Talous

Lumituhot vil­kas­tut­ta­vat moot­to­ri­sa­ha­kaup­paa Kainuussa – myyntitahti par­haim­mil­laan jopa kol­min­ker­tais­tu­nut

Moottorisahat tekevät nyt kauppansa Kainuussa. KUVA: Kimmo Rauatmaa
Talous 18.5.2018 6:10
Susanna Kemppainen

Moottorisahat tekevät Kainuussa kauppansa tavanomaista vilkkaammin.

Metsänomistajat ovat lumien sulettua päässeet tutkimaan viime talven poikkeuksellisen pahoja lumituhoja ja he ostavat nyt moottorisahoja, jotta vaurioituneita puita voidaan käyttää vaikkapa polttopuuna.

Esimerkiksi Suomussalmella moottorisahojen myynti on lisääntynyt niitä kauppaavassa yrityksessä noin 15 prosentilla. Myös oksasahoja on myyty enemmän kuin yleensä.

– Moottorisahoja ostetaan useita joka päivä, kuvailee puolestaan Hyrynsalmella sijaitsevan Laatukeskus Heikura Ky:n yrittäjä Hannu Heikura.

– Normikevääseen verrattuna sahojen myyntitahti on tuplaantunut tai jopa triplaantunut.

Metsäomistaja maksaa itse tuhot

Metsähoitoyhdistykset tekevät paraikaa arvioita lumituhojen laajuudesta vakuutusyhtiöiden pyynnöstä. Esimerkiksi Ylä-Kainuun Metsänhoitoyhdistys on saanut arviointipyyntöjä noin 16 000 hehtaarin alueelle. Tästä noin 5 000 hehtaaria on ehditty arvioida.

Suuri osa metsänomistajista joutuu maksamaan lumituhot omasta pussistaan.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Paavilainen kertoo, että heidän alueellaan vain noin 30-40 prosentilla metsänomistajista oli vakuutus.

 –Suurimmalla osalla ei sitä ollut. Tuhot maksetaan omasta pussista. Se vetää mielet apeiksi.

Lue lisää 18.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Alle 50cm3 sahaa ei kannata ostaa, jos metsään sen kanssa aikoo.
Ergonomisella ja tehokkaalla sahalla tulee vähemmän vahinkojakin.
Pitää myös muistaa, että polttoaineen valinnalla jatkaa sahan ikää huomattavasti, eikä saa säästellä kierroksissa.
Paineilmalla kun puhdistaa sahan aina käytön jälkeen, se myös pelaa nikottelematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun motot on meidän metsälöiden suunnassa, laitetaanpa nurin 30 ha: n palsta. Tytär tarvitseen edustavamman asunnon Kalasatamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kalasatamasta haluat edustavan asunnon, niin kaada sitten 100 ha sitä skutsia, et sinä 30 ha risuilla asuntoa saa kuin Lahden Ahtialasta korkeintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Himmee! - Laitetaan sileäksi noin 120 ha niin Kuhmossa kuin Vuolijoellakin. Eipähän puserra perintoveroitkuja aikanaan. Jokohan tuo sitten jonkinlaisen mörskän kerskatalosta saisi. On tosin tytär osannut jo vuodesta 1987 sijoittaa opintolainat ja rahat, kaikki joka jumalan vuosi. Ovat poikineet jonkin verran vuosien aikana. - Kehuu, että toiset ne osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin katsos ei ole tarvinnut vielä koskea omaan metsään,kun on osannut muutenkin sijoittaa oikein ja nyt useampia osakkeita Helsingin kantakaupungissa, jossa arvo vain nousee. Itse tosin ymmärrän asua rauhallisemmalla paikalla ja nauttia metsäni koskemattomuudesta. Katsos toiset ne osaa jättää lapsilleenkin jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun menee ylivuotisiksi nuo metsät, ei ole edes harvennushakattu. Saatu aikanaan MHL:n ja MKL:n nojalla sekä niille aikanaan maksuvapautuspäätökset. Ymmärtän hyvin kantasi, sillä asun korvessa, mutta nyt on hakattava. Totean vielä sen verran, että uutta metsää istutetaan sijalle ja saadaan sopivasti siihenkin apua. Kiitos kommenteistasi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä hakata tarvitse vaikka ylivuotiseksi menee, niitä voidaan pitää vielä kymmenen vuotta ilman pelkoa lahosta, mutta raha ratkaisee ja ahneus. Joten kannattaa sijoittaa rohkeasti ja antaa metsän olla rauhassa tästä eespäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kohta vakuutusmaksut nousee, kun "metsurit" kaivetaan konkeloiden alta framille, ja puujalkoja aletaan asentamaan näille amatööreille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:36
Karmivia tuloksia Oulun poliisin raskaan liikenteen valvonnasta: Lähes jokaisessa ajoneuvossa huomautettavaa, kolmella kuljettajalla ei pätevyyttä, lukuisia ylikuormia
14:14
Elinkeinoelämä ja yritykset hallituksen budjetista: Hyvää tahtoa on paljon, mutta villoja kovin vähän
13:46
Hidasautolla tien päälle? STT luopuu kevytauto-nimityksestä ja alkaa kutsua nopeusrajoitettuja autoja "hidasautoiksi"
13:18
Huoltoauton pakoputken päälle valunut polttoaine roihahti tuleen 638 metrin syvyydessä Kittilän kultakaivoksessa – työntekijöitä evakuoitiin
13:05
Oulun kaupunginjohtaja Laajalan mahdollinen Kela-nimitys ratkeaa marraskuun alussa – Kela salasi 12 hakijan nimen
12:34
Tieksola tekemään tulosta Lammikon ja Puljujärven rinnalle ykkösketjuun – Kaksivuotisen jatkopaperin tehnyt Annunen kärppämaalilla illan Jukurit-pelissä
12:07
Väitöstutkimus paljasti Keminmaan kirkon alle haudatun kirkkoherran ruokavalion – pappilan pöydässä on tarjoiltu todennäköisesti kalaa ja hyljettä Tilaajille
99
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
66
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
59
Kysyimme, miksi Tiernapojat-patsasta taas ollaan siirtämässä –"Kyllä se perustuu saatuun palautteeseen"
54
Autoliike luopui Oulunportin tonttivarauksestaan, tilalle suuri kauppa – tontti siirtyy Oulunsalo Pilot Holdingille
38
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
18
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
15
Tutkimus: Yksi vuosi lisää Euroopan älypuhelimien vaihtoaikaan vastaa miljoonan fossiiliauton päästöjä - laitteiden korjattavuutta vaaditaan paremmaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mulle tämä lottovoittaja vois ostaa uudet näppäimet. Lensi aamulla kahvit päälle. Lue lisää...
Uuno D.G

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image