Talous

Kun­ta­koh­tai­set kiin­teis­tö­kus­tan­nuk­set nousseet nopeasti Oulussa ja Kajaanissa – Rovaniemi edelleen maan kallein kaupunki

Talous 10.9.2019 18:37
Anna Leinonen

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet kaikissa Pohjois-Suomen kunnissa, jotka olivat mukana Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa. Oulussa ja Kajaanissa kustannukset ovat nousseet nopeammin kuin Raahessa ja Ylivieskassa.

Vertailussa mukana olevista kunnista Rovaniemellä on koko maan korkeimmat kiinteistökustannukset. Siellä kustannukset ovat 3,10 euroa neliö. Yhtä kalliita kuntia ovat myös Raisio ja Vihti.

Indeksitalo-vertailussa on otettu huomioon muun muassa kaukolämpö, vesihuolto ja kiinteistöverot. Pohjois-Suomen kunnista mukana olivat Oulu, Raahe, Kempele, Kajaani, Ylivieska ja Rovaniemi.

Vertailussa käy ilmi, että kustannukset ovat nousseet keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Kiinteistöliiton mukaan kustannusten nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.

Oulussa kiinteistökustannukset ovat 2,43 euroa neliöltä kuukaudessa. Kajaanissa vastaava summa on 2,76, Ylivieskassa 2,74, Raahessa 2,33 ja Kempeleessä 2,15 euroa.

Oulussa kuukausikustannuksen ovat nousseet vuodessa 0,13 euroa neliöltä. Kaupungin kiinteistökustannukset ovat kuitenkin alhaisimmat kymmenen suurimman kaupungin vertailussa.

Suurista kaupungeista kallein on Helsinki, jossa kiinteistökustannukset ovat kuukaudessa 3,07 euroa neliöltä. Kolmessa vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 18 prosenttia, kun keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut seitsemän prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Oulussa on jo pitkään jäjestelmällisesti siirretty kaupungin ja kunnan rahantulolähteitä, omistuksia yksityisille (verkosto, jossa itse mukana).
Samoin piiloveroja on nostettu nimenomaan köyhimpiä kurittavissa mm. sähkönsiirrossa, perusmaksuissa.
Tökeimpiin kuuluu myös korotukset teveydenhuollon asiakasmaksuissa - elintärkeässä palvelussa.

Kustannuksia ja pakkomaksuja SIIRRETÄÄN luomaan aina vain suurempia tulonsiirtoja rikkaimmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemen korkeat asumiskustannukset jotuu kaupunginjohtajan strategiasta ja vahvasta päättäjien tahtotilasta. Maan ainoa kolmen AAA:n luokituksen saanut kaupunki ja Kittilän jälkeen paras.
Kaksinkertainen kirjanpito ja keskinkertainen toiminnan tarkastus takaa loistavan menestyksen josta muut voi olla kateellisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kittilän jälkeen paras" oliko tämä sarkasmia Rovaniemen päättäjiä kohtaan? Tulkitsen ainakin niin, koska koko suomi on saanut tarpeeksi kittilästä ja se on yleinen naurun aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylivieskassa tulee nousemaan kaikki niin kunnan kuin seurakunnankin maksut. Suhteelisuuden taju on mennyt päättäjiltä tyystin. Kuka se onkaan ylivieskan johtava puolue?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun maksut asumisesta kaupunnille.
-tonttivuokra
-kaukolämpö
-vesi
-jätevesi
-hulevesi
-sähkö
Aika monesta pitää maksaa ja näistä kertyy noin 3500€ vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein maksat maksuja, olet itse valinut tämän asumismuodon.
Olisit ostanut tontin itsellesi ei mene vuokraa.
Kaikki muu on sitä kustannusta, jota muutkin maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata ostaa 50K€ tonttia jos vuokra 1K€. Tai ihan miten haluat maksaa kaupunnille kerralla tai osissa. Omasta tontista maksat myös kiinteistöveroa muutaman satasen vuodessa jota ei vuokra tontista makseta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä piiloverotusta, mikään inflaationousu tai muu kustannusten kasvu ei selitä tälläisiä 6% vuodessa korotuksia. Kunnilla on useasti monopoli nostaa hintoja miten haluavat. Ja me köyhät maksetaan nämä kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta Raahessa on selvästi suomen edullisin kaukolämpö, joka on tuotettu SSAB tehtaan hukkalämmöstä, jos tuota ei olisi, niin veikkaisin Raahen maksujen olevan Oulun tasoa tai jopa korkeampia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

136
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
73
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
63
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
29
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
20
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image