Talous

Kun Euroopan talouden veturi ei vedä – Saksan alamäki näkyy erityisesti Suomen ko­ne­pa­ja­teol­li­suu­des­sa

Suomi on Saksan tavoin avoin vientivetoinen valtio. Suomen ja Saksan suhdanteisiin vaikuttaa vahvasti globaali taloustilanne. Kuvituskuva. KUVA: Hanna Laasanen
Talous 15.8.2019 18:00
Riina Rastas

Saksan talouden heikkeneminen vaikuttaa suoraan ja välillisesti Suomen talouteen ja yrityksiin. Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila kertoo, että jos heikko tilanne Saksan teollisuudessa jatkuu, voi se alkaa vaikuttaa muihin osa-alueisiin esimerkiksi työllisyyteen.

Saksan BKT laski 0,1 prosenttia huhti-kesäkuussa edelliseen neljännekseen verrattuna. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila kertoo, että Saksan heikentynyt taloustilanne voi näkyä suomalaisissa yrityksissä.

– Suomalaisissa yrityksissä Saksan tilanne voi näkyä niin, ettei saada tilauksia ja tilausten määrä vähenee. Se voi näkyä myös laajemmin esimerkiksi meidän palvelupuolella matkailun kautta.

Saksa on Suomen tärkein vientimaa. Suomen viennistä Saksaan menee jopa 15 prosenttia. Urrila sanoo, että Saksaan viedään koko Suomen viennin kirjo.

– Saksaan viedään sekä metsä-, metalli- että kemianteollisuuden tuotteita. Metalli- ja teknologiapuoli ovat kokonaisuutena tärkeimmät.

Urrila sanoo, että todennäköisesti suoravaikutus iskee Suomen aloista koviten metalli- ja konepajateollisuuteen. Etenkin jälkimmäiseen.

– Vaikutus näkyy ehkä juuri nimenomaan konepajateollisuuden puolella, koska Saksa on konepajateollisuuden vahva maa. Meidän yritykset kytkeytyvät myös alihankintaverkostoihin Saksan kautta.

Vaikutuksensa Saksan talouden heikkenemisellä on Suomeen myös välillisesti. Urrila muistuttaa, että Saksa on iso vientimaa monille Keski-Euroopan maille, jonne vastaavasti Suomi vie tuotteita.

– Voisi sanoa, että Euroopan taloudessa on tällä hetkellä moottori sammunut tai se puuttuu. Saksa ei pysty olemaan talouden veturi, jota se on ollut tähän asti.

Saksan talouden lasku on alkanut viime vuoden loppupuolella. Urrila sanoo, että taustalla on osittain tilapäisiä ja yksittäisiä tekijöitä.

– Koska heikkous on jatkunut ja vahvistunut, niin tilannetta ei voida kuitata enää ohimeneväksi häiriöksi. Näyttää siltä, että Saksassa suhdanne on selkeästi kääntynyt ja käänne voimistuu. Saksa kärsii sekä tilapäisistä, esimerkiksi autoteollisuuden, kysymyksistä, mutta myös globaalista epävarmuudesta ja konflikteista.

Jos Saksan BKT laskee seuraavan neljänneksen, heinä-syyskuun, Saksassa on teknisesti taantuma. Saksan taloustilanne ei ole kuitenkaan Urrilan mukaan yleisesti ottaen huono. Esimerkiksi työllisyys on Saksassa hyvällä tasolla.

Euroopan maista paljon huonommin menee Italialla, jolla on vaikeita taloudellisia sekä poliittisia ongelmia. Sen tilannetta kannattaa Urrilan mukaan seurata tarkasti. Seurata kannattaa myös Saksaa.

– Jos Saksan heikkous jatkuu, alkaa se säteillä muualle Eurooppaan. Jatkuessaan se leviää teollisuudesta muihin osa-alueisiin esimerkiksi työllisyyteen.

Saksan tilannetta ei voida eristää maailman muusta taloudesta. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistat ovat lisänneet epävarmuutta. Urrila sanoo, että Saksan taloustilanne on vain yksi globaalin talouden ilmentymä.

– Yritykset ovat jo nyt raportoineet meille epävarmuudesta. On esimerkiksi pelkoja, että EU-maihin kohdistuu jossakin vaiheessa kauppasanktioita, jos tilanne eskaloituu.

Globaalin epävarmuuden lisäksi talouskasvu on useassa maassa hiipunut. Urrila kertoo, että voisi puhua jopa talouden jarrutuksesta.

– En puhuisi vielä globaalista taantumasta tai lamasta, mutta monilla markkinoilla on huomattavia vaikeuksia. USA vetää vielä kohtuullisesti, sillä siellä on aika vahva talouden pohja.

MAINOS

Kommentoi

Toivon hartaasti Saksan pääsevän irti lopultakin "Marshall-petoksesta" , ja palaavan perinteiseen "Germania-valtioon" ilman ulkopuolisten kabbalistien hallintoan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksassa on varamaan työvoimapula, muuten ei voi laskukautta selittää, eikö niin Juhana Vartiainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkoisista orjamarkkinoista ei juuri ole puhuttu. Yleisesti ei ole tiedossa kuinka paljon valkoisia ihmisiä on viety Irlannista ja muualta Euroopasta jenkkeihin orjuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmanpolitiikan ongelmat vaikuttavat osin suoraan ja osin välillisesti kansainväliseen kauppaan. Muutokset ulkomailla kulutuskysynnässä vaikuttavat työllisyystilanteeseen ulkomaanvientivetoisissa maissa kuten esim. Suomessa. Saksan talouden heikkeneminen lisää suomalaisten yritysten tarvetta sopeuttaa tuotantoa muuttuviin tilauksiin. Yrityksillä on nyt mahdollisuus lisätä kaikkien työntekijöiden ja ammattilaisten erityisosaamista kouluttamalla heitä sekä suunnitella oman yrityksen toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein, sieltä kasvua tulee, mutta eihän Rinteen tollo sitä älyä. Piutpaut välittää eu,n ääliöistä ja alkaa käymään Venäjän kans kauppaa enenemässä määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän kanssa pakotteet pysyy niin kauan kuin Ukrainan tilanne ei ratkea, se on selvä.
Venäjälle ei saa antaa periksi tässä asiassa , muuten Putin suorittaa seuraavan siirron eikä se
ole mikään hyvä asia Euroopalle.
Kauppakumppaneita pitää katsella muualta , ei saa mennä ajassa takapakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti ! Venäläisten mielistely on vahingollista länsimaille. Putin on ylimielisesti ja Venäjän suurvalta-asemaa tavoitellen laajentamassa reviiriä, sitä ei voi hyväksyä yksikään lakia ja oikeutta kunnioittava ihminen. Kiinan kommunisteilla on samat tavoitteet kuin Putinilla. Kiinan kanssa pitää olla varovainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohditte Trumpin,kaikki isot pomot sitten vain pölkylle.Näin maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on politiikallaan aiheuttanut maailmakaupan ongelmat ja kansantalouksien nytkähtelyt. Trumpin aikaa WH:ssa on vielä noin puolitoista vuotta. Aika kuluu nopeasti. Trump voi pelotella Kiinan Xi:tä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image