Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet vuoden takaisesta – omis­ta­jan­vaih­dok­sien pato jarruttaa kasvua ja investointeja

Kuluva vuosi on ollut maaseudun yrittäjille kaksijakoinen. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 15.12.2019 10:56
Heikki Uusitalo

Maaseudun yritysten näkymät ensi vuodelle ovat pessimistisemmät kuin vuotta aiemmin. Tämä käy ilmi tuoreesta yrityskyselystä, jonka julkaisivat Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Yrittäjien ikääntyminen ja sen seurauksena muodostunut omistajanvaihdosten pato jarruttavat erityisesti maaseudun investointeja.

Maaseudun yrittäjien ikääntymisen seurauksena omistajanvaihdos on ajankohtainen yhä useammassa yrityksessä. Kaupunkien läheisen maaseudun ja ydinmaaseudun yrityksistä 26 prosenttia on tällä hetkellä omistajanvaihdostilanteessa, kun osuus kaupungeissa jää 16 prosenttiin.

– Maaseudun työllisyys on tyypillisesti pitkän linjan perheyritysten varassa, joista huomattava osa lähestyy sukupolvenvaihdosvaihetta. Maahamme tarvitaan nyt johdonmukaista ja uskottavaa yrittäjyyspolitiikkaa, joka kannustaisi yrityksiä sukupolvenvaihdoksiin ja nuorempaa yrittäjäpolvea toimintakelpoisten yritysten jatkamiseen. Ilman omistajanvaihdospadon räjäyttämistä on turha haaveilla merkittävästä investointibuumista tai pk-yritysten digiloikasta, EK:n yrittäjyysryhmän vetäjä Jari Huovinen sanoo.

Kuluva vuosi on ollut maaseudun yrittäjille kaksijakoinen. Ydinmaaseudun yrityksissä kehitys on ollut jopa edellisvuotta parempi, kun taas kaupunkien lähistön maaseudun yrityksissä raportoidaan heikommasta kehityksestä.

Työllisyyden lisääntymisestä raportoi 38 prosenttia ydinmaaseudun yrityksistä ja 13 prosenttia sen vähentymisestä (27 ja 16 prosenttia vuosi sitten). Kaupunkien läheisellä maaseudulla työllisyys lisääntyi 17 prosentilla ja vähentyi 18 prosentilla yrityksistä (36 ja 22 prosenttia vuosi sitten).

Investointien supistumiseen uskotaan niin ydinmaaseudulla kuin kaupunkien läheisellä maaseudulla. Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoi 9 prosenttia yrityksistä, kun taas 25 prosenttia arvioi niiden vähentyvän ensi vuonna (28 ja 12 prosenttia vuosi sitten). Ydinmaaseudulla investointien lisääntymiseen uskoi 15 prosenttia ja vähentymiseen 31 prosenttia yrityksistä (26 ja 11 prosenttia vuosi sitten).

Tulokset ilmenevät Maaseutu-Pulssista, joka on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja maa- ja metsätalousministeriön vuotuinen kyselytutkimus. Kyselyyn vastanneet ovat maaseudulla työnantajina toimivia yrittäjiä. 

Tutkimuksen aineisto kerättiin lokakuussa ja siihen vastasi yhteensä 770 työnantajayritystä. Näistä 570 oli kaupungeissa ja 200 maaseudulla toimivia yrityksiä. Kaikkien vastaajayritysten yhteenlaskettu työntekijämäärä oli noin 33 000 henkilöä.

 

MAINOS

Kommentoi

Tällainen itku on yhtä tyhjän kans, jos ollaan joka vuosi vaikeutettu uuden yrittäjän vaatimustasoa.
Verosuoritusten, palkanmaksun ja työsopimus ehtojen pykälät ovat 100% sitovia ja vaikeita noudattaa. Aloitat ja otat ensimmäisen työntekijän niin oma työpanoksesi lähes katoaa byrokratiaan ja silti voit tehdä virheitä jotka maksavat todella paljon.
Tietysti voit maksaa tuhansia kirjanpito asioista ja lakikoukeroista. Se vaan on niin että pienellä liikevaihdolla on turha edes yrittää...
"...Ja taas jäi syntymättä muutama niitä uutta työpaikkaa..." joita tämä maa tarvii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystä ei kannate ostaa kun voi 0 pääomalla perustaa Oyn
Paitsi jos saa halvalla reilusti alle vakuusarvon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olisi tarpeen samantyylinen laki kuin 1973 annettu maksuvapautuslaki (597/73).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatilojen perintöverotus on hölmöä koska siinä ei peritä omaisuutta vaan työpaikka. Työpaikka nyt sattuu perustumaan maan ja metsän omistamiseen josta saadaan elanto. Omaisuuden perimisessä ei rikastu senttiäkään koska tila tulee jonain päivänä siirtymään lapsille. Toivottavasti joku poliitikko ymmärtäisi joskus tämän yksinkertaisen asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystoiminnan kehittymistä Suomessa latistaa totuttelu ajatukselle, ettei sitä voi saada kannattavaksi ilman monipuolista tukiviidakkoa verovaroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienissä kaupungeissa ja maaseuduilla ei kehitystä muodestu ilman ettei tunnusteta Suomi ei ole olosuhteiltaan paras maatalouden harjoittamiseen. Maaseudulle pitää päättäjiin saada muita kuin maatalouden edustjia. Maaseudulla on pitkät huonot perinteet muutosvastaisuus , pelätään pienintäkin riskiä ja vastakkain asettelu. Mikäli ei maaseudulle tule uudenlaista taloudellista toimintaa maaseudut kuihtuu , veromaksajat vähenee ja palvelut heikkenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole tulevaisuutta maalla kiitos ilmastovouhotuksen eu ja muun jutun.. Ei ole oikeen syylistää maataloutta ilmastonpilaamisesta mutta eihän ne sitä petonipunkkereissa ymmärrä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta onneksi persut pelastavat maaseudun ja Suomen!

He kieltävät ilmasto-, kasvis-, pride-, maahanmuutto- ja sähköautovouhotuksen ja palaamme 70-luvun idylliin.

Silloin ei ollut mitään noista, homotkin olivat syvällä kaapissa eivätkä televisiossa, ja elämä oli parempaa kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:33
Keir Starmer astui Britannian oppositiossa olevan työväenpuolueen johtoon haastavana aikana
13:01
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
13:01
Autojen ensirekisteröinnit vähenivät Pohjois-Pohjanmaalla roimasti ilman koronaakin, autoala ennustaa lama-ajan lukuja – tutut merkit suomalaisten suosikkeja alkuvuonna
13:00
Kehuttu Hongkongin malli koronantorjunnassa paljastui puutteelliseksi – Ratkaiseva virhe on pahentanut tartuntatilannetta alueella
12:33
Britannian pääministerin Boris Johnsonin tila herättää kysymyksiä
12:32
Koronavirus iski Stockmanniin - "Traagista, että korona iski Stockmanniin, joka oli kääntänyt kurssin hyvään suuntaan"
11:52
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
44
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
15
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
13
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
13
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
12
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
11
Saksassa koronavirustapausten määrä laskenut neljä päivää – Yhdysvalloissa koronatartunnan sai eläintarhassa elävä tiikeri
10
Miksi yksi saa vaikean taudin ja toinen jää jopa oireettomaksi? THL alkaa tutkia, miten ihmisen yksilölliset tekijät vaikuttavat vaikean koronavirustaudin syntyyn

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

319 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image