Talous

Luke: Luvassa kes­ki­mää­räi­nen viljasato, 3,6 miljardia kiloa – ruista odotetaan runsaasti, rypsiä ja rapsia lai­han­lai­ses­ti

Viljasato oli huono viime vuonna. Kuvituskuva. KUVA: MIKA KANERVA
Talous 19.7.2019 9:23
Katri Keskitalo

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen, tiedottaa Luonnonvarakeskus Luke.

Tiedotteen mukaan pelloilta on odotettavissa keskimääräistä hieman parempia satoja etenkin rukiista ja herneestä. Sadonkorjuuseen on aikaa vielä kuukausi-kaksi, joten loppukesän säät, tuholaiset ja kasvitaudit voivat vaikuttaa lopulliseen sadon määrään. Ratkaisevat hetket kunkin kasvin osalta ovat sadonkorjuun koittaessa.

Viime vuoden ruissato kattaa vain 40 prosenttia kotimaisesta rukiin vuosikäytöstä. Näillä näkymin tänä syksynä tullaan korjaamaan viime syksyä suurempi ruissato, mikä riittää jo yli vuodeksi kotimaisen rukiin tarpeeseen. Arvioitu 140 miljoonan kilon ruissato olisi suurin lähes 30 vuoteen ja katkaisisi rukiin tuontitarpeen yli vuodeksi.

Rypsin ja rapsin sadosta on tulossa pienin sitten 1970-luvun. Noin 41 miljoonan kilon yhteissato olisi toteutuessaan 42 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Molempia öljykasveja kylvettiin selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Myös peltohehtaarilta korjattavan sadon määrä on arvioitu jopa viime vuoden heikkoa satoa pienemmäksi.

Tiedotteen mukaan kaura on Suomessa tärkeä vientivilja, jolle löytyy ostajia eri puolilta maailmaa. Arvioitu lähes 1 100 miljoonan kilon kaurasato riittää hyvin kotimaisen teollisuuden kasvavaan kauranälkään, joka on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa kiloa. Kauran käyttö rehuviljana maatiloilla on hieman runsaampaa kuin teollisuuden käyttö.

Rehuviljoista tärkeimmän ohran satoarvio, 1 500 miljoonaa kiloa, on kymmenyksen keskimääräistä pienempi, mutta kuitenkin reilun kymmenyksen suurempi kuin viime vuonna.

– Tämän hetken sato-odotukset ovat hyvät ympäri Suomea lähes kaikilla kasveilla. Vain rypsin ja rapsin satonäkymiä heikentävät tuholaisvahingot, toteaa Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala tiedotteessa.

Luken satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 15. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat Ruokaviraston maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tietoihin.

Seuraava, elokuun 26. päivän tilannetta kuvaava satotilasto, julkaistaan 30.8.2019. Satotilasto laajenee ja tarkentuu marraskuun 22. päivänä, jolloin Luke julkaisee alueittaisia satotietoja maatiloilta saatavien satotietojen perusteella.  

MAINOS

Kommentoi

Korvataan rypsi ja rapsi kaukomailta lennätetyllä palmuöljyllä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä väliä sadon määrällä on, kun kuitenkin tuet kattaa elämisen ja laadukkaampi leipävilja muutenkin tulee ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalouden tuotantokustannukset ovat 4 miljardia euroa ja tiloille tulee tukea 1,6 miljardia.
Kyllä sadolla on väliä.
Suomessa tuotetaan maailman paraslaatuisin kaura, koska kauran laatu paranee viileässä ilmastossa.
Suomalainen panimoteollisuus käyttää satoja miljoonia kiloja suomalaista ohraa.
Suomalaisen vehnän laatu vastaa maailman parhaita, eikä ole käytetty kiellettyjä kasvinsuojeluaineita eikä geenimuuntelua.
Suomalaisella viljalla on paras ruokaturvallisuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama raha menee tukien muodossa viljelijälle oli sato mikä hyvänsä eli sato ei vaikuta viljelijän tuloihin.
Suomessa kun ei ole paraslaatuisinta kauraa ja ohran laadun kertoo se, ettei se kelpaa kuin panimotuotteeksi.
Suomalainen vehnä menee suurimmaltaosin rehuksi ja siihen ruokaturvallisuus riittää.
Ylivoimaisesti paras leipävilja tulee ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuotteissa ole suurta vikaa , vaan tuottamisessa . Keski-Euroopassa yhden tilan koko on 250-400 hehtaaria, työt tehdään yhdellä traktorilla. Suomessa 30- 55 ha ja kasi traktoria, sama leikkuupuimurit . Tämä onnisttuu vaan massiivisella tuella. Tuottavuuttakin pitää parantaa , tuotevalikoimaa ja markkinointia kehittää. Ei mikään muu toimiala pärjää 70 luvun tuotteilla eikä tuotanto menetelmillä.Tuet jarruttaa kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
33
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image