Talous

Kysely: Kolme neljästä kun­ta­päät­tä­jäs­tä siirtäisi Suomen kokonaan uusiutuvaan energiaan

KUVA: Tapio Maikkola
Talous 17.11.2016 6:00
Henripekka Kallio

Suurin osa kuntapäättäjistä katsoo, että valtion tulisi jatkossakin tukea uusiutuvan energian rakentamista, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen teettämä kysely.

Kuntien poliitikoista 70 prosenttia jatkaisi tuulella, biokaasulla ja puuperäisillä polttoaineilla tuotetun energian tukemista valtion varoin. Kyselyn vastaajista 24 prosenttia katsoo, ettei veronmaksajien rahoja pitäisi käyttää näin.

Kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä 75 prosenttia suhtautui erittäin tai jokseenkin myönteisesti siihen, että Suomen tavoitteeksi otettaisiin sataprosenttisesti uusiutuva energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä. Noin joka viides vastaaja suhtautui näin kunnianhimoiseen tavoitteeseen kielteisesti.

EU:n tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä 80–95 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Se edellyttää, että energiantuotannon päästöjä on leikattava vähintään samassa suhteessa.

Vihreiden kuntapäättäjät suhtautuvat uusiutuvan energian lisäämiseen ja tukemiseen kaikkein myönteisimmin ja perussuomalaiset kielteisimmin.

Tuulivoimayhdistyksen kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kuntapäättäjistäkin 53 prosenttia eli enemmistö jatkaisi kuitenkin uusiutuvan energian rakentamista valtion tuella ja vain 41 prosenttia lopettaisi uusiutuvan energian tuet.

Tätä voi pitää yllättävänä, koska perussuomalaiset on nostanut tuulivoiman vastustamisen yhdeksi politiikkansa kärkiteemoista. Toisaalta puolue ei ole kritisoinut esimerkiksi uusiutuvan metsäenergian tukemista.

Perussuomalaisten kenttäväestä 48 prosenttia suhtautuu erittäin tai jokseenkin myönteisesti siihen, että Suomi siirtyisi sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä. Kielteisesti ajatukseen suhtautuu 47 prosenttia perussuomalaisten kuntapäättäjistä.


Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen pitää merkittävänä, että kaikista puolueista löytyy vankka tuki kestävän energiajärjestelmän rakentamiselle.

Hallituksen on määrä kertoa viikon päästä julkistettavassa energia- ja ilmastostrategiassa, miten uusiutuvan energian tavoitteet saavutetaan ja millaisia valtion tukia on luvassa.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen kyselyn toteutti Aula Research. Sähköpostikyselyyn vastasi 944 kunnanvaltuutettua ja lautakuntien jäsentä Manner-Suomen kunnista. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Miten Anni Mikkonen nukut yösi? Toivottavasti hyvin. Nimittäin monet ihmiset tuulimyllyjen läheisyydessä eivät enää pysty nukkumaan omassa kodissaan. Ovat joutuneet muuttamaan muualle. Parin-kolmen päivän oleskelu paikassa mihin infraäänet eivät kanna, palauttaa olotilan lähes normaaliksi jälleen. Mutta menepä kotiisi niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahemmin tässä vielä käy! Viherpiipperivasurit eivät älyä, että tuuivoimalla ei pakkasilla tätä maata sähköissä pidetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai uusiutuvien energialähteiden kehittämistä pitää tukea, että pääsisivät joskus jaloilleen.
Mutta eihän siinä ole mitään järkeä syytää rahaa sellaiseen tuotantoon, joka ei koskaan tule maksamaan edes omia kulujaan takaisin. Ainoastaan välistävetäjät rikastuvat. Tuulihärvelit ovat tästä "päätä seinään"- huuhaasta hyvä esimerkki.
Ja kun ottaa koko elinkaaren ja säätövoimatarpeen huomioon, tuulesta satunnaisesti saadut watit ovat kaikkea muuta kuin ympäristöystävävällisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen kanta uusiutuvaan energiaan on 50 / 50, kun eivät tiedä mitä se tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut eivät paniikissaan osaa päättää mihin suuntaan ja minkä idealismin nimeen pitäisi alkaa vannomaan, nyt kun impivaaralaisuus ei enää ota tulta. Osa heistä on lähtenyt kalastelemaan vihreiden ja keskustan ääniä. Vihreillä asiat perustellaan idealismeilla ja mielikuvilla , keskustassa sillä, mistä saisi parhaat tukiaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntapäättäjät käyttävät löysällä ranteella aktiivin konditionaalin preesensiä uusiutuvien energiamuotojen suhteen. Taitaa olla nykymenolla mahdoton yhtälö. Haiskahtaa enemmän tietämättömyydeltä sekä luontoihmisten "nuoleskelulta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusiutuvaa energiaa on pystyttävä tuottamaan vuoden aikana vähintään yhtä paljon kuin sitä vuoden aikana kulutetaan, muussa tapauksessa menetetään energiapääomaa tulevilta vuosilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas luotettavan oloinen ja puolueeton tutkimus. Olen myös kuullut, että philipp morris medical center olisi tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan tupakointi on hyödyllistä ja sitä tulisi jopa avokätisesti tukea verovaroin. Kyselyssä melkein 100% tupakkateollisuuden edustajista oli tämän hienon idean kannalla. Yksi oli sairastunut, joten ei päässyt äänestämään. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolme neljästä kuntapäättäjästä näyttäisi olevan ihan pihalla energia-asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä teemme näillä jotka eivät tuota?mielestäni emme mitään.vesivoima tuottaa ydin voima tuottaa tuulivoima ei tuota

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuis paljon kyseinen yhtiö maksoi kalevallekkin tästä julkaisusta ja kuis paljon päättäjiä lahjottu ja luvattu rahaa kun tollaisia lukuja saanut kerättyä? Kyselyhän ei kerro et mikäs on tuulivoiman osuus tästä mut veronmaksajien rahalla tuotetut hullunmyllyt pitäis kaataa kaikki ja lopettaa ihmisten kidutukset melun välkkeen ja matalataajuspaineaaltojen vuoksi! Aivan liikaa ympärisuomen jo kärsiviä ja talojaan jättäneitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime talvena, kun oli käytössä kaikki resurssit, jopa tuonti maksimimäärällä, oli sähkö loppua kesken.
Samaan aikaan tuulivoiman tuotanto oli nolla, siis puhdas nolla. Kovalla pakkasella kun ei yleensä tuule.
Jonkun pitäisi keksiä näille tuulivoimaloille iso akku, johon kerätä tätä voimaa ja jakaa sitten tasaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen tuulivoiman kannattaja pitää sitoutua katkaisemaan kaiken sähkönkäyttönsä aina, kun ei tuule.

Äkkiä kasvaisi järki päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uutinen" on täyttä sitä ihteään! Veronmaksajien kukkarolla ovat tuulivoimamiehet ja samoilla rahoilla on tämäkin "kysely" tuotettu. Vastuutonta toimintaa medialta kritiikittömästi lobata menossa olevaa tuulivoimarahastusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan se hieno asia kun ympäristöä ei saastutettaisi. Kannattavaa vaihtoehtoa nykyisille energiavaihtoehdoilla ei vain ole. Kun tarpeeksi kiristellään päästönormeja, niin suomessa ei kannata tehdä enää mitään muuta kuin pystyttää tuulimyllyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on oikein hyvää ja ympäristöystävällistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
16:23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
15:36
Laskentavirhe koronakuolemissa, menehtyneitä nyt yksi vähemmän kuin eilen kerrottiin – kaksi kuolleista 40–59-vuotiaita
14:29
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
14:26
Täyskäännös – Kun viestintäjohtaja päätti 45-vuotiaana opiskella poliisiksi, kaikilla oli vain yksi kysymys: miksi? Tilaajille
14:22
Ukrainassa Kiovan ja Tshernobylin alueella raivoaa yli 140 ihmisten käsistä riistäytynyttä maastopaloa
63
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
25
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
20
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Merihanhi!
Arto Kyngäs

Uusin lukijakuva

Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

318 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image