tehdään tarvittaessa. Ammattiliitto on niin vahva/heikko kuin jäsenet ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

harmi kun demariliitotkin joutuvat nöyrtymään tosiasioiden edessä. Pian totuus valkenee kun ei lypsylehmä enään toimikaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit pelanneet kortit väärin. Ei tämmöinen pelleily vetele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellutehtaat ovat ryöstäneet Suomen kansalta mittaamattoman määrän varallisuutta. Tämä työstäminen jatkuu tänä päivänäkin kun katsoo sellupuun hintakehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nauru maittaa joutomiehelle kun vaalikarjalle alkaa paljastua Kansanrintaman hinta. Teollisuus jättää punavihreän feminismimaan. No onhan meillä nyt Mama Africa ja Pekka rahoittamassa niitä rientoja. Antti yrittää vaan pitää tytöt tyytyväisinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyn yksityinen sektori ei ole rahoittamassa yhteiskuntaa, loppuu maatalous- ja yritystuet. Asuntojen hinnat romahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja köyhien määrä lisääntyy. Ei mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eikö hallitus jo ilmoittanut, että töitä riittää kun kaikki palkataan palkkatuella yhdistyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image