Talous

Liittopomo Julkunen: Nuoret ja maa­han­muut­ta­jat ali­palk­kauk­sen uhreina

Palvelualojen ammattiliittoon kuuluu muun muassa vartijoita. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 29.10.2014 13:13
Kaleva

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen on huolissaan nuorten ja maahanmuuttajien työsuhteen ehtojen polkemisesta. Tämä näkyy Julkusen mukaan riita-asioina.

”Tällä hetkellä PAM:n aluetoimistoilla on hoidettavanaan lähes tuhat työpaikkojen riita-asiaa, joista puolet liittyy palkkasaataviin. Tyypillisesti alipalkkaa on maksettu nuorille ja maahanmuuttajille”, Julkunen sanoo.

Alipalkkauksen kohdistuminen juuri nuoriin ja maahanmuuttajiin ei Julkusen mielestä voi olla pelkkää sattumaa. Hän uskoo, että alipalkkaustapauksista tulee PAM:n hoidettavaksi vain pieni osa.

”Alipalkkaa maksavat työnantajat varastavat niiltä, joilta se on helpointa. Nuorten ja maahanmuuttajien tietämys oikeuksistaan on usein puutteellista ja alipalkkaus on saattanut jatkua pitkäänkin ja liian usein työntekijä tyytyy kohtaloonsa.”

Tämän syksyn aikana on tarkoitus työmarkkinajärjestöjen kesken sopia neuvottelujärjestelmän toimivuudesta ja kehittämisestä. Neuvoteltavana asiana on myös alipalkkauksen kriminalisointi.

”Kaikki voittavat, jos alipalkkaus saadaan kuriin. Työntekijät saavat sen palkan mihin heillä on oikeus, kunnolliset työnantajat eivät menetä kilpailua vilpillisiin työnantajiin nähden ja valtio saa verotuloja.”

Hän uskoo, että neuvotteluissa alipalkkauksen kriminalisoinnista päästään sopuun.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. Liittoon kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAM:n jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Työnantajajärjestöjen mukaan ammattiliitot ovat turhia reliikkejä menneiltä ajoilta joita ei tarvita. Arvatkaapa mitä palkkaa saisitte ilman niitä ? Bensa ja ruokarahat jos kiltisti pyydätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei saa palkata harjoittelijan palkalla kokematonta ja ilman koulutusta olevaa nuorta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne porvaritaustaiset työnantajat tekevät, mutta ei kaikilla aloilla! Sitten viedään hallituksemme auttamana veroparatiisi maihin! Tämän paskan saattomiehinä ovat edelleenkin molemmat ns. työväenpuolueemme!;

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa siis muualta tulevien mennä töihin mieluummin johonkin muualle kuin Suomeen. Esimerkiksi johonkin missä nämä asiat ovat kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaus alalla on aina mitä minä muistan nuoruudesta niin on nuoria ammattilaisia häikäilemättömästi käytetty hyväksi töissä ei esim.makseta ylityökorvauksia jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse ei ole ymmärryksen ja tiedon puutteesta, vaan huonosta asemasta viranomaisten ja sosiaaliturvan nöyryyttävässä otteessa, jonka jälkeen mikä vain työ on parempi vaihtoehto kuin mielivaltaiset karenssit, toimeentulotuen epäämiset jne. Vanhemmilla työntekijöillä on turvanaan ansiosidonnainen ja viranomaiset kohtelevat heitä asiallisesti ihmisinä, kun he hakevat perusturvaa itselleen. Siinä on vissi ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun vasta kävin työpaikka haastattelussa röyhkeä haastattelija otti lähes heti palkan puheeksi. Sitten hän koitti saada suostumaan ns. harjoittelijapalkkaan. Kun ei sellaiseen suostunut ei töitäkään saanut. Törkeää on tarjota koulutuksen saaneelle henkilölle tälläistä palkkaa, jolla on aikaseimpaa työkokemusta alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin kertoo osaltaan miksi työantajat palkkaavat mieluiten nuoria työnhakijoita. Nuoret eivät kuulu ammattiliittoihin. Nuorilla ei ole tietoa työelämän pelisäännöistä ja myös ymmärrys alan palkkauksesta on huono. Tällaista työvoimaa on halvempaa ja helpompaa pompotella paikasta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos toinen vaihtoehto on työkkärin kuntouttava työtoiminta, niin miljoona kertaa mieluummin olen alipalkatussa oikeassa työssä kuin vieläkin paljon surkeammassa tilanteessa. Jos ammattiliitot alipalkkaukseen puuttuvat, meille ei kohta tarjota muuta kuin piiskaa työkkärin virkailijoilta. Jos todella haluatte meitä auttaa, pistäkää ensin ELY -keskukset ruotuun ja tyhjänpuhujapoliitikot hiljaisiksi. Siellä kukoistaa tämän maan suurin mielivalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen joskus ollut töissä "harjoittelijana" niin, että ylitöitä teetettiin raskaan työn päälle 0,5 - 1,5 h päivässä. Tuttavissani eräälle, palkkaa ei yhdeltä kuukaudelta maksettu laisinkaan. Hän ei koskaan kummemmin valittanut asiasta, koska pelkäsi, ettei pääse takaisin keikkahommiin samaiselle työnantajalle.
Ilmeisesti palkkasi kuitenkin tulee ajallaan eikä sinulla teetetä palkatontä ylityötä. Jotkut väärinkäytöksistä, joihin ELY yrittää puuttua ovat törkeitä ja kohdistuvat todellakin ihmisiin, jotka eivät uskalla pitää puoliaan. Sinulla menee ilmeisen hyvin, älä valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image