Talous

Luke: Luvassa kes­ki­mää­räi­nen viljasato, 3,6 miljardia kiloa – ruista odotetaan runsaasti, rypsiä ja rapsia lai­han­lai­ses­ti

Viljasato oli huono viime vuonna. Kuvituskuva. KUVA: MIKA KANERVA
Talous 19.7.2019 9:23
Katri Keskitalo

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen, tiedottaa Luonnonvarakeskus Luke.

Tiedotteen mukaan pelloilta on odotettavissa keskimääräistä hieman parempia satoja etenkin rukiista ja herneestä. Sadonkorjuuseen on aikaa vielä kuukausi-kaksi, joten loppukesän säät, tuholaiset ja kasvitaudit voivat vaikuttaa lopulliseen sadon määrään. Ratkaisevat hetket kunkin kasvin osalta ovat sadonkorjuun koittaessa.

Viime vuoden ruissato kattaa vain 40 prosenttia kotimaisesta rukiin vuosikäytöstä. Näillä näkymin tänä syksynä tullaan korjaamaan viime syksyä suurempi ruissato, mikä riittää jo yli vuodeksi kotimaisen rukiin tarpeeseen. Arvioitu 140 miljoonan kilon ruissato olisi suurin lähes 30 vuoteen ja katkaisisi rukiin tuontitarpeen yli vuodeksi.

Rypsin ja rapsin sadosta on tulossa pienin sitten 1970-luvun. Noin 41 miljoonan kilon yhteissato olisi toteutuessaan 42 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Molempia öljykasveja kylvettiin selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Myös peltohehtaarilta korjattavan sadon määrä on arvioitu jopa viime vuoden heikkoa satoa pienemmäksi.

Tiedotteen mukaan kaura on Suomessa tärkeä vientivilja, jolle löytyy ostajia eri puolilta maailmaa. Arvioitu lähes 1 100 miljoonan kilon kaurasato riittää hyvin kotimaisen teollisuuden kasvavaan kauranälkään, joka on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa kiloa. Kauran käyttö rehuviljana maatiloilla on hieman runsaampaa kuin teollisuuden käyttö.

Rehuviljoista tärkeimmän ohran satoarvio, 1 500 miljoonaa kiloa, on kymmenyksen keskimääräistä pienempi, mutta kuitenkin reilun kymmenyksen suurempi kuin viime vuonna.

– Tämän hetken sato-odotukset ovat hyvät ympäri Suomea lähes kaikilla kasveilla. Vain rypsin ja rapsin satonäkymiä heikentävät tuholaisvahingot, toteaa Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala tiedotteessa.

Luken satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 15. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat Ruokaviraston maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tietoihin.

Seuraava, elokuun 26. päivän tilannetta kuvaava satotilasto, julkaistaan 30.8.2019. Satotilasto laajenee ja tarkentuu marraskuun 22. päivänä, jolloin Luke julkaisee alueittaisia satotietoja maatiloilta saatavien satotietojen perusteella.  

MAINOS

Kommentoi

Korvataan rypsi ja rapsi kaukomailta lennätetyllä palmuöljyllä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä väliä sadon määrällä on, kun kuitenkin tuet kattaa elämisen ja laadukkaampi leipävilja muutenkin tulee ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalouden tuotantokustannukset ovat 4 miljardia euroa ja tiloille tulee tukea 1,6 miljardia.
Kyllä sadolla on väliä.
Suomessa tuotetaan maailman paraslaatuisin kaura, koska kauran laatu paranee viileässä ilmastossa.
Suomalainen panimoteollisuus käyttää satoja miljoonia kiloja suomalaista ohraa.
Suomalaisen vehnän laatu vastaa maailman parhaita, eikä ole käytetty kiellettyjä kasvinsuojeluaineita eikä geenimuuntelua.
Suomalaisella viljalla on paras ruokaturvallisuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama raha menee tukien muodossa viljelijälle oli sato mikä hyvänsä eli sato ei vaikuta viljelijän tuloihin.
Suomessa kun ei ole paraslaatuisinta kauraa ja ohran laadun kertoo se, ettei se kelpaa kuin panimotuotteeksi.
Suomalainen vehnä menee suurimmaltaosin rehuksi ja siihen ruokaturvallisuus riittää.
Ylivoimaisesti paras leipävilja tulee ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuotteissa ole suurta vikaa , vaan tuottamisessa . Keski-Euroopassa yhden tilan koko on 250-400 hehtaaria, työt tehdään yhdellä traktorilla. Suomessa 30- 55 ha ja kasi traktoria, sama leikkuupuimurit . Tämä onnisttuu vaan massiivisella tuella. Tuottavuuttakin pitää parantaa , tuotevalikoimaa ja markkinointia kehittää. Ei mikään muu toimiala pärjää 70 luvun tuotteilla eikä tuotanto menetelmillä.Tuet jarruttaa kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

47
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
38
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
27
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
17
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image