Talous

Lehdet: Ydinaseet Rosatomin toinen päätoimiala

Talous 4.1.2014 8:04
STT

Miltei 40 prosenttia venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin työntekijöistä työskentelee ydinaseiden parissa, kertovat Österbottens Tidning ja Vasabladet -lehdet.

Fennovoiman ydinvoimalan laitostoimittaja esittelee ydinasetuotantoa nettisivuillaan. Ydinasetuotanto on yhtiön vuosikertomuksen mukaan yhtä tärkeä osa Rosatomia kuin ydinvoima.

Fennovoiman ja Rosatomin sopimus on herättänyt kiivasta kritiikkiä. Naiset atomivoimaa vastaan -liikkeen aktiivi Ulla Klötzer haluaa tietää, käytetäänkö suomalaisrahoja jatkossa venäläisten ydinaseiden valmistamiseen.

Fennovoiman yhteiskuntasuhdepäällikkö Tiina Tigerstedt huomauttaa, että Fennovoima on ollut tekemisissä Rosatomin sellaisen osaston kanssa, jolla ei ole mitään tekemistä ydinaseiden kanssa. Myöskään puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei näe sopimuksessa mitään puolustuspoliittista.

– Venäjä jatkanee ydinaseiden tuotantoa riippumatta siitä, ostaako Fennovoima ydinvoimalan vai ei, Haglund sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Olette te ydinvoiman vastustajat säälittävää sakkia. Tämmösillä naurettavilla 'uutisillako' yritätte saada kannatusta omille järjettömille vastustuskampanjoille? Luuletteko tosiaan että ydinvoiman rakentaminen tukee jotenkin ydinasebisnestä? Taitaa olla tuo 'ydin' sanana jotain, mitä teikäläisten on vaan niin vaikea käsittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, monesti ydinvoimaloiden käytetystä pottoaineesta on jalostettu ydinaseiden materiaaleja. Sen verran sillä nyt on tekemistä ydinaseiden kanssa. Kannattaa ottaa asioista selvää, eikä `säälia` asioista paremmin tietäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota varmempaa vakuuttahan ei ole osaamisesta mitä Rosatomilla on! Osoittaa erittäin suurta osaamista myös Fennovoimalta että valitsivat todellisen ydinteknologian osaajan eikä mitään teoreetikkoja joilla ei ole mitään todellista osaamista. Tämä nostaa hankkeen uskottavuuden merkittävästi korkeammalle tasolle mitä se on aikaisemmin ollut! Toivottavasti myös tuo venäläisten osaaminen tulee hyödynnettyä maksimaalisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtamedian uutispimennon vuoksi ei yleisesti tiedetä, että Venäjä on purkanut, ja edelleen purkaa vanhoja ydinaseitaan suuria määriä. Henkilökuntaa tarvitaan puretun ydinmateriaalin käsittelyyn, ja uusiokäyttön valmisteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ydinasevallat ovat jo vuosia sitten sopineet ydinaseitten vähenemisestä. Käytännössä ydinaseitten urani laimennetaan ydínvoimaloissa käytettäväksi polttoaineeksi. Mikäs sen parempaa toimintaa rauhaa rakastaville ihmiselle, kuin vähentää aseistusta.
On silti turha luulla luovuttavan kaikista ydinaseista. Niitä kyllä vieläkin riittää tämän ainokaisemme planeetan tuohoamiseksi. Ydinvoimalat eivät sitä yksi saa aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, mitä sitten? Tämäkään "uutinen" ei poista sitä tosiasiaa, että jotta pistorasiasta haluaa saada sähköä tulee tämä tarvittava sähkö myös VALMISTAA. Ydinvoima ja Rosatomin tarjoama vaihtoehto on Suomen tarpeisiin paras vaihtoehto. Toki jos sähköä ei jatkossa Suomessa tarvita on asia toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt ei meitä huolita enää Natoonkaan ja olemme etääntyneet sivistyneitä länsimaista me erakoituneet mongoolit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi taivas tätä keskustelun laatua. Suomessa on jo neljä nykyisen Rosatomin toimittamaa ydinvoimalaa. Pitäisikö ne purkaa? Myös ranskalainen Areva on osaltaan mukana ydinaseiden tuotannossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hautaan koko voimala hanke tänne ei kaivata ydin ase uhkaa tenniskenttä sinne hanhikivelle niin tulee kuntoa eikä myrkkyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tämän jutun pointti oli? Vai oliko tarkoitus sanoa, että voimalan sijaan porukka rakentaa ydinpommia? Yksi ydinpommi sinne tai tänne ei muuta maailmaa miksikään. Eiköhän noita ydinkärkiä ole sen verran monta kymmentätuhatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä, että voimalan toiminnan turvaamiseksi löytyy vielä riittäviä voimakenojakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai sitten saadaan ovelasti ujutettua Suomeen kiinteä ydinase ja me vielä maksetaan siitä. Pystyykö joku sanomaan ettei tuo ole todellinen uhka? Etäkäytöllä laitetaan voimalaitos tarpeentullen vikatilaan ja vaikkapa räjähtämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai suomalaisrahoja käytetään jatkossa venäläisten ydinaseiden valmistukseen. Aivan turha niitä ydinjätteitä luolaan haudata, kun voidaan kehittää niistä pommeja. Siinä on suomalaisinsinööreillekin luvassa hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän ne tee rahaa niillä ydinaseillakin,ei sitä tarvitse tukea ydinvoimarahoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa voimassa olevan lain mukaan maasta ei saa viedä ydinvoimaloitten käytettyä polttoainetta. Juuri sen vuoksi Olkiluotoon kaivetaan Onkaloa ydivoimaloitten käytetyn polttoaineen loppusijoituspaikaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nyt kun aletaan hurskastelemaan ,niin muistakaa aina Nesteen bensa-pumpulla ,että ns. biobensan osuus tulee indonesian öljypalmu-plantaaseilta ,jotka laajentuessaan tuhoavat sademetsää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

14:32
Afganistanissa on alueita, joille ketään ei voida ajatella palautettavan – sen sijaan Irakin tilanne on parantunut
14:18
Tässä on ihmiset ja koko planeetan pelastava ruokavalio – yksi hampurilaispihvi viikossa ja kaksi kertaa nykyistä enemmän pähkinöitä ja palkokasveja
13:11
Raiskaajan kanssa avioliittoon – tutkimus patistaa muuttamaan seksuaalirikosten lainsäädäntöä entisen Neuvostoliiton alueella
12:55
Enää alle vuosi aikaa – Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus patistaa hoitamaan jätevesijärjestelmän vaadittuun kuntoon
12:07
Ministeri Terho: "Olisin valmis jopa luopumaan opintotuen tulorajoista" – selvityksen mukaan tulorajoja voisi nostaa huomattavasti
11:53
Aarnio yritti saada tietoa miljoonaperijän kaappauksesta rikollispomo Keijo Vilhuselta — Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä"
11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
86
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
78
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
48
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
39
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
34
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
27
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
27
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image