Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet vuoden takaisesta – omis­ta­jan­vaih­dok­sien pato jarruttaa kasvua ja investointeja

Kuluva vuosi on ollut maaseudun yrittäjille kaksijakoinen. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 15.12.2019 10:56
Heikki Uusitalo

Maaseudun yritysten näkymät ensi vuodelle ovat pessimistisemmät kuin vuotta aiemmin. Tämä käy ilmi tuoreesta yrityskyselystä, jonka julkaisivat Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Yrittäjien ikääntyminen ja sen seurauksena muodostunut omistajanvaihdosten pato jarruttavat erityisesti maaseudun investointeja.

Maaseudun yrittäjien ikääntymisen seurauksena omistajanvaihdos on ajankohtainen yhä useammassa yrityksessä. Kaupunkien läheisen maaseudun ja ydinmaaseudun yrityksistä 26 prosenttia on tällä hetkellä omistajanvaihdostilanteessa, kun osuus kaupungeissa jää 16 prosenttiin.

– Maaseudun työllisyys on tyypillisesti pitkän linjan perheyritysten varassa, joista huomattava osa lähestyy sukupolvenvaihdosvaihetta. Maahamme tarvitaan nyt johdonmukaista ja uskottavaa yrittäjyyspolitiikkaa, joka kannustaisi yrityksiä sukupolvenvaihdoksiin ja nuorempaa yrittäjäpolvea toimintakelpoisten yritysten jatkamiseen. Ilman omistajanvaihdospadon räjäyttämistä on turha haaveilla merkittävästä investointibuumista tai pk-yritysten digiloikasta, EK:n yrittäjyysryhmän vetäjä Jari Huovinen sanoo.

Kuluva vuosi on ollut maaseudun yrittäjille kaksijakoinen. Ydinmaaseudun yrityksissä kehitys on ollut jopa edellisvuotta parempi, kun taas kaupunkien lähistön maaseudun yrityksissä raportoidaan heikommasta kehityksestä.

Työllisyyden lisääntymisestä raportoi 38 prosenttia ydinmaaseudun yrityksistä ja 13 prosenttia sen vähentymisestä (27 ja 16 prosenttia vuosi sitten). Kaupunkien läheisellä maaseudulla työllisyys lisääntyi 17 prosentilla ja vähentyi 18 prosentilla yrityksistä (36 ja 22 prosenttia vuosi sitten).

Investointien supistumiseen uskotaan niin ydinmaaseudulla kuin kaupunkien läheisellä maaseudulla. Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoi 9 prosenttia yrityksistä, kun taas 25 prosenttia arvioi niiden vähentyvän ensi vuonna (28 ja 12 prosenttia vuosi sitten). Ydinmaaseudulla investointien lisääntymiseen uskoi 15 prosenttia ja vähentymiseen 31 prosenttia yrityksistä (26 ja 11 prosenttia vuosi sitten).

Tulokset ilmenevät Maaseutu-Pulssista, joka on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja maa- ja metsätalousministeriön vuotuinen kyselytutkimus. Kyselyyn vastanneet ovat maaseudulla työnantajina toimivia yrittäjiä. 

Tutkimuksen aineisto kerättiin lokakuussa ja siihen vastasi yhteensä 770 työnantajayritystä. Näistä 570 oli kaupungeissa ja 200 maaseudulla toimivia yrityksiä. Kaikkien vastaajayritysten yhteenlaskettu työntekijämäärä oli noin 33 000 henkilöä.

MAINOS

Kommentoi

Tällainen itku on yhtä tyhjän kans, jos ollaan joka vuosi vaikeutettu uuden yrittäjän vaatimustasoa.
Verosuoritusten, palkanmaksun ja työsopimus ehtojen pykälät ovat 100% sitovia ja vaikeita noudattaa. Aloitat ja otat ensimmäisen työntekijän niin oma työpanoksesi lähes katoaa byrokratiaan ja silti voit tehdä virheitä jotka maksavat todella paljon.
Tietysti voit maksaa tuhansia kirjanpito asioista ja lakikoukeroista. Se vaan on niin että pienellä liikevaihdolla on turha edes yrittää...
"...Ja taas jäi syntymättä muutama niitä uutta työpaikkaa..." joita tämä maa tarvii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystä ei kannate ostaa kun voi 0 pääomalla perustaa Oyn
Paitsi jos saa halvalla reilusti alle vakuusarvon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olisi tarpeen samantyylinen laki kuin 1973 annettu maksuvapautuslaki (597/73).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatilojen perintöverotus on hölmöä koska siinä ei peritä omaisuutta vaan työpaikka. Työpaikka nyt sattuu perustumaan maan ja metsän omistamiseen josta saadaan elanto. Omaisuuden perimisessä ei rikastu senttiäkään koska tila tulee jonain päivänä siirtymään lapsille. Toivottavasti joku poliitikko ymmärtäisi joskus tämän yksinkertaisen asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystoiminnan kehittymistä Suomessa latistaa totuttelu ajatukselle, ettei sitä voi saada kannattavaksi ilman monipuolista tukiviidakkoa verovaroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienissä kaupungeissa ja maaseuduilla ei kehitystä muodestu ilman ettei tunnusteta Suomi ei ole olosuhteiltaan paras maatalouden harjoittamiseen. Maaseudulle pitää päättäjiin saada muita kuin maatalouden edustjia. Maaseudulla on pitkät huonot perinteet muutosvastaisuus , pelätään pienintäkin riskiä ja vastakkain asettelu. Mikäli ei maaseudulle tule uudenlaista taloudellista toimintaa maaseudut kuihtuu , veromaksajat vähenee ja palvelut heikkenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole tulevaisuutta maalla kiitos ilmastovouhotuksen eu ja muun jutun.. Ei ole oikeen syylistää maataloutta ilmastonpilaamisesta mutta eihän ne sitä petonipunkkereissa ymmärrä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta onneksi persut pelastavat maaseudun ja Suomen!

He kieltävät ilmasto-, kasvis-, pride-, maahanmuutto- ja sähköautovouhotuksen ja palaamme 70-luvun idylliin.

Silloin ei ollut mitään noista, homotkin olivat syvällä kaapissa eivätkä televisiossa, ja elämä oli parempaa kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

138
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
63
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
29
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image