Talous

Liikkeet avautuvat jouluksi

Varatoimitusjohtaja Antero Klasila, konsultti Kimmo Heinonen, toimitusjohtaja Petteri Mäenpää ja kunnanjohtaja Kyösti Tornberg seisovat Iihin rakennettavan kauppakeskuksen liikenneaseman kulmilla. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Talous 14.6.2007 0:00
Riitta Taulavuori
Nelostien varren rakennustyömaalla muutama kilometri Iin keskustasta Oulun suuntaan näkyy lähinnä monttua montun perään - mutta päästäänpä joulukuun alkuun, niin Micropoliksen naapurissa vietetään uuden 10 000 neliömetrin kauppakeskuksen avajaisia.

Uuteen kauppakeskukseen sijoittuvat suurimpina toimijoina Kärkkäinen Express Oy runsaan 5 000 neliön tiloihin sekä forssalaisen Autokeidas Oy:n liikenneasema noin 1 700 neliön tiloihin.

Liikenneaseman yhteydessä toimivat noin 400 neliön K-market, 350-paikkainen kahvila-ravintola sekä pikaruokapaikka Hesburger. Huoltoaseman tolpan logo varmistuu parin viikon kuluessa, arvioi Autokeitaan toimitusjohtaja Ilpo Kuusimaa.

Iin kunnanjohtaja Kyösti Tornberg tosin kertoi tiistai-iltana valtuustolle, että kauppakeskuksen huoltamoksi tulee Neste.

Lisäksi kauppakeskukseen on tulossa alun toistakymmentä muuta, 60-500 neliön liikehuoneistoa sekä Iin kunnan infopiste. Pysäköintitilaa kauppakeskuksen liepeiltä löytyy noin 700 nelirenkaiselle.

Erikoistavarakaupoista ovat uudisrakennukseen tulossa ainakin optikkoliike, kukkakauppa, kenkäkauppa, vaateliike, lahjatavaraliike, kodinkoneliike sekä leipomotuotteiden myyntipiste, luettelee Kärkkäinen Expressin varatoimitusjohtaja Antero Klasila.

Jahka joulukuuhun päästään, uupuu pitäjän erikoistavarakaupan palveluista enää lähinnä vain Alko, ynnäilee kunnanjohtaja Kyösti Tornberg. "Ja missä vaiheessa se saadaan - sekin on työn alla."Uudet kuviot
sovittiin viikossa


Liikekeskuksen pääkumppanukset kertoivat hankkeensa kuulumisista keskiviikkona. Suunnitelmat olivat muuttuneet aikaisemmin julkistetuista toisen pääkumppanin osalta. Autokeitaan ja Keskon mukaan tulo varmistui noin kuukausi sitten Haukiputaan Osuuskaupan vetäydyttyä kuvioista.

"S-ryhmän vetäydyttyä teimme uuden toimijan kanssa suunnitelmat viikossa", Klasila kertoo.

Pohjoiseen tuloa ei tarvinnut kauan arpoa, Torniosta kotoisin oleva Ilpo Kuusimaa luonnehtii.

Puoli vuosisataa autoilevia asiakkaita valtateiden kaksi ja kymmenen risteyksessä palvelleella Autokeitaalla on ollut aikeita levittäytyä Etelä-Suomen alueella. Kun pohjoisesta tuli tarjolle houkutteleva liikepaikka vilkkaan nelostien vierestä, kannatti siihenkin tarttua, Kuusimaa myöntää.

Forssassa Autokeitaan yhteydessä toimii K-marketin ja muiden oheispalveluiden lisäksi Nesteen huoltoasema. "Ei ole vielä sanottu, että Neste olisi kumppanimme myös täällä. Selvitämme parhaillaan parasta huoltamovaihtoehtoa", Kuusimaa sanoo.

Kärkkäinen Expressin toimitusjohtaja Petteri Mäenpää, varatoimitusjohtaja Antero Klasila, Procap Oy:n konsultti Kimmo Heinonen ja Autokeitaan toimitusjohtaja Ilpo Kuusimaa kiittelevät Iin kuntaa hankkeen nopeasta etenemisestä.

Pentinkankaan alueen kaavamuutokset vietiin kunnassa nopeasti läpi, ja kunta myös takasi kauppakeskuksen kiinteistöosakeyhtiölle kahden miljoonan euron pankkilainan. Valtuuston takauspäätös tosin syntyi tiukan äänestyksen jälkeen.Tavoitteena työllistää
myös naisia


"Lähdimme takaukseen, koska näimme hankkeella olevan Iille ison työllisyys- ja tunnettavuusvaikutuksen", kunnanjohtaja Kyösti Tornberg kertaa.

"Kunta on satsannut kymmenen viime vuoden aikana erityisesti pienteollisuuteen, ja sinne on saatu myös paljon uusia työpaikkoja. Meillä on kuitenkin ollut kunnassa selvä nais- tai palvelualojen työpaikkojen vajaus, ja tällä pystytään kohtentamaan nimenomaan sitä puolta", kunnanjohtaja arvioi.

Kauppakeskuksen on arvioitu tuovan kuntaan lähes sata uutta työpaikkaa. Kärkkäinen Express aikoo aloittaa runsaalla 30 työntekijällä ja Autokeidas noin 40 työntekijällä. Lisäksi tulevat muiden liikkeiden työntekijät sekä sesonkiapulaiset.

Kärkkäinen Expressin ensimmäisen vuoden liikevaihtotavoite on 15 miljoonaa euroa, Autokeitaalla se on polttoainemyynnin kanssa 10 miljoonaa euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image