Talous

Leijona-kello 100 vuoden ikään

Kempeleläinen Timo Paakki naurahtaa, että hän on ”neljän leijonan mies”. Ja aivan oikein – muutamia kelloja ”matkan verralla” keränneenä hänellä on neljä Leijona-kelloa, muistoisimpana isä-Matilta saatu hopeinen taskukello.
Talous 14.1.2010 0:00
Heino Ylisipola
Suomen suosituin rannekellomerkki Leijona täyttää 100 vuotta 2010. Tampereella toiminut kellotukku- ja vähittäisliike J. W. Lindroos aloitti vuonna 1910 Leijona-merkkisten kellojen maahantuonnin ja tukkumyynnin.

Tähän mennessä Suomessa on myyty runsas viisi miljoonaa Leijona-kelloa. Viime vuonnakin niitä meni kaupaksi vähän yli 100 000 kappaletta.

Alussa Leijonat valmistettiin Sveitsissä, mutta 1970-luvulla valmistus siirtyi Japaniin ja nykyään Leijonat tulevat Kiinasta.

Rannekello oli vuosikymmeniä perinteinen rippilahja sekä pojille että tytöille, kunnes kännykkä valtasi vähäksi aikaa sen ykkösaseman.

"Tänä päivänä on taas muodikasta käyttää rannekelloa. Se on osa asukokonaisuutta myös nuorilla. Rannekello on noussut uudelleen rippi- ja valmistumislahjojen kärkeen. Kun ikää tulee enemmän", rannekello on yhä useamman suomalaisen ranteessa tai kaulassa, sanoo Leijona-kelloja maahan tuovan Perkko Oy:n tulosyksikön johtaja Pirjo Kaarte.

Rannekelloja ei ole koskaan tehty Suomessa. Leijona-rannekello on kuitenkin koko Euroopassa rekisteröity tavaramerkki. Kaarteen mukaan kellot räätälöidään aina suomalaiseen makuun. Suomessa rannekellot alkoivat yleistyä 1920-luvulla.

Leijonan tarina lähtee liikkeelle taskukelloista ja Leijona kellon tunnuseläimenä osuu samaan ajankohtaan, 1900-luvun alkuun, kun Venäjän keisari Nikolai II aloitti sortotoimet Suomea kohtaan. Siitä lähtien Leijona on ollut Suomen eniten myydyin kellomerkki.

"Rannekello on hyvin nuori keksintö, sillä vasta 1904 alkoi niiden teollinen valmistus. Ilmailu kehittyi tuolloin huimaa vauhtia. Lentäjien piti pitää kummatkin kätensä koneen ohjaimissa, jolloin aikaa saattoi vilkaista vain ranteessa olevasta kellosta", kertoo Perkon toimitusjohtaja Ari Törmälä.Valkoinen kellotaulu
suosituin Suomessa


Yksikönjohtaja Kaarte kertoo, että valkoinen kellotaulu ja arabialaiset numerot ovat suosituin kellotaulun yhdistelmä Suomessa ja Norjassa.

Tänä päivänä suurin osa maailman kelloista valmistetaan Kiinassa, samoin lähes tulkoon kaikki Leijona-kellot. Poikkeuksena ovat juhlavuoden Leijonat, jotka valmistetaan Sveitsissä, kuten alunperinkin tehtiin 1970-luvulle asti.

Leijonan 100-vuotisen historian kunniaksi vuoden 2010 jokainen kuukausi saa oman juhlamalliston. Juhlakelloja valmistetaan kuukausittain sadan kappaleen erä sekä naisille että miehille. Vuoden ensimmäiset juhlamallit ovat tuplakuorinen taskukello miehille sekä umpikuorinen kaulakello naisille. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi saavat tammikuun ensimmäiset juhlakellot.

Maaliskuun juhlakellot kunnioittavat talvisodan päättymisen 70-vuotispäivää. Joulukuun juhlamallista järjestetään suunnittelukilpailu, jonka raatiin kuuluu muun muassa kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.)Kellomarkkinan arvo
240 miljoonaa euroa


Suomen kelloseppäliiton toiminnanjohtaja Pertti Lappalainen kertoo, että kello- ja kulta-alan markkina Suomessa on yhteensä noin 240 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on pysynyt useita vuosia suurin piirtein samana.

Kovin sesonki on jouluna ja toinen huippumyynnin aika ovat koulujen päätösjuhlat.

Lappalainen sanoo, että myydyimmistä merkeistä on hyvin vaikeaa saada tarkkaa tietoa, kun lähteenä ovat vain tullitilastot. Leijona on kuitenkin Lappalaisenkin mukaan selvä markkinaykkönen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hienoa, että vanhoista, käsin tehdyistä kelloista kerrottiin jutussa. Mikä sitten lie laatu nykyään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leijonakellon logokin on muuttunut ajan myötä. Nykyisissä ei välttämättä ole muuta kuin askeettinen nimiteksti. Leijonakuvan rinnalla on myös kuva, jossa nainen istuu leijonan vierellä. Sitä kelloa sanottiin "Akkaleijonaksi". Sen lisäksi olen joskus nähnyt Leijonakellon, jossa leijonan vierellä seisoo nainen kilpi kädessään. En muista, oliko miekka tai jotakin muuta toisessa kädessä. Sitä kelloa sanottiin "Leijonankesyttäjäksi". Googlelta yritin etsiä sitä, muytta en onnistunut löytämään. Olisipa mielenkiintoista kuulla näin juhlavuonna noiden logojen historia ja ajatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rippilahjaksi saamani 1970-luvun Leijona on edelleen tallessa. Hieno merkki, täytyykin tarkistaa olisiko vielä tuota legendaarista Sweitsin sarjaa. Tarttisi vaan entisöidä jossain...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka voisi kellot seisauttaa ja ajan pysäyttää kun Leijonat raksuttaa ainiaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:26
Sovittelu EU:n talousarviosta jatkuu joulukuussa – Parlamentti ja neuvosto eivät päässeet vielä yhteisymmärrykseen
17:21
Kalajoen kaupunginjohtaja palkittiin kunniakirjalla
17:03
Vuokko Väyrynen pääsi sairaalasta kotihoitoon – Paavo Väyrynen toimii lähiajat omaishoitajana
16:25
Potkosen MM-nyrkkeilyt päättyivät puolivälieriin, mutta "paniikkinappulalle ei ole tarvetta"
16:19
GPS-häiriköinnistä Venäjää huomauttanut Suomi odottaa vastuullista käyttäytymistä – "Haluamme varmistaa, ettei tällaista tapahdu tulevaisuudessa"
16:03
Illinsaaressa toistuvaa ilkivaltaa: Frisbeegolfrataa on turmeltu, kuntoladun pohjaan kaivettu kuoppia ja valvontakameroita teipattu – kunta tehnyt rikosilmoituksia
15:36
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"
65
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
61
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
40
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
38
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
38
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
29
Lakeuden EKO tekee uudet jätehuoltomääräykset – "Niissä tiukennetaan lajitteluvelvollisuuksia"
23
Kokoomus esittää osin maksutonta varhaiskasvatusta, ryhmäkokoja ei pienennetä – perhevapaisiin 6+3+3-malli

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan o... Lue lisää...
ööh....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image