Talous

Ku­lu­tus­ta­va­roi­ta Eurooppaan tuova MSC-laivayhtiö päästelee vuodessa kuin iso hiilivoimala

Konttilaivayhtiö MSC oli ympäristöjärjestön mukaan viime vuonna EU-alueen kahdeksanneksi eniten päästöjä aiheuttanut yhtiö. MSC Maya (kuvassa) on maailman suurimpia konttilaivoja. KUVA: Hasenpusch
Talous 9.12.2019 18:40
Jami Jokinen

Liikenteeseen erikoistunut ympäristöjärjestö: Jos laivaliikenne kuuluisi jo EU:n päästökauppaan, yhtiö yltäisi kymmenen suurimman hiilidioksidipäästäjän listalle.

Suuriin massoihin perustuva laivaliikenne yltää Euroopassa mittaviin päästöihin.

Vaikka jättikokoisten laivojen päästöjä on pidetty usein kohtuullisina rahtitonnia kohden, niin suuruuden ekonomia ei kaunista kokonaispäästöjä ainakaan loputtomasti.

Esimerkiksi konttilaivajätti Mediterranean Shipping Company (MSC) päästi EU-liikenteessään viime vuonna yhtä paljon hiilidioksidia kuin suuri hiilivoimala. Jos laivaliikenne kuuluisi EU:n päästökauppaan, MSC olisi sen kahdeksanneksi suurin yhtiö.

Asia selviää liikenteen ympäristökysymyksiin erikoistuneen Transport & environment -ympäristöjärjestön (T&E) selvityksestä.

Kymmenen joukossa kahdeksan hiilivoimalaa

MSC päästi selvityksen mukaan viime vuonna EU-liikenteessään 11 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Määrä on esimerkiksi Suomen suurimpaan yksittäiseen päästäjään, Raahen terästehtaaseen verrattuna lähes kaksi- ja puolikertainen.

T&E:n mukaan erityisen merkittävää on se, että konttiliikenteeseen keskittyvä laivayhtiö tuo Eurooppaan erityisesti kulutustavaroita, kuten elektroniikkaa Aasiasta tai hedelmiä Etelä-Amerikasta. Tämä ei kuitenkaan käytännössä näy kuluttajille.

– Tämä teollisuudenala ei maksa senttiäkään hiilipäästöistään, eikä EU ole toistaiseksi tehnyt asialle mitään, sanoo järjestön laivaliikenneasiantuntija Faig Abbasov.

Päästökauppaan kuuluvia yhtiöitä pääsee MSC:n edelle päästölistauksessa vain seitsemän, ja ne ovat kaikki isoja hiilivoimalaitoksia.

Muita ei-hiilivoimaloita on top 10 -listalla vain yksi. Se on halpalentoyhtiö Ryanair, joka sijoittuu viimeiselle sijalle.

Päätyykö laivaliikenne päästökauppaan?

Lento - ja laivaliikenne eivät kuitenkaan ole toistaiseksi mukana päästökauppajärjestelmässä.

Juuri aloittaneen EU:n komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vakuuttanut pyrkivänsä saamaan kansainvälisen laivaliikenteen osaksi päästökauppaa.

Lisäksi kansainvälisen laivaliikenteen polttoaine on verovapaata.

T&E:n mukaan verohelpotuksen arvo on EU-alueella 24 miljardia euroa vuodessa. Arvio perustuu dieselin verotukseen tieliikenteessä.

Järjestö huomauttaa, että päästökaupassa julkinen meno muuttuisi tuloksi. Nykyisellä päästöoikeuden hinnalla maksuja kertyisi järjestön laskelmien mukaan 3,6 miljardia euroa.

Kuluttajatuotteiden hinnoissa päästökauppa ei arvion mukaan vaikuttaisi merkittävästi.

EU-alueen suurimmat hiilipäästäjät 2018

1. Belchatowin hiilivoimala, Puola (38,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia)

2. Neurathin hiilivoimala, Saksa (32,1)

3. Niederaussemin hiilivoimala, Saksa (25,9)

4. Jänschwalden hiilivoimala, Saksa (22,8)

5. Weisweilerin hiilivoimala, Saksa (16,8)

6. Schwarze Pumpen hiilivoimala, Saksa (12,4)

7. Lippendorfin hiilivoimala, Saksa (11,7)

8. Mediterranean Shipping Company (MSC) -laivayhtiön EU-liikenne, Sveitsi (11,0)

9. Boxbergin hiilivoimala, Saksa (10,2)

10. Ryanair -lentoyhtiö, Irlanti (9,9)

Vertailun vuoksi: kaikkien päästökauppaan kuuluvien suomalaislaitosten yhteenlasketut päästöt olivat 26,2 tonnia. Suuri yksittäinen päästäjä oli Raahen terästehdas (4 miljoonaa tonnia).

Lähteet: Transport & Energy sekä Energiavirasto.

MAINOS

Kommentoi

Niin päästelee Helsingin kivihiilivoimalatkin, mutta se ei näytä olevan ongelma, kun niiden tehoilla lämpiää viherporukan omat kämpät. Vihreät voisivat Hesassa näyttää esimerkkiä ja katkaista kämpistään lämmöt pois päältä, niin kerrankin itse osallistuivat energian säästämiseen ja saastuttamisen vähentämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman suurimmat konttilaivat kuluttavat vuorokaudessa polttoainetta kolmen täysperävaunullisen tankkirekan kapasiteetin verran, liki 200 tonnia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma ettei hiilivoimala saastuta mutta ydinvoimala saastuttaa. Yhtään ei kuitenkaan listalle ollut päässyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nähdään vielä päivä, jolloin vihreät marssii ydinvoiman puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image