Talous

Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta

Suhtautuminen lihan syöntiin eroaa selvästi asuinpaikan, iän ja puoluekannan mukaan, selviää tuoreesta kyselystä. KUVA: Jukka Ritola / Aamulehti
Talous 18.11.2019 15:14
Jami Jokinen

MTK:n tilaama kysely vahvistaa oletuksia: kasvissyöjään törmää todennäköisimmin etelässä, kaupungissa ja nuoremmissa ikäryhmissä.

Mitä etelämpänä ja kaupunkimaisemmassa kunnassa ihminen asuu ja mitä nuorempi hän on, sitä todennäköisemmin liha ei kuulu lainkaan hänen ruokavalioonsa.

Asia selviää Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestön (MTK) teettämästä kyselystä, jonka toteutti Kantar TNS Agri Oy. Vastaajia oli reilu tuhat, ja vastaukset on painotettu todellisten väestöryhmien mukaan.

Tulokset vahvistavat monia lihansyöntiin liittyviä ennakkokäsityksiä, kuten alueellista kahtiajakoa sekä sukupolvien välistä kuilua.

Sukupolvien ero näkyy

Kyselyn mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista syö lihaa tai lihatuotteita vähintään kerran viikossa. Melkein 40 prosentin lautasella lihaa on joka tai lähes joka päivä.

Kokonaan ilman lihaa ilmoittaa olevansa reilut seitsemän prosenttia suomalaisista.

Numerot ovat hyvin erilaiset, kun niitä tarkastellaan esimerkiksi asuinpaikan, iän ja puoluekannan mukaan.

Lähes joka viides alle 30-vuotias noudattaa lihatonta ruokavaliota. Yli 45-vuotiaissa osuus on muutamia prosentteja ja yli 64-vuotiasta lihattomia on enää kaksi prosenttia.

Lukujen voi tulkita kertovan merkittävästä sukupolvien välisestä erosta sekä mahdollisesta murroksesta. Kuinka nopeasti se vaikuttaa koko väestön lukuihin vai vaikuttaako lainkaan, jää nähtäväksi.

Etelässä kasvissyöjien osuus kaksinkertainen

Eniten kasvisruokailijoita on pääkaupunkiseudulla ja kaupunkimaisissa kunnissa.

Etelä-Suomen ja muun maan välinen ero on myös selvä: etelässä lihattomien osuus on kymmenkunta prosenttia, muualla puolet vähemmän.

Myös ammatillisella asemalla on selvä vaikutus lihan osuuteen ruokavaliossa. Vain yksi tai kaksi sadasta eläkeläisestä on lihattomia, kun toimihenkilöistä heitä on joka kymmenes.

Selvästi eniten kasvisruokailijoita on koululaisten ja opiskelijoiden joukossa. Heistä lihatta elää joka viides.

Puolueiden välillä hurjia eroja

Myös puoluekannatus näkyy selvästi suhtautumisessa liharuokavalioon.

Eniten kasvissyöjiä on vihreiden (20%), sosialidemokraattien (14%) ja vasemmiston (14%) kannattajissa.

Ero muihin puolueisiin on erittäin suuri. Rkp:n äänestäjistä noin 9 prosenttia elää ilman lihaa ja perussuomalaisista noin viisi prosenttia.

Sadasta kokoomuksen ja keskustan kannattajasta vain alle kaksi on kokonaan lihattomalla ruokavaliolla.

Lihansyönnin mediakeskustelu nähdään eri tavoin

Kyselyssä tiedusteltiin myös vastaajien suhtautumista lihansyönnin ilmastovaikutuksia koskevaan keskusteluun.

Noin puolet kaikista vastaajista katsoo, että vaikutuksia on liioiteltu mediassa. Eroja löytyy tässäkin niin iän, asuinpaikan kuin puoluekannankin mukaan.

Alle 30-vuotiaista mediakeskustelua pitää liioittelevana joka viides, yli 45-vuotiaista 60–70 prosenttia. Myös kaupungin ja maaseudun välinen ero on selvä.

Peräti seitsemän kymmenestä keskustan ja perussuomalaisten kannattajasta katsoo, että media on liioitellut lihansyönnin ilmastovaikutuksia. Kokoomuksessa luku on lähes yhtä korkea, ja demareistakin joka toinen pitää keskustelua liioiteltuna.

Joka neljäs vihreiden äänestäjä kokee, että lihansyönnin ilmastovaikutuksia sen sijaan vähätellään mediassa.

Vasemmistoliitossa sisäiset erotkin ovat suuria. Puolueen kannattajista 18 prosenttia katsoo, että vaikutuksia on vähätelty. Liioitteluna keskustelua pitää lähes 40 prosenttia.

Lihakysely

MTK:n teettämässä kyselyssä tiedusteltiin vastaajien ajatuksia lihansyönnin ohella lihantuotannosta.

Noin 75 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että Suomessa tulisi tuottaa riittävästi lihaa kotimaiseen kulutukseen.

Yhdeksän kymmenestä katsoi, että tuontilihan tulisi täyttää kotimaiselle lihalle asetetut lainsäädännölliset vaatimukset.

Kysely tehtiin marraskuun alussa, ja siihen vastasi reilut tuhat suomalaista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On hyvä, että MTK ottaa tosissaan tämän ihmisten ruokavalion muutoksen ja tutkii asiaa. Samalla se on valmistautumista mahdollisiin muutoksiin maataloudessa.
Edellinen suuri mullistus maataloudessa oli hevosten korvaaminen traktoreilla. Se kun sattui samaan aikaan kuin suurten ikäluokkien tulo työmarkkinoille. Seurauksena oli valtava ylituotanto, kun hevosten ruoan tuotantoa varten ollut maa-ala muuttui ihmisten ruoan tuotantoon. Kun samalla työvoimatarve maataloudessa väheni, joutui suuri joukko nuoria lähtemään elintasopakolaisiksi pääosin Ruotsiin.
Toivottavasti tämä ilmastonmuutoksen aiheuttama mullistus onnistutaan hoitamaan paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret ja vihervasemmisto eivät halua ymmärtää, että maapallon väestö kasvaa joka vuosi n. 80 miljoonalla ihmisellä eli 15 Suomen verran. Se on se ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret eivät ole voineet valita, syntyäkö tähän maailmaan, vaan heidän vanhempansa ovat sen ongelman luoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liha kuuluu perusruokavalijoon siinä missä maito kala kasvikset hetelmät sun muut.. Ilmastovouhotusta vaan ja syyttelyä maatalouteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahtiajako on median uusi trenditermi ja sitä ympätään kaikkiin mahdollisiin uutisiin kuten tietysti ilmastonmuutostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image