Talous

Lehdon Oulaisten tehtaan pää­luot­ta­mus­mies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"

Lehto Components Oy:n tehtaalla Oulaisissa pääluottamusmiehenä toimiva Wuokko Kärki jalkautuu ahkerasti työntekijöiden pariin. KUVA: Laura Seppä
Talous 26.5.2019 8:04
Laura Seppä

Pääluottamusmies Wuokko Kärki elää roolissaan ensimmäistä kertaa yhteistoimintaneuvotteluja.

Lehto Components Oy:n tehtaalla Oulaisissa riittää kierrettävää. Toista kautta pääluottamusmiehenä toimiva Wuokko Kärki jalkautuu ahkerasti työntekijöiden pariin. Hän haluaa kuunnella väkeä, olla tukena ja viedä asioita yhdessä eteenpäin.

Yhtiö käy parhaillaan yt-neuvotteluja, joiden myötä rivit harvenevat mahdollisesti 70 henkilötyövuoden verran Oulaisten ja Hartolan tehtailla. Neuvottelutapaamisia on ehtinyt olla vasta yksi. Osapuolet ovat yksimielisiä siitä, että henki on hyvä.

– Hallilla on ollut hyvä tunnelma. Työt ovat jatkuneet entiseen tapaan, työntekijät eivät ole antaneet tilanteen vaikuttaa tuotantoon, vaikka mielialat ovatkin vaihdelleet, Kärki kertoo.

Hän suhtautuu tilanteeseen ajattelemalla, ettei se ole maailmanloppu. Vaikka kyse on tuotannon tasapainottamisesta vallitsevaan tilanteeseen, työt jatkuvat. Neuvottelujen kohteena olevat tehtaat ovat yhtiölle tärkeitä, ja niitä myös kehitetään edelleen.

– Se on karu fakta, että jos kaikille ei ole töitä, sitten ei ole. Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta. Tilanne on ollut kuitenkin odotettavissa. Kolme vuotta on menty ylöspäin, ja siitä on ollut keskustelua, että milloin tämä alkaa tasaantua tai laskea, Kärki toteaa.

Henkilöstön kannalta hän toivoo, että neuvottelujen lopputulema ehtisi konkretisoitua ennen lomia. Tehtaat ovat heinäkuun kiinni, kun väki lomailee. Toimitusjohtaja Pekka Korkalan mukaan ratkaisut tehdään hyvin rivakasti neuvottelujen päätyttyä. Myös neuvottelujen lopettamiselle ennen kuuden viikon takarajaa on valmius.

Säästöjä on vaikea löytää muualta kuin henkilöstökuluista, sillä tuotanto on jo äärimmäisen tehokasta. Kärki toivoo, että pelkät lomautukset riittäisivät, eivätkä ne olisi kovin pitkiä. Pekka Korkalan mukaan yhtiö haluaa pitää hyvästä työvoimasta kiinni.

– Teemme kaikkemme, jotta vaikutukset olisivat pienet ja rajalliset, ja vauriot mahdollisimman pienet. En ala silti valehtelemaan. Lomautuksista ja irtisanomisista tässä puhutaan. Talven aikana on käännetty kaikki kivet, mistä säästöjä voisi saada. Pyrimme löytämään molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, Korkala toteaa.

Kärki kokee pääluottamusmiehen roolissa haasteelliseksi kuulla kaikkien ääntä. Toinen haaste on saada esiin enemmistön mielipide varsinkin, kun työntekijöiden määrä on suuri. Luottamusmies ei voi ajatella Kärjen mukaan yksittäisiä isoäänisiä mielipiteitä. Henkilöstö tulee nähdä kokonaisuutena. Joskus hän joutuu tekemään ratkaisuja koko työyhteisön puolesta.

– Parasta on, kun työntekijät haluavat puhua asioista. Aina ei haluta puhua esimiehelle, vaikka tämä saattaisi ymmärtää tilanteen paremmin kuin esimerkiksi minä. On hyvä, että työpaikalla voi puhua jollekin, Kärki sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Muille työttömillekkös ei samanlaista palvelua järjestetä,vaikka ovat olleet jo paljon aikaisemmin avun tarpeessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain kurssia on tulossa. Aletaanko työt teettämään kurssilaisilla vai pukkaako ihan sitä kurssien äitiä, konkurssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta.". Kevyt sanoa, kun luottamusmies lomautetaan ja irtisanotaan viimeisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä on jämyn oloinen ja näköinen pääluottamusmies saatu valittua. Taitaa pomoporras olla helisemässä neuvotteluissa ja vähennykset kohdistetaan vain portaikon yläpäähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sillä sukupuolella tai iällä ole niin suurta merkitystä, koska luottamusmies on työntekijöiden edustaja, joka on viestienvälittäjä ja liitosta saa neuvoja ja tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä järkeä olis luoton rueta firmaa haukkumaan tässä yhteydessä??? Tarkoittaa varmaan maailmanlopulla et hyvä niille jotka pääsee pois tästä paskafirmasta. Ite en viitti irtisanoutua kun tulee kolmen kuukauden karenssi päivärahasta, nyt lähen vapaaehtoisesti mielelläni jos vaan voi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yhdelläkään työnantajalla ei ole velvollisuutta työllistää ketään". Onko kenelläkään pakko yleensäkään mihinkään? Maapallo on avaruuden tyhjiössä soikiota kiitävä kivenmurikka, jonka pinnalla touhutaan sitä sun tätä. Terveet ihmiset ovat keksineet vapaan oikeuden sopia kaikenlaista keskenään. Se on hyvin suosittua. Kuka on se "ei ketään"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän yrität selittää?

Mutta todellakin - ei yhdelläkään yrityksellä ole mitään velvollisuutta työllistää ketään. Ihmisiä palkataan ja pidetään töissä sen mitä tarvitaan, joskus palkataan lisää, joskus ehkä vähennetään.

Työntekijälle maksetaan palkkaa koska hänen työpanoksensa on palkan arvoinen, tai itse asiassa arvokkaampi.

Ei tässä ole mitään monimutkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo sanoa että voi olla joillekin iso asia kun itse on irtisanomissuojalla ja saa joka kuukausi muutaman satasen pääluottamusmies lisää.
Jotenkin pehmeiltä vaikuttavat nuo lausunnot kun itsekkin on ollut pääluottona vielä isommassa firmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aika nuori pääluottamus mies siinä toouhussa pitää olla tiukka eikä olla johtajien pomppu iitana vaan ajaa työmiehen asioita alusta loppuun vastuu on suuri..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä luottamusmies, jonka mielestä sunnuntailisät on aivan turhia. En luottais kovin lujaa tässäkään tilanteessa että ajaa nimenomaan työntekijöiden etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottarin lausunto haiskahti vähän siltä kuuluisalta "kuka muka tienaa alle 2500e/kk ?" heitolta ... Vai että joillekkin voi olla iso asia kun työt lähtee alta. Luottarin pitää olla työntekijän puolella muttei pomoja vastaan, jos sen tajuaa on hyvä luottari, jos taas punnukset on vaan toisessa niin sitten menee metsään.

Osalle sitten vissiin se on ihan sama, jos näin on niin on yleensä senverta kivat tulot jostakin muualta ettei tarvi välittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelempä tämänkin luoton asennetta ja ajatusmaailmaa jos sitä hänellä on."joillekkin se voi olla pelottava tilanne" ??Tuollaiset luotot voi pukata kottikärryiää tehtaan portille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon aina säästänyt rahaa. Ikää vasta 35-v, mutta tilillä ja rahastoissa kuitenkin 40 000 euron puskuri. Ei pelota irtisanomiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan siinä tietysti vähän "puskuria", mutta todellisuudessa sillä rahalla ei pötkitä kovin pitkälle, jos sattuisi olemaan perhettä ja asuntolainaa jne. Jotakuta sellaista voi pelottaakin irtisanomiset. Joten voisi ymmärtää myös heitä joilla on paljon kiinteitä kuluja, ja eikä ehkä mitään mahdollisuutta säästää rahaa. Nyt kommentti kuulosti siltä, että ne joilla ei ole rahaa säästössä, ovat tyhmiä idiootteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä oli tuossa sinun iässä jo reilusti nolla perässä säästöissä ja sijoituksissa, mutta ei tullut mieleenkään paukutella henkseleitä. Tuollaiset pääomat on äkkiä syöty jos oikein pahasti ruopasee. Eli menoja pienemmäksi, voit selvitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituskaudella Lehto teki liian nopeita investointipäätöksiä, joiden toteuttaminen ei perustunut järkeviin ennusteisiin odotettavissa olevasta markkinatalouden kehittymisestä. Liikemies Juha Sipilän puheisiin luotettiin yleisesti liian luottavaisesti, tyhmää. Tuotannonlaajennusten täytyy aina perustua luotettaviin keski- ja pitkänajan talousennusteisiin. Mutta, kyllä Suomen talous- ja kiinteistörakentamisen tulevaisuus näyttää taas pian valoisammalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image