Talous

Met­sä­ko­ne­kaup­pias kerää met­sä­no­mis­ta­jia hakemaan korvauksia puu­kar­tel­lis­ta

Reijo Lahtonen kerää väkeä oikeustaistoon hintakartelliin osallistuneita metsäyhtiöitä vastaan. KUVA: Risto Rasila
Talous 25.3.2011 13:12
Pasi Klemettilä
Jyväskylän läheltä Muuramesta kotoisin oleva metsäkonekauppias Reijo Lahtonen kerää Suomen metsänomistajia yhteiseen oikeustaistoon hakemaan vahingonkorvauksia hintakartelliin syyllistyneiltä metsäyhtiöiltä.

Korvauksia haetaan Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä. Markkinaoikeus tuomitsi reilu vuosi sitten Stora Enson 30 miljoonan ja Metsäliiton 21 miljoonan euron sakkoihin raakapuukartellista vuosilta 1997--2004. UPM vapautui sakoista, koska ilmoitti itse kartellista Kilpailuvirastolle.

Lahtonen sanoo vuosien aikana nähneensä seurauksia, joita kolmen metsäjätin toiminta on puukaupassa johtanut, metsäkoneyrittäjätkin ovat joutuneet ahtaalle.

Savujakoa eli metsäyhtiöiden yhteisiä sopimuksia puukaupan jaosta pidettiin hänen mukaansa maan tapana. "Seurasin sitä vuosia ja ihmettelin, ettei siihen kukaan puutu. Kaikki tuntuivat katsovan sitä sormien läpi."

Viime tammikuun lopulla Metsähallitus kertoi vaativansa korvauksia metsäyhtiöiltä. Lahtonen lähti sen jälkeen kokoamaan myös metsänomistajia yhteen asiassa.

Lahtosen operaatio alkoi 2.3. ja suurisavotta.fi -nettisivusto aukeni. Sivuilla voi ilmoittautua mukaan. Lahtosen mukaan toistasataa metsänomistajaa on jo tarttunut asiaan.

"Porukkaa on niin paljon mukana, että Suomessa tehdään historiaa ja ravistellaan toimintakulttuuria. Minulla itselläni on tavoite, että yksi prosentti vahinkoa kärsineistä metsänomistajista eli 4?000 lähtisi mukaan. Se on jo melkoinen ryhmä ja pystyy kyllä hakemaan oikeutta."

Lahtonen ottaa mukaan lähteviltä metsänomistajilta kulujensa kattamiseksi 160 euron järjestäytymismaksun arvonlisäveroineen. Hän uskoo metsänomistajien oikeusturvavakuutusten kattavan oikeudenkäyntikuluja.

"Ei tässä asiassa ole pakkia. Itsenäisyyspäivään saakka kerätään porukkaa ja haastehakemukset jätetään 20.joulukuuta, päivää ennen kuin asia vanhenee rikosoikeudellisesti."

Lue lisää lauantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image