Talous

Lajunen: Yliopistolta puuttuu miljoonia

Oulun yliopiston talous joutuu ensi vuonna hevoskuurille. Oulun suurimpiin kuuluva työnantaja joutuu myös nipistämään koulutustarjontaa.
Talous 5.11.2009 0:00
Arja Mikkola

Oulun yliopiston rahoituspohja kapenee. Rehtori Lauri Lajusen mukaan Oulun yliopistolla on toimintamenoissa jopa 7,5 miljoonan euron vaje. Uusi yliopistolaki astuu voimaan ensi vuoden alussa, mutta rahoituksen osalta lupauksista ei pidetä kiinni, Lajunen hälyttää.

Nopeasti aikaansaatua uutta yliopistolakia on pidetty positiivisena: "Suorastaan välttämättömänä", Lajunen antaa tukensa yliopistouudistukselle.

Lakia sorvattaessa niin opetusministerit Sari Sarkomaa kuin Henna Virkkunenkin ovat peräperään luvanneet, ettei määrärahoja siirtymävaiheessa kavenneta, siis vuosina 2010-2012.

"Tämä oli kyllä suuri pettymys", Lajunen voi nyt vain todeta. Häntä kummastuttaa budjettiesityksen edessä sekin, eivätkö edes kansanedustajat pidä alueilla yliopistojen puolta: "Vaatimustaso kasvaa ja määrärahat vähenevät. En voi muuta kuin ihmetellä, miten tässä näin kävi."

-->-->

Aalto nielee miljoonat


-->-->Lohtua ei tuo edes se, että kaikki muutkin yliopistot ovat Helsingin yliopistoa myöten samassa jamassa. Vain kolmesta korkeakoulusta koostuvalle Suomen uudelle lippulaivalle Aalto-yliopistolle on hallitus tarjoamassa kunnolla rahaa. "Meitä muita kehitetään verbaalisesti ja vain yhtä rahalla."

Kun Aalto-yliopisto saa ensi vuonna 56 miljoonaa euroa, niin loput yliopistot joutuvat jakamaan keskenään 17 miljoonaa. Oulun osaksi yhteissummasta tulee kymmenys. Ylimääräistä ei siitäkään jää, sillä määrärahalisäys ei kata toimintamenojen osittaista leikkausta sekä kohonneita kustannuksia Lisäksi rahoitusta tarvitaan yliopiston pääomittamiseen. Yliopiston tuleva oma tase kun vaatii omaa pääomaa.

"Nimellistä vähennystä vuoteen 2009 verrattuna tulisi ensi vuonna 3,5 miljoonaa. Että tällaista niukkuutta ollaan jakamassa tiedekunnille", Lajunen toteaa.

-->-->

Uusia kustannuseriä


-->-->Villakoiran ydin on siinä, että yliopistojen kontolle sälytetään ensi vuonna uusia kustannuseriä, joiden korvaamiseksi opetusministeriö ei ole löytänyt kannatusta hallitusneuvotteluissa. Kustannuksia lisää esimerkiksi se, että yliopistosta tulee työnantaja, jolle jatkossa lankeavat työnantajan työttömyysvakuutusmaksut. Näitä menoja ei näy budjettiehdotuksessa.

Yliopistoille myös rakennetaan yhteinen palvelukeskus Vaasaan. Ennen kuin kyseinen Certia tuo yhtään säästöjä, kustannukset tuplaantuvat, Lajunen laskee. Lisäksi yliopistoille on luvassa niin sanotun "tuottavuusohjelman" nimissä esi vuodelle yhteensä 20 miljoonan euron leikkaus. Sen keinoin pakotetaan vähentämään henkilökuntaa, Lajunen selvittää.

Yhtälö on vaikea, sillä tiedekunnat ja erillislaitokset joutuvat yhtä aikaa sopeuttamaan toimintaansa ja kehittämään vahvuusalueitaan.

"Kirveellä huitomista" rehtori kavahtaa, mutta ei hän myöskään aio nostaa käsiä pystyyn. "Ei tässä ole Oulun yliopiston alasajosta kysymys."

Tilankäytön optimoinnin lisäksi apua voi odottaa siitä, että suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle, Lajunen laskee.

Koulutustarjontaa on karsittava lähivuosina. "Jos koulutusaloista luovutaan, saatetaan joutua ojasta allikkoon", Lajunen ennakoi ensisijaisesti hienosäätöä. Pelkästään lääketieteen sisällä on vielä kymmeniä erikoistumisaloja. Jatkossa pohditaan sitä, pidetäänkö sivuainetta omilla resursseilla vai ostetaanko palvelu ulkoa.

Säästöä saadaan siitäkin, että aluetoiminnot puolittuvat jo ensi vuonna kahdeksasta neljään, kun esimerkiksi Raahen ja Kemi-Tornion yksiköt lakkaavat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Musiikkikasvatus ei meitä yhtään elätä, joten sen lopettaminen vaikuttaa järkevältä. Sen voisi hoitaa jatkossa esim. Lapin korkeakoulu tai Aalto yliopisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston pitää kuulemma säästää miljoona 2012 mennessä. Musiikkikasvatuksen koulutus eli Muko maksaa kuulemma miljoonan per vuosi. Mistähän meinataan säästää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juna män jo: pahoin pelkään minäkin. Jos muut tiedekunnat ottaisivat mallia humanistisesta ja kasvatustieteellisestä, päästäisiin jo pitkälle ja suuret säästöt. Näiden tiedekuntien tulokset ja opetuksen taso ovat myös aivan eri sarjassa kuin monet muut tiedekunnat, erityisesti historiatieteille nostan hattua. Mutta näin tuskin käy, vaan humanistinen ja kasvatustieteellinen tutkimus muuttunee yhä enemmän palkattomaksi kutsumusammatiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa, että on olemassa Aalto-yliopisto, jotta sitä voi syyttää peiliin katsomisen sijasta! Oulun yliopisto ei ole luottanut omassa hallituskokoonpanossaan oululaiseen osaamiseen, mutta oululainen raha kyllä kelpaisi nykypuuhastelun ylläpitämiseen. Yliopistomaailman logiikkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Oulun yliopiston yliturvonnut hallinto syö määrärahat - Oulussa on kaiken maailman tutkimuspalvelukeskuksia ja Thule-instituutteja, joista ei ole koskaan ollut yhdellekään tutkijalle oikeasti hyötyä. Yliopiston kansinvälinen keskus ei oikeasti auta kansainvälisten opiskelijoiden asioiden hoitamisessa, vaan tutkija-opettajat saa juosta näillä asioilla. Leikkaukset on kohdistettava hallintoon, ei tiedekuntiin ja laitoksiin, kuten nyt. Ihan turha marista Aalto-yliopistosta ja yliopistouudistuksesta, kun itse ei osata hoitaa talousongelmia muuten, kuin vahingoittamalla tutkimusta ja opetusta. Seurauksena on ollut negatiivinen kierre.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston kasvatustieteen tiedekunnan musiikkikasvatusohjelma on jo kirveen alla, päätös jo melkeinpä tehty. Näin sitten meillä päin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos isopalkkaisimmat akateemisen vapauden mukaan käyvät parina päivänä viikossa työpaikallaan pääasiassa kehuskelemassa omien töidensä määrää, herää kysymys mitä muita töitä tai bisneksiä hoidetaan viran ohella ja onko hyötysuhde yliopiston ja yhteiskunnan kannalta riittävä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteiseen suomalaiseen tapaan ongelmat korjattaneen täälläkin pistämällä pihalle ne, jotka jotain vielä tekevät. Tästä alkaakin huikea nousu, joka pelastaa lopulta Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tilanne on miltä näyttää, niin jonkun pitäisi puhkaista turhat mätäpaiseet pois, eli lopettaa turhanpäiväiset nollatutkimukset ja -projektit ja pistää ne ihmiset pihalle, jotka eivät siellä mitään tee tai saa aikaan mitään lisäarvoa yliopistolle. Tunnetusti taloon on pesiytynyt jopa professoreja tekemättä juurikaan mitään ja tuomatta mitään muuta kuin rahanmenoa. Hankala homma reksille, kun kaikki ovat kavereita. Ja kaveriahan ei jätetä! Toivottavasti ei ainakaan taloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Oulun yliopisto koskaan tukenut asiantuntemuksellaan Pohjois_Suomen elinkeinojen ja työllisyyden kehittämistä? Ei tule mieleen esimerkkejä. Sen sijaan vastustettu on, mtä tahansa joka lisäisi taloudellista toimeliaisuutta. Luettelo on pitkä ja viimeisenä hankkeena Kollajan allas jne, jossa yksi biologi sanelee kaapin paikan, eikä muita asiantuntijoita sitten olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lipponen, Niinistö ja Olli-Pekka Heinonen tappoivat Oulusta tuottavan rakennusinsinööriosaton, jonka palauttamista ovat luvanneet kaikki puolueet hallitukseen päästäkseen. Tuottavan tominnan tilalle lisättiin tuottamatonta maisterituotantoa, josta suuri osa tuskailee työttömänä tai pätkätöissä. Tässä tilanteessa valtiovarainministeriö suorastaan nauttii saadessan kuristaa Oulunkin yliopiston raharesursseja ts sitä saa, mtä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yliopistoltallakin voitaisiin poistaa turhia kursseja ja tiivistää opetuksen kahteen vuoteen-kolmeen vuoteen. esim. Mitä järkeä on käydä 160 -200 opintoviikkoa koulua, jotta osaa porata/paikata hampaita(ei se ole niin vaikeaa)? Täsmäkoulutus on tulevaisuuden sana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonolta kuulostaa... Raha näyttää pyörittävän maailmaa, vaikka sen pitäisi olla ihmisten. Mitä on tapahtunut sivistykselle ja ihmisarvoille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto on osansa ansainnut. Jos ei ole kanttia uudistua ja rohkeutta tehdä päätöksiä, niin ei pidä muita syyttää. Oulun yliopistossa on vaan aivan liikaa toimintaa, joka ei kuulu yliopistoon. Sinänsä on totta, että porvarihallitus haluaa kurjistaa maakuntayliopistoja, mutta maakuntayliopistoja nähneenä siihen voi olla syytä, joskin tälläinen tapa on vastuunpakoilua. PS yllä tuolien ostamisista valittavat eivät tiedä, mistä puhuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten sähkötekniikan ja parin muun nimeltä mainitsemattoman koulutusohjelman kanssa? Pidetäänkö aloituspaikat ja rahoitus samassa kuin nykyäänkin panos-hyöty-suhteesta huolimatta? Päättävät elimet tuntien supistukset kohdistunevat aiempaan tapaan humanisti- ja kasvatustieteiden puolelle, vaikka tulokset ovat resursseihin nähden erittäin hyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistolaki ja sen seuraukset ovat suuri mahdollisuus yliopistolle. Nyt on siis aika todellakin katsoa mikä on tärkeää/välttämätöntä yliopiston toiminnalle. Perinteisesti rahoitusleikkurit ovat toimineet juustohöylän mukaan, kun dekaaneilla ei ole ollut rohkeutta puuttua yksittäisiin alueisiin. Tämä ei jatkossa toimi vaan jokaisen tiedekunnan johdon on pohdittava onko jokin ala kokonaisuuden kannalta täysin tehoton ja siten pistettävä lihoiksi vai selkeälle säästökuurille. Tätä muutosta odotellessa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Aalto yliopisto on täysin turha ja kallis hanke. Se olisi saanut jättää perustamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistojen hallitusta pitäisi keventää ja yksinkertaistaa. Yliopistojen painopisteeksi tulisi viimeinkin ottaa opetus ja tutkimus ja muun henkilöstän määrä tulisi minimoida. Lisäksi kaikki "kehitys-koordinointiryhmät" tulisi laittaa jäihin ainakin vuodeksi ja jos ilman niitä pärjätään, niin sitten ne tulisi unohtaa kokonaan. Lisäksi turhat kalustehankinnat tulisi lopettaa. Ketään tutkijaa ei kiinnosta minkälaisella tai värisellä penkillä istuu kunhan tutkimuksessa tarvittava instrumentti on kunnossa. Tässä olisi muutama ehdotus jolla aloittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanit yms muut rönsyt karsintaan ja keskittyminen ydintoimintaa. Ei taida muu auttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri ja Mahtava Yliopistouudistus tuli siis lihaksi. Jatkossa kaikkien Suomessa akateemista koulutusta hankkivien on mentävä Kehä III:n sisäpuolelle Suureen ja Mahtavaan Aalto-yliopistoon. Ketkäs tästä päättivätkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image