Talous

Maa­ta­lous­mi­nis­te­ri kannustaa lomautettuja suomalaisia puu­tar­ha­töi­hin: "Työtä on nyt tarjolla"

Koronakriiisi on sulkenut rajoja. Kausityöntekijät eivät pääse maahan. EU:n maatalousministerit jakoivat yhteisen huolen. Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön alainen työryhmä hakee kuumeisesti ratkaisuja ongelmaan.
Talous 26.3.2020 13:01
Anita Simola

Lähes viidennes puutarhatiloista tarvitsee kausityövoimaa jo tässä kuussa.

Puutarha- ja vihannestilat huutavat nyt työväkeä.

Normaaliaikoina tiloilla työskentelee yli 16 000 kausityöntekijää. Heistä valtaosa on ulkomaalaisia niin EU:sta kuin sen ulkopuolelta.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo, että koko Euroopassa on herätty tulevan satokauden suureen ongelmaan. Mistä saadaan työntekijät, kun koronavirus on sulkenut rajat?

Lepällä ei ole antaa tässä vaiheessa keinoja ongelman ratkaisuun.

– Työ- ja elinkeinoministeriön alainen työryhmä on ponkaistu kiireellä pystyyn miettimään keinoja. Olen kannustanut heitä nopeaan työskentelyyn, jotta saisimme esityksiä pöydälle.

Leppä toivoo apua tiloille

Tuottajajärjestö MTK ja elintarviketeollisuusliitto ovat jo aiemmin ilmaisseet huolensa asiasta.

Leppä toivoo, että suomalaisetkin heräisivät ongelmaan.

– Kannustan niitä suomalaisia, jotka ovat tällä hetkellä lomautettuina, hakeutumaan puutarhoille töihin. Työtä on nyt tarjolla. Tämä olisi se reservi, joka voisi auttaa akuutissa tilanteessa.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) kannustaa lomautettuja suomalaisia hakeutumaan puutarhatiloille töihin. KUVA: Joel Maisalmi

Lepän mukaan työryhmä pohtii myös sitä, miten lomautettu voisi kaikkein kätevimmin ottaa vastaan tilapäistä työtä työttömyyskorvausten näkökulmasta katsottuna.

Ruoka riittää

Leppä osallistui EU:n maatalousneuvoston kokoukseen keskiviikkona etä-yhteyksin. Isäntämaana oli puheenjohtajamaa Kroatia.

Lepän terveiset kokouksesta olivat huojentavia.

– Ruoka ei lopu kesken. Joissakin maissa tilanne on hiukan vaikuttanut joidenkin tuoretuotteiden saatavuuteen.

Hän viittasi myös Suomen omaan huoltovarmuuteen.

– Tässä tilanteessa erityisesti kannattaa suosia kotimaista tuotantoa.

Ihmisten liikkuvuus minimiin

Lepän mukaan ministerit olivat yksimielisiä, kun puhe kääntyi koronan torjumiseen.

– Kansalaisten liikkumista on rajoitettu, mutta ministerit korostivat esimerkiksi siementen vapaata liikkuvuutta.

Kokouksessa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että ihmisten liikkuminen maatiloilla on nyt saatava minimiin.

Joustoja lisää

EU:komissio on jo toiminut. Se on antanut muun muassa yhden kuukauden lisäajan tukihakemuksille.

Tällä ei tosin ole merkitystä Suomelle, sillä meillä on poikkeuksellisesti jo ennestään kuukauden lisäaika voimassa myöhäisemmän kasvukauden takia.

– Odotamme myös lisäjoustoja esimerkiksi valvontaan.

Useissa puheenvuoroissa EU:lta vaadittiin lisärahoitusta koronakriisin takia.

– Yhteinen tahtotila on, että maatalous turvataan kaikkialla.

Leppä lupasi, että kotimaisia pelastuspaketteja suunnitellaan.

– Valmius lisäbudjetteihin on olemassa.

MTK on vaatinut viljelijöille huomattavan isoa, jopa 330 miljoonan euron suuruista pelastusrengasta koronan takia.

Tarvetta jo maaliskuussa

Tuottajajärjestön tuoreen kyselyn mukaan vajaa viidennes tarvitsee kausityövoimaa heti tässä kuussa. MTK kyseli maa- ja puutarhatiloilta, milloin ne tarvitsevat lisätyövoimaa.

Suurin tarve on heinäkuussa, jolloin lähes kaikki vastanneet tarvitsevat kausityövoimaa. Kyselyn otokseen vastanneiden tarve tuolloin on yli 14 000 työntekijää ja kokonaistarve kaikilla tiloilla huomattavasti suurempi. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 836 tilaa ympäri Suomen.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Olisin mielelläni nähnyt myös puolustajat Lehtonen ja Mikkola myös poimimassa ja syömässä marjoja.
Pojat kun söivät monta kautta vain kiekkoja pakkiparina liigassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa nyt tulla hyvä marjavuosi. Varasin jo traktorin etukauhallisen mansikoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei maha tietää maatalouskanisteri millaisesta työstä on kysymys. Puhtaasti urakkapalkalla olevaa orjatyötä, jossa kovalla raatamisella voi päästä 10 euron tuntipalkalle. Sateella sitten ootellaan ilman palkkaa. Kaupanpäälliseksi selkä ym. kivut. Työsuhde-etuja ja sopimuksia ei ole olemassakaan.

Tähän päälle ylimääräiset kulut mm. majoituksista. Tulee mieleen nuoruudesta mansikanpoimintaan lähtenyt tuttu. Isännän kuluveloituksen jälkeen poimija jäi maksunpuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teen töitä ja saan soviteltua työttömyyspäivärahaa. Edellinen työ loppui konkurssin vuoksi sen jälkeen aloin tekemään osa-aikaista työtä, eikä ole ollut mitään ongelmaan. Jotkut pitää liian vaikeana täyttää sitä työttömyys lappua, jonka voi täyttää netissä. Samalla lähettää palkkakuitin. Ei ole nykyisin vaikeaa, mutta siitä tehdään vaikea. Palkkani ei ole iso, mutta nämä yhdistettynä pärjää aivan mainiosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koronamansikoitako ministeri kannustaa poimimaan? Siis kun joku poimija kantaa tietämättään koronavirusta, ni jostaki mansikasta tai laatikosta se sitte hyppää seuraavaan potilaaseen. Ja tuleeko monella lähettyä marjanpoimintaan kun siitä ei makseta kovinkaa hyvin, koska halpatyövoimallekaan siitä ei ole maksettu isoja tuntipalkkoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saataispa joku sellainen systeemi, että ihmiset tosiaankin haluaisivat mennä sinne puutarhoihin, pelloille ja metsiin töihin jos ovat työttömiä. Siinä pitäs olla rahallinen porkkana ja ymmärrys, että työt noissa paikoissa voivat olla mieltä nostavaa terapiaa. Olisi mahtavaa nähdä motivoituneita ihmisiä työssään kuin että olisivat matalapaineissaan neljän seinän sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lepän mukaan työryhmä pohtii myös sitä, miten lomautettu voisi kaikkein kätevimmin ottaa vastaan tilapäistä työtä työttömyyskorvausten näkökulmasta katsottuna."

No tästä on valitettu jo vuosikausia, eipä ole vielä ketään kiinnostanut korjata tätä nykyistä systeemiä jossa työttömyyskorvauden saaminen saattaa viivästyä jopa kuukauden jos menet ottamaan työkeikan vastaan. Josko vihdoin joku järkeistäsi tämän ison ongelman, mielellään pysyvästi eikä vain koronakriisin ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ny on paljon palvelualojen yrittäjiä vapaana omasta työstään. Siinä hyvää työvoimaa puutarhoille. Ovat tottuneet tekeen vaikka pidempää päivää ja pienellä tuntipalkalla. Pääsevät nyt lyömään rahoiksi vieraan palveluksessa. Ja kesällä mansikanpomintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ole syytä edes harkita ulkomaoisia kausitäöihin. 20 000 työllistä lisääntäöihin ,on tärkeä lisä työllisyyteen.
Metsämarjojen poiminta ilkomaalaisille voidaan sallia, Se ei heikennä Suomen työllisyyslukuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimme toisaalta miettiä sitäkin, miksi haluamme tänne tuhansia ulkomaalaisia ihmisiä kaikenlaisista tautipesistä juuri, kun oma maa on saatu jaloilleen. Ja nämä ihmiset sitten poimivat paljain käsin marjoja, joita suomalaiset syövät mielellään kypsentämättöminä. Minkäänlaisia saniteettitiloja ei metsissä ole, ei käsienpesumahdollisuutta, ja siihen viereiselle mättäälle tehdään kaikki tarpeet. Jos tauti jollakin on, se leviää.

Jospa kerrankin saisi suomalainen metsänomistaja käydä OMASSA metsässään poimimassa OMIA marjojaan. Edes armosta kerran kymmeneen vuoteen. Jotakin on pielessä, jos kaiken sen työn jälkeen, mitä on tehty, että metsä voi hyvin ja siksi sitä marjaakin riittää, on metsä täynnä vieraan maan vierasta porukkaa viemässä kaiken, minkä irti saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on aina pidetty Puutarha kunnossa. Ei sinne tarvi työttömien tulla talkoilemaan edes heinäkuussa. Päivittäin Sitä hoitelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkka näistä töistä taitaa olla niin pieni, ettei sillä makseta edes matkoja ja majoitusta, samalla kun omasta asunnosta toki juoksee kulut kuten ennenkin. Jos työttömyyspäivärahan maksu viivästyy tänä keväänä jonojen vuoksi, ja tähän väliin ottaa pienipalkkaisen, lyhytaikaisen pestin, joka lykkää taas seuraavaa työttömyyspäivärahan maksua, niin edessä voi olla monta kuukautta käytännössä tulotonta aikaa. Tämä on realismia, joka jokaisen työttömän pitää miettiä omalle kohdalle. Jos tulotaso romahtaa, pitää laskea, mitä työtä kannattaa ottaa vastaan ja mitä ei. Tähän voi valtio vaikuttaa - jos nyt kerrankin, poikkeustilan kunniaksi, ihmisellä juoksisi työttömyysetuus ilman katkoksia ja selvityksiä myös lyhyiden työpätkien vastaanottamisen aikana ja sen jälkeen. Aivan varmasti ei Suomen talous kaadu siihen, että joku tienaa vahingossa muutaman kympin enemmän kuin ilman loputonta lomakerumbaa, kunhan saataisiin ihmisille töitä ja työlle tekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin juuri, mutta systeemi on tehty sellaiseksi ettei se kannusta työllistymään kuin vasta 400pv jälkeen, on tämä sarvikuonojen maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naulan kantaan. Toimiva järjestelmä olisi se että työttömyysetuus maksetaan aina ajallaan, ja lasketaan se soviteltu päiväraha sitten jälkikäteen ja vähennetään seuraavasta maksusta se mitä on tarvis vähentää. Toki siinä on sitten se riski että voi joutua maksamaan jonkun satkun takaisin kun työttömyys päättyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää alkaa viljeleen reilusti enemmän jos ilmasto on vielä sellainen että voidaan satoa saada! Ja varmuusvarastot moneksi vuodeksi täyteen,tämä korona homma on semmoinen opetus, että toisten varaan ei voi ruuan suhteen jättäytyä! Ja pakstimet täyteen luonnon antimia jos niitä saadaan.
Voi olla että kesätkin menee sellaisiksi että satoa ei saada useana vuotena ,joten nyt varautumaan niihin "seitsemään laihaan vuoteen" kaiken varalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa jäädä mansikat peltoon, itsepoimintaa on syytä lisätä. Minä en osta tähän aikaa toisen poimimia marjoja. Onneksi on omasta takaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiosidonnaisella köllötellään 3300 brutto kuukaudessa, mukava ois tehdä töitä välillä mutta ei kannata odotellaan se 400pv.
Missä on töitä? Miten se vaikuttaa päivärahaan? Tähän nyt jokin poikkeus että voi tehdä sen noin tonnin päälle menettämättä päivärahaa. Tonni on hyvin yleinen päiväraha työttömillä. Tämä suomen systeemi on niin pirun mätä ja monimutkainen tukiviidakkoineen, karensseineen ja suojaosineen että en ihmettele yhtään miksi työllisyysaste on matala. Olisiko tuo kuolemaksi jos työttömien ostovoima nousisi vaikka huomattavasti joksikin aikaa. Tehdään nyt jotain radikaaleja toimenpiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on aina ollut tekijöitä valmiina lähtöön. Mutta työ on sen verran fyysistä, että yli kolmekymppisiä ei kysytä, ellei ole näyttöä pärjäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ota myöskään suomalaisia nuoria töihin vaikka olisi näyttöä/kokemusta fyysisestä työstä (suom. nuoret pääsee vain kesätyösetelillä viikoksi tai kahdeksi kun ovat alle 18v) , sillä ukrainalaiset tekee aina edullisemmin ja maksavat työnantajalle pienestä palkastaan myös vuokraa siitä kimppaladosta missä saavat pellon reunassa asua. Tosin nyt kun heitä ei maahan saada, yrittäjät joutuvat pitkin hampain palkkaamaan kalliita suomalaisia työntekijöitä (7-8€/h palkalla). Mutta eipä nämä lomautetut työhön lähde koska päivärahat on paljon korkeammat kuin palkka olisi tuosta työstä. Enpä lähtis itsekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
18
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image