Talous

Kysely: Yhä suurempi enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti euroon – kannatus kasvanut varsinkin vasemmalla

Euroon suhtautuu myönteisesti suurempi osa suomalaisista kuin koskaan aiemmin, kertoo kyselytutkimus. KUVA: Juha Neuvonen
Talous 23.7.2019 6:20
Jami Jokinen

Tutkimuspäällikön mukaan suurin selitys on taloustilanne, sillä viime vuosina ei ole ollut tarvetta spekuloida devalvoinnilla.

Yhä selvempi enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti yhteisvaluutta euroon.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry:n mielipidekyselyssä euromyönteisten osuus oli 60 prosenttia, mikä on enemmän kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.

Euroon myönteisesti suhtautuvien osuus on kasvanut vuoden 2016 jälkeen joka vuosi.

Euromyönteisyys on kasvanut -kielteisyyden kustannuksella. Vielä vuonna 2016 yhteisvaluuttaan suhtautui kielteisesti 32 prosenttia eli lähes joka kolmas vastaaja. Nyt osuus oli laskenut 20 prosenttiin.

Selittäjänä taloustilanne

Erityisesti SDP:n ja vasemmistoliiton äänestäjien suhtautuminen euroon on kyselyn perusteella kääntynyt myönteisemmäksi.

EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo, että taustalla vaikuttavat muun muassa perinteisten alojen työntekijöiden muuttuneet mielipiteet.

– Pitkään jatkuneen taantuman aikana euro koettiin osittain palkansaajarintamalla kiveksi kengässä, hän tulkitsee.

– Ajatus oli, että ilman euroa olisi voitu devalvoida, eikä olisi tarvinnut ryhtyä esimerkiksi kivuliaisiin kilpailukykysopimuksiin.

Vime vuosina asialla ei ole paremman taloustilanteen vuoksi tarvinnut spekuloida samaan tapaan.

– Ihmisille ovat tulleet selkeämmin näkyviin euron hyvät puolet. Euroa pidetään myös (taloutta) laajemmin Suomen asemaa vakauttavana tekijänä.

Naiset miehiä kriittisempiä

Tuloksista käy ilmi, että kielteisimmin euroon suhtautuvat sen sijaan perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien äänestäjät.

Naiset ovat miehiä eurokriittisempiä. Euron kannatus kasvaa sen sijaan koulutus- ja tulotason kasvaessa.

Tammi-helmikuun vaihteessa tehtyyn kyselyyn vastasi runsaat 2000 henkilöä, ja virhemarginaali on 2-3 prosenttia.

Aineistoa on painotettu siten, että se edustaa mahdollisimman hyvin koko väestöä.

MAINOS

Kommentoi

EU:n jäsenmaana Suomen etu on yhteisvaluutta euro kun ottaa huomioon sen tosiasian, että Eurooppaan ollaan luomassa liittovaltiota. Euroon on totuttu, siitä ei kannata nyt enää luopua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma mielipide ei ole tosiasia. Liittovaltiota ei olla luomassa. Yksikään EU-maa ei sellaista kannata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset näyttää tottuvan ja alistuvan sisäisiin debalvaatioihin jota kikyksi kutsutaan. Kiky koskee vain työssä käyviä, heidän etujaan vain leikataan. Kelluvaa valuuttaa ei tarvitse devalvoida. Ruotsissa on kelluva oma valuutta jota ei ole devalvoitu, ei sisäisesti eikä ulkoisesti. Silti Ruotsilla on mennyt paremmin kuin Suomella koko eurossa olon aikana. Suomi on tippunut Ruotsin kyydistä 20% kymmen essä vuodessa ja kansa velkaantuu yhä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa ei totu valehteluun. Jos valuutta kelluu, niin se devalvoituu - revalvoituu kansantalouden kunnon mukaan. Devalvoitumista ei ole pelkästään se, että ministeri kertoo devalvaatiosta. Perusputinistien jos kenenkä, luulisi tietävän, mitä kelluva rupla on aikaan saanut. Kun valuutan arvon laskulla ei ole mitään katetta, niin käy kuten Venäjällä, kansan ostokyky murenee. Kun katetta on, niin käy kuten Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oravannahkoille on kohta kysyntää. Oravia kannattaa syöttää, pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Brexitin seurauksena Euroopassa otetaan monta askelta taaksepäin. Oravannahka on yhtä "kovaa valuuttaa" kuten kauan sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi veljet hinnat ovat kuutisenkertaistuneet mutta palkat Eivät käteen jäävä osuus pienempi kuin markka aikana.Mitä 'me olemme saaneet Ei mitään kansainvälinen rikollisuus ja rahapesu jätti-yrityksiä myös kikkailu verosuunnittelulla kasvanut joka surkuhupaisinta Suomi velkaantunut ja kestävyysvaje 2065-luvuilla näillä talousluvuilla sukupolvilta toiselle.Mikä vääristynyt populistinen Suomessa verovaroin ylläpidettävä ylipaisuneet ministeriöt.Mikä hulluinta maksamme vuodessa 1.2 mrd jäsenmaksua nyt ollessaan puheenjohtaja maana joka kokous maksaa 50 miljoona veronmaksajien piikkiin.Missä on Vappusatane Ei missään.Suomi velkaantuu 600000 tuhatta tunnissa.Suomi huutolaispojan asemassa kaikki kansallinenvarallisuus myyty metalli,metsä,kaivos,meriteollisuus,kantaverkot-ja terveydenhoito.Tämä sitä Eurounio aikaa mekin maksamme kovanhinnan jäsennyydestä Suomen pitää erota Brittien matkassa jolloin saamme varallisuuden takaisin-ja turvallisuus takee jolla Ydiase resesvissä joka ainoa turvallisuuden tae muut Puolusvoimilta turhaa lässytystä Uusista Hornetti ostoista joihin ole varaa velkaannumme kuilunpartaalle koska maan ongelmat tulevat köyhyydestä ja luokkaeroista.(Suomi kohta Konkurssissa)Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanttisko vaikka ottaa huomioon globaali inflaatio myös eikä puhua mutuja. Ja valtiovelasta et näemmä ymmärrä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä ole esimerkiksi Ruotsi valitellut kun jäi euron ulkopuolelle. Ovat voittaneet koko ajan siellä ratkaisustaan. Propagandaahan tuo taas koko kirjoitus on euron hyvyydestä Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopajoo..jos oikein tutkitaan kaikki suhtautuu myönteisesti kaikkeen.
Jos taas oikein tutkittaisiin kaikki suhtautuisi hyvin epämyönteisesti kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image