Talous

”Lähetykseni on ollut kaksi viikkoa Tullissa, milloin saan sen?” – On yleinen vää­rin­kä­si­tys, että paketti on Tullin hallussa

Tulli ei varastoi paketteja. Kuvassa Tullin toimintaa lentokentällä. KUVA: Tulli
Talous 28.8.2018 18:41
Heikki Uusitalo

”Lähetykseni on ollut kaksi viikkoa Tullissa. Milloin saan sen?”

Näin otsikoi Tulli Facebook-kirjoituksensa, jossa se huomauttaa, että sillä ei ole säilytystiloja, eivätkä paketit makaa sen hallussa.

Lähetykset eivät siis saavu Tulliin, eikä se myöskään varastoi niitä. Tulli ei lähetä saapumisilmoituksia eikä palauta lähetyksiä. Paketit ovat Postin tai muiden kuriirifirmojen hallussa.

Tulliylitarkastaja Hannele Jäämaa kertoo, että ihmiset eivät tätä useinkaan tiedä.

– Se on yleistä, että ihmiset luulevat, että paketti on Tullin hallussa.

Lähetyksen kuljettajalta voi tulla viesti, jossa lukee: ”lähetys on tullissa” tai "Held by Customs”. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että lähetys on itse tullattava, jotta kuljettaja voi toimittaa sen eteenpäin.

Tullauksen voi ostaa myös palveluna rahdinkuljettajalta.

Kun asiakas on tullannut paketin ja maksanut siitä vaadittavat maksut, asiasta lähtee ilmoitus Postille tai muulle kuriirifirmalle. Tämän jälkeen ne voivat tuoda paketin tilaajalle.

Jäämaa kertoo, että aikaa tullaukseen ja tullimaksun sekä verojen maksuun on enintään 20 päivää lähetyksen saapumispäivästä. Jos tullaus jää tässä ajassa tekemättä, Posti palauttaa paketin lähettäjälle.

– Näitä on paljon.

Väärinkäsityksen vuoksi Tullille tulee kitkerää palautetta.

– Ovathan ihmiset kärtyisiä, kun he luulevat, että se on Tullin vika. Tulee siitä negatiivista palautetta.

Tullauksen voi tehdä sähköisesti. Ohjeet tähän löytyvät Tullin nettisivuilta. Tullilla on myös puhelinpalvelu, josta saa tarvittaessa apua.

Tullattavia paketteja tulee yleisesti esimerkiksi Kiinasta ja Yhdysvalloista.

Jäämaa huomauttaa, että joillakin yrityksillä on myyntitoimintaa EU-alueella, mutta tavara tulee EU-alueen ulkopuolelta olevasta varastosta. Tällöinkin tavara on tullattava.

– Tämä kannattaa aina tarkistaa, ettei asia tule yllätyksenä.

Jäämaa kehottaa tutustumaan aihepiirin Tullin nettisivuilta.

EU:n alueelta tulevia paketteja ei tarvitse tullata, eikä niistä myöskään tarvitse maksaa tullimaksua tai veroja.

Tähän ovat poikkeuksena EU:n tullialueen ulkopuoliset Jersey ja muut Kanaalisaaret sekä Kanariansaaret. Niistä tulevat paketit on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero. Tullimaksuja sen sijaan ei peritä.

EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava ja niistä on maksettava tullimaksut sekä arvonlisäverot.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Minulle on tullut Tullin ulkoterminaaliin paketti 3.12.219 Tullilta, tai postitullilta ei tule mitään yhteydenottoa, miksi paketti on ollut yli puolitoista kuukautta kateissa, eikä mitään selvitystä minulle tule. Tullilta kerrotaan, että ei ole muka heidän vika. Väitän 1200% :sti , että TAKUULLA ON! Tunnen jonkinlaisen suuttumuksen, kun en saa oikeaa tietoa, koska minua kohdellaan tylysti! Enkä löydä rehellistä puhelinnumeroa esim . Postitullin sivuita, enkä mistään muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on taas saatu juttu aikaiseksi aidanseipäästä, ei itse aidasta. Hyvä me.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on Suomi, joka on oikea takapajula ja periferia Eu:ssa ja kansainvälisessä kaupassa. Tilasin Yhdysvalloista harrastusta varten työkaluja ja osia, kun Suomesta ei löytynyt mitään. Aivan tyhjää suomalaisissa verkkokaupoissa, saatikka paikallisissa kivijalkamyymälöissä. Tilasin ja maksoin heti yhdysvaltalaisen firman verkkokaupasta, paikkakunta on Ohio. Alkoi tulla viestejä: ostamasi tavara lentokentällä, seuraavana päivänä ilmoittivat tavaroiden olevan Hollannissa ja kolmantena päivänä Helsingissä tullissa. Suomen tullilta tuli kolmen päivän päästä saapumisesta tulliselvityspyyntö, maksoin maksut heti. Ostamani tavara jäi kuriirifirman haltuun 2 viikoksi, matka oli Tampereelta Rovaniemelle. Rovaniemellä tavaran kuljetus kotiini kesti kolme päivää siitä kun se tuli Rovaniemelle. Naureskelemme Yhdysvaltoja ja sen nykyistä presidentti Trumpia, mutta siellä asiat osataan tehdä ja varsinkin asiakaspalvelu. Se on kilpailukykyä: Suomessa menee tekemiseen 2 viikkoa, muualla maailmassa samaan asian tekemiseen menee 3 päivää. Ihmettelen kansanedustajien ja EK:n puheita Suomen kilpailukyvystä ja sen parantamisesta, palkat ovat liian korkeat Suomessa, valitetaan. Kyse ei ole palkoista, vaan siitä, että Suomi on takapajula, tehottomuuden ja tyhmyyden mallimaa. Eipä ihme, että Nokian tähti kännykkäteollisuudessa sammui. Ihana internet, nyt tiedän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti toimii nykyään niin epäluotettavasti ettei siihen voi luottaa enää yhtään. Itse pitää kokoajan seurata pakettia kun posti ei toimita välttämättä mitään saapumisilmoitusta kotiin. Pitävät sen 14 päivää ja laittavat menemään takaisi ilman minkäänlaista lappusta, että paketti on saapunut. Soittamisesta nyt puhumattakaan. Oulussa ei ainakaan postin kotiinkuljetus soita koskaan, kaikilla muilla kuriirifirmoilla kuski soittaa aina, Tämä on varmaan sitä palvelua postilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle posti on laittanut ilmoituksen tekstiviestillä. Aina olen saanut nettikauppaostokseni asiallisesti. Nettioston yhteydessä valitsen toimitustavan ja tavan miten saapumisesta ilmoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetys voi roikkua tullauksen jälkeen viikkoja vantaalla tullipostissa. Sieltä se vain palautetaan lähettäjälle ilman että sitä edes yritettäisiin toimittaa vastaanottajalle. Ei toki aina näin, mutta ei ole kauan kun tämä tapahtui. Vaatii vähän omaa aktiivisuutta patistaa posti tekemään työnsä, eli toimittamaan lähetys perille asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että paketti tulee suomeen nopeasti niin siihen se nopeus loppuu, monesti euroopan alueelta tilattua paketti on voinut seurata kun se makuutetaan postin varastoissa jopa kolmekin viikkoa. Vasta seurasin pakettia joka tuli kolmessa päivässä saksasta suomeen ja sitten olikin kaksi viikkoa että paketti on helsinki-vantaalla ja sen jälkeen liikahti kohti oulua. Olen antanut postille palautetta heidän toiminnasta mutta kun he eivät ole vastuussa kenellekkään niin palaute on ollut vain "ei voi mitään" asialle.
Olenkin alkanut antamaan palautetta tavaran lähettäjälle kertoen että suomessa on yksi monopoliasemassa oleva pakettien siirtelijä joka hidastelee tahallaan pakettien toimittamisesta. Pari kertaa olen huomannut että toimittaja on vaihtanut oikeasti toimitusketjua palautteiden jälkeen. Itse suosittelen tekemään samaa eli palautetta vain lähettäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkku pitää tullata, jos tulee tyhjänä. Ainoa asia mille ei löydy tariffikoodia, joka määrittelee tullit, on ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tilaamassani paketissa on epäselvyyksiä ja minulla pitää käydä antamassa tullille lisäselvityksiä. Niin kenen hallussa se paketti on kun sen tullin kavereilta saan kun kaikki on ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli alkoholijuomia voi vapaasti tilata EU-alueelta ,eikä ole pelkoa ,että tulli tulee väliin ja pysäyttää lähetyksen rahdinkuljettajan varastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en nyt vissiin ihan tajunnu. Kun tästä jutusta saa sen kuvan että Tullilla ei ole kertakaikkiaan mitään tekemistä koko pakettihomman kanssa, että Postihan se, Postipa tietennii...

No kun minä viimeksi tullit ja alvit Kiinasta saapuvasta paketista maksoin niin kyllä se kuitti tuli ihan Tullin nimellä, ei Postin.

Että kyllä sillä Tullilla jottain ihan pientä tekemistä taitaa tässä yhtälössä noin niinku kuitennii olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukutaito, ei se että maksat tullimaksuja Tullille tarkoita että paketti on fyysisesti Tullin tiloissa vaan sen rahtifirman tiloissa edelleen eli postin tai kuriirin. Tulli on putiikki joka kerää tullimaksut, kuljetusfirma taas se joka pakettia kuljettaa tai säilyttää ei sen kummoisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos tulli odottaa että haet paketin ,,koiran merkkaama paketti,, haetaan itse jos epäillään huume lähetystä siinä se juju on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minulle tuli selkeä ilmoitus, että tulliselvitykset ja maksut täytyy hoitaa enne luovutusta. Paketti tuli Yhdysvalloista. Ei minusta siinä ollut mitään epäselvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image