Talous

Merijalin Leijonaa uhkaa lähtökäsky

Mainos ehkä historiaan. Merikoskenkadulla Tuirassa oleva Leijona-valomainos on silmä-määräisen arvion mukaan huonossa kunnossa. Leaf pohtii parhaillaan, luopuuko se mainoksesta. Leaf lopetti makeisvalmistuksen Oulussa 1996.
Talous 8.4.2005 0:00
Riitta Taulavuori
Tuiran maamerkkinä muutaman vuosikymmenen kita ammollaan ärjynyt Leijona-mainos on vaarassa saada lähtökäskyn passipaikaltaan oululaiskerrostalon katolta Merikoskenkatu 1:stä.

"Odotamme taloyhtiön isännöitsijältä kuvaa ja selvitystä siitä, missä kunnossa valomainos on ja mitä sille voitaisiin tehdä. Tämän jälkeen harkitsemme jatkotoimenpiteitä", Leafin pastillien markkinointipäällikkö Johanna Siltala sanoo. "Lopulliset päätökset tehdään asiassa vielä tänä vuonna."

Siltala lisää, että yhtiö on viime vuosina riisunut vastaavia Sisu- ja Leijona-mainoksia muilta paikkakunnilta. "Niissä on aina omat vuokra- ja korjauskulunsa. Osa niistä on myös ollut varsin huonossa kunnossa."

Leafin vastuulle mainos tuli sen jälkeen, kun yhtiö oli ostanut Merijalin makeistehtaan Rettigin konsernilta 1992.

Tällä haavaa Leafin mainoksesta taloyhtiölle maksama vuokra on 840 euroa vuodessa.Paraatikunnosta
pitkä tovi


Oululaiskerrostalon isännöitsijä Esko Kangas myöntää, ettei valomainos ole ollut paraatikunnossa pitkiin aikoihin. Esimerkiksi valoja siinä ei ole tahdottu saada pysymään sen jälkeen, kun Leaf lopetti Leijona-tervapastillien valmistuksen Merijalin tehtaalla Oulussa 1996. Erään huhun mukaan pimeän leijonan syynä olisi makeistehtaan poislähdöstä mielensä pahoittaneen protesti.

Isännöitsijän silmämääräisen arvion mukaan mainoksen tukirakenteet ovat huonokuntoiset. "Ammattimiehen pitäisi joka tapauksessa tutkia rakenteet. Jos myrsky sattuisi kaatamaan ja tuomaan mainoksen alas, siitä voisi tulla isokin vahinko", hän lisää.

Kangas muistelee 1980-luvulla riehuneiden myrskyjen riepotelleen pahemman kerran tuolloin talon katolla ollutta Kansallis-Osake-Pankin valomainosta. Mainos poistettiin sittemmin.

"Tämä tapahtui tosin vasta pankkifuusioiden seurauksena 1990-luvun alussa", täsmentää KOP:n konttorin johtajana toiminut Matti Kaukonen.

"Sanna- tai Mauri-myrskyn jälkeen molemmat mainokset liikahtivat paikoiltaan, ja silloin laskettiinkin leikkiä, kumpi syö kumman: KOP:n orava Merijalin leijonan vai leijona oravan", Kaukonen muistelee.Leijona söi
savukkeen


Oulun Neon Oy:n valmistama Leijona päätyi kerrostalon katolle vuosien 1977 ja 1978 vaihteessa, Oulun Neonin tuotejohtaja Kari Luoma kertoo. Itse kerrostalo oli valmistunut jo 1959.

"Se taitaa olla Oulussa vanhimpia vielä paikallansa olevia mainoksia", Luoma laskeskelee.

Leijona-mainosta edelsi samaisen kerrostalon katolla Kentin tupakkamainos, johon Rettig oli saanut kaupungin rakennusvalvontaviranomaisilta luvan vuonna 1963.

Tupakka- ja makeisvalmistaja Rettig osti Merijalin makeistehtaan 1970. Makeistehdasta laajennettiin vuosikymmenen puolivälissä, ja tuolloin aktivoitui myös yrityksen mainontapolitiikka. Savukemainonta ei tosin ollut enää hyvässä huudossa tupakkalain kiristyttyä, joten yritys päätti vaihtaa Kentin Tervaleijona-pastilleihin liittyväksi leijonaksi.

Kaupungin rakennustarkastaja myönsi mainoksen muutosluvan marraskuussa 1977 edellytyksellä, "ettei mainoksessa käytetä vilkkuvia valoja". Tältä osin mainoksen voi sanoa täyttävän edelleen lupaehdot.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Joo, Nokian mainos tilalle, niin kaikki huomaavat, että Oulussa ollaan ajan hermolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valomainos kunnostettiin 2009, miten se jo nyt on mennyt niin huonoon kuntoon. Lions Club Oulu vastasi kunnostuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos 24/7 ulkona seisovaa 70-luvun autoa korjaa kerran vuosikymmeniä myöhemmin, niin ei ketään ihmetyttäisi vaikka kosla olisi taas muutaman vuoden päästä romuttamokunnossa. Pellistä se tuo mainoskin on väännetty. Ei Leafissa ole enää yhtään mitään suomalaista, joten miksi se muutenkaan välittäisi moisesta mainoksesta jossakin Pohjan perukolla? Eivät vain ole viitsineet hankkiutua siitä eroon. Mutta jos tukirakenteet ovat jo huonossa kunnossa, niin varmasti mainos hävitetään, ennen kuin yhtiö saa syytteen katolta putoavan rauta- ja peltiromun surmattua satunnaisen ohikulkijan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höh ...
Vastahan sitä 2000-luvulla korjailtiin! Jonkun paikallisen Lions-klubin
toimesta! Ja ei kuulemma ollut mitenkään halapakaan homma!
Tässä Klaevan jutussa ei mainita sanaakaan tästä toimenpitteestä!
Miksi?
Ei kait se taas yht`äkkiä niin huonoon kuntoon oo tullu!
Kyllä se mainos kuuluu ehottomasti oululaiseen maisemaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image