Talous

Lakossa olevan Postin väen tultava toimeen reilun 50 euron turvin – lakkoavustus kes­ki­mää­räis­tä tasoa, mutta kaukana Sähköliiton mojovasta summasta

 Kun on ilmoitettu pitkästä lakosta, niin työntekijöiden täytyy tulla jollain tavalla toimeen, Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa. KUVA: Kimmo Penttinen
Talous 11.11.2019 12:08 | Päivitetty 11.11.2019 12:49
Anita Simola

Pau:n puheenjohtaja lähetti kuvamateriaalia. Vuokratyöntekijöille tehtiin aitaan reikä sisään menoa varten Liedon postikeskuksessa.

Maanantaina alkanut Postin lakko uhkaa jatkua joulukuulle asti, kaikkiaan jopa neljä viikkoa.

Millaisia avustuksia lakossa oleva väki saa, Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau:n puheenjohtaja Heidi Nieminen?

– Työtaisteluun osallistuneille jäsenille maksetaan lakkoavustusta 67 euroa lakkopäivältä. Verojen jälkeen käteen jää reilut 51 euroa lakkopäivältä. Avustus on verotonta 16 euroon asti.

Lakkoavustuksen kokonaissuuruus riippuu siitä, miltä päiviltä avustusta maksetaan. – Osalta pidätetään myös viikonlopun palkka, Nieminen huomauttaa.

Hän tietää, että jotkut liitot jakavat edelleen vain 16 euron suuruista, verotonta avustusta.

– Jokainen ymmärtää, mitä 16 eurolla päivässä voi tehdä. Ei tämä meidänkään avustus mikään suuri summa ole, mutta katsoimme, että sen pitää olla sellainen, jolla pystyy edes jotain tekemään. Kun on ilmoitettu pitkästä lakosta, niin työntekijöiden täytyy tulla jollain tavalla toimeen.

Sähköliitolla kova korvaus

Niemisen arvio on, että useiden liittojen lakkoavustus pyörii 50 ja 70 euron kieppeillä päivää kohti.

– Suurin avustus, jonka tiedän, on sähköliitolla. He ovat kertoneet, että lakkoavustus on peräti 200 euroa päivässä. Kun kyse on näin suuresta summasta, niin veroihin menee jo huomattava osuus.

Sähköliitto on ilmoittanut aloittavansa vajaan kahden viikon päästä neljä viikkoa kestävän lakon 12 yrityksessä, jos sopua ei siihen mennessä löydy teknologiateollisuuden kanssa.

Lakko hirvittää aina

Nieminen korostaa, ettei lakkoon lähtö ollut helppo rasti.

– Minua hirvittää, sillä lakkoa ei ole helppoa panna pystyyn. Päätös on joka kerta raskas. Edustamme matalapalkka-alaa. Se tarkoittaa, ettei työntekijöillä ole säästöjä, joita voisi ottaa käyttöön lakon aikana. Kun palkka tulee, niin se myös menee.

Puheenjohtajan mukaan joukko on pysynyt kuitenkin hyvin yhtenäisenä.

– On nähty, ettei työehtojen heikennyksissä ole järkeä. Elämisen mahdollisuudet olisivat kaventuneet joka tapauksessa, kun vaihtoehtoja ei ole kuin kaksi, eli lakko tai työehtojen romuttaminen.

KUVA: PAU/Heidi Nieminen

Reikiä aitaan

Postin lakossa nähtiin heti ensimmäisenä päivänä irtiottoja.

Nieminen kertoo saaneensa valokuvia Liedon postikeskuksesta heti varhain aamulla. Valokuvista selviää, että vuokratyöntekijöille oli tehty reikiä postikeskusta ympäröivään aitaan, jotta he pääsisivät lakkovahtien ohi.

Puheenjohtajan lähettämästä kuvamateriaalista käy ilmi, että kello 5.40 lähetyssä kuvassa uutta kulkuväylää leikataan vuokratyöntekijöille aitaan.

– Toinen, valoisampaan aikaan otettu kuva kertoo uudesta kulkuaukosta Liedon postikeskuksessa, jossa käsitellään paketteja.

Postin lakko vaikuttaa myös osaan Kalevan tilaajista

Varhaisjakelu toimii normaalisti, Postin jakelualueilla lehtiä ei jaeta arkisin.

 • Kaleva jaetaan sen omilla varhaisjakelureiteillä normaalisti.

 • Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei jaeta arkisin. Viikonloppuisin lehden jakelut toimivat myös Postin jakelualueilla aikaisempaan malliin. Lauantaina jaetaan myös perjantain Kaleva.

 • Ilman lehteä jääneet tilaajat voivat käydä hakemassa päivän lehden Kalevan Oulun toimipisteen asiakaspalvelusta Solistinkadulta (avoinna ma-pe klo 9-16).

 • Kalevan voi hakea myös Kaleva Median muiden lehtien toimipisteistä niiden aukioloaikana. Toimipisteiden yhteystiedot: kalevamedia.fi/yhteystiedot/

 • Noutopisteillä on saatavana myös muita Kaleva Median maakunta- ja paikallislehtiä.

  Digilukuoikeus kaikissa tilauksissa

 • Kaikkiin Kalevan tilauksiin kuuluu digilukuoikeus, jolla pääsee verkossa lukemaan näköislehteä ja muita tilaajasisältöjä, kuten tähtijuttuja.

 • Näköislehden voi lukea myös eKaleva-sovelluksella.

 • Digilukuoikeus edellyttää rekisteröitymistä eli Kaleva-tilin tekemistä. Rekisteröityminen on ilmaista.

 • Rekisteröitymiseen tarvitset voimassa olevaan Kalevan tilaukseen liittyvän asiakasnumerosi ja käytössäsi oleva sähköpostiosoitteen.

 • Tietoa ja opastusta Kaleva-tilin tekemiseen ja sovelluksen käyttöönottoon löydät osoitteesta www.kaleva.fi/digihaltuun

 • Asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa osoitteessa asiakaspalvelu@kaleva.fi tai puhelinnumerossa 08-5377610.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Rinne ja Paatero sekä tekemättömyydessään ministeri Harakka saaivat koko Suomen sekaisin ja lakkoon. Siitä seuraa lama. Lamasta seuraa paljon työttömyyttä. Työttömyydestä seuraa kärsimystä eniten pienituloisille ja vähävaraisille. Miksi näin Antti Rinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin tuomittavaa polkea pieni palkkaisten etuja samaan aikaan itselle rohmuten lisää hilloa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entinen ay-pomo Rinne on pääministerinä ja kohta koko Suomi on lakossa. Pitäisikö pääministerin neuvotella sopua, niin kuin Sipilä teki? Postista ei ole kohta kuin savuavat rauniot, kun kirjejakelu siirtyy Kaleva Median tyyppisille toimijoille ja paketit ulkomaalaisille kuriireille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

67 € päivässä lakkoavustusta tekee yli 2000 € kuussa.

Kolmen vuoden lähihoitajakoulutuksen vaativassa työssä säännöllisellä päivätyöllä kuukausipalkka on alle 1900 € ennen määrävuosikorotuksia, epäpätevälle 80 % siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

21 kuukausittaista työ- eli lakkopäivää (5 pv /viikko) tekee vain 1400 €.
Tuskin kukaan on sentään joka päivä töissä, ilman vapaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos postin suunnitelmat uudesta palkasta menee läpi, sitten postilaisten on oltava vähintään 30 päivää kuukaudessa töissä, jos meinaa asunto- ja autolainat maksella ja pitää muksut ruoassa ja vaatteissa. Vuokralla asuva sinkku voi hyvillä mielin ottaa lopputilin ja alkaa kelan maksamille lepokorvauksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäkuu olisi parempi lakkoiluaika. Noin hyvä korvaus niin menisi kesälomasta ja työnantaja vapautettaisiin kesälomarahojen maksusta. Ja kaikki voittaa, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa käydä lopulta niin, että joutuvat tyytymään halvempaan työehtosopimukseen ja hävisivät lakkoillessa aimo summan rahaa saamatta jääneinä palkkoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden työn haku silloin edessä. Kuten silloinkin kun jään työttömäksi. Itse haetaan, ei tule liike avuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet noilla palkan alennuksilla työpaikan vaihto edessä vääjäämättömästi. Tuotahan voisi rinnastaa osa aikatyön palkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko näin asiat Suomessa? Kaikki muut työläiset ajattelevat että maan-sekä pienviljelijöiltä voidaan alentaa palkkoja mutta ei toisilta! Minun mielestä maan-sekä pienviljelijät ovat työnsankareita, heille pitäisi maksaa enenmän kuin mitä saavat nyt. Jos muistan oikein;-ruoantuottajien keskipalkka on 54 euroa päivältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilaiset ajaa omia etujaan ei täällä marisijoiden kukapa se heidän palkkojaan ja etujaan ajaisi jos eivät itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistajana postilla on siis valtio.. Kirjoittelinkin valtion vastuuhenkilölle onko tämä mitä valtio haluaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse käytän postia vain silloin kun pitää hävittää jotain. Se heiltä onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin palkkaamasta vuokratyövoimasta on sovittu aikoja sitten ja tiedotettu mm. Ay-väkeä. Että se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image