Talous

Kuluttajan sähkölasku kasvoi, mutta kil­pai­lut­ta­mal­la se olisi voinut jopa laskea – suomalaiset eivät silti innostu

Sähkön tukkuhinta nousi viime vuonna, mikä nosti myös kuluttajien sähkölaskua. Korotusta tuli lisäksi sähkön siirtohintoihin. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 14.1.2020 10:40
Jami Jokinen

Energiaviraston tilastojen mukaan sähköenergian toimitusvelvollisuushinnat ja siirto kallistuivat, mutta tarjoushinnat laskivat.

Sähköenergian kilpailuttaminen ei innosta suomalaisia, vaikka hyödyt näkyisivät kukkarossa.

Energiaviraston tilastojen mukaan kuluttajan sähkölasku kasvoi vuodessa reilut neljä prosenttia. Sähkölämmittäjillä ja muilla paljon sähköä kuluttavilla kotitalouksilla nousu oli maltillisempaa kuin vähemmän kuluttavilla. Vertailu koskee marraskuun tilannetta 2018 ja 2019.

Sähkön siirtohinnat nousivat niin ikään nelisen prosenttia.

Sähköenergian tarjoushinnat puolestaan laskivat muutamista prosenteista jopa yli kymmeneen prosenttiin.

– Käytännössä tavalliset asiakkaat olisivat pystyneet pääsemään siihen, että kokonaislasku olisi pysynyt entisellään tai jopa laskenut – jos olisivat viitsineet kilpailuttaa sähköenergian, sanoo energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi.

Keskiarvot eivät kerro kaikkea

Esimerkiksi 18 000 kilowattitunnin (kWh) kulutuksella korotus oli vuodessa keskimäärin 64 euroa ja 5 000 kWh:n kulutuksella 33 euroa.

Keskiarvot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, ja siirtohinnoissa on Suomen sisällä jopa kaksi- ja puolikertaisia eroja.

Toisaalta hinta vaihtelee roimasti myös kilpailutettavissa kuluttajien sähkösopimuksissa, ja monella kotitaloudella olisi mahdollisuus säästää selvää rahaa pienellä paperi- tai verkkotyöllä.

– Haluaisimme kannustaa kotitalouksia kilpailuttamiseen, Nurmi sanoo.

Vaihtajien määrä on jopa laskenut

Säästömahdollisuudesta huolimatta vain hieman useampi kuin joka kymmenes kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja vaihtaa sen perusteella sähköntoimittajaa.

Hinnannoususta ja tiedottamisesta huolimatta luku on viime vuosina jopa laskenut.

Korkeimmillaan osuus oli vuonna 2016, jolloin toimittajaa vaihtoi noin 12 prosenttia sähköyhtöiden vähittäisasiakkaista. Viime vuonna osuus oli laskenut alle 11 prosentin.

Innottomuuteen lienee monia syitä. Yksi voi olla se, että korotuksista huolimatta suomalaiskuluttaja maksaa sähköenergiasta ja siirrosta eurooppalaisittain vähän.

– Suomea halvempia ovat pääsääntöisesti vain entiset Itä-Euroopan maat, Nurmi huomauttaa.

Sähkön voi kilpailuttaa esimerkiksi energiaviraston sahkonhinta.fi -sivustolla.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä ne kustannukset tulee muualta (=sähkönsiirto) kuin kulutuksesta. Ja siihen ei kilpailutus auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vaikuttaahan se kulutus toki siirossakin hintaan. Siirrossa pelkkä sähkövero on 2,79 cent/kWh ja siihen ei mikään auta. Tietysti perusmaksu on vakio ja meilläkin Järvi-Suomen energian perusmaksu on noin 60 €/kk kun on kausisähkö. Tuetaankohan Carunan alueella olevia verorahoin kun sillä on halvempaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirto on suojeltu ala, sähköyhtiöiden hintaerot kosmeettisia ja mainonta harhauttaa.
Kokemusta on, ja hyvinkin tuoretta. Kun sopimus on myyty, toimittajan kiireet ja palveluhalu loppuvat.
Toivottavasti hallitus tarttuu asiaan, sillä tämä koskee jokaista 5,5 miljoonaa suomalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa sähköön on laitettu piilovero, yhtiön pitää periä liikaa yli 20 miljoonaa vuodessa ja se siirretään kaupungin kassaan.
Aina löytyy verukkeita maksattaa meillä tuo summa, siirtomaksu on hyvä. On syytä muistaa että tuo ei ole kunnan omistaman sähköyhtiön vika vaan kunnallispoliitikkojen joilla olisi mahdollisuus ja keinot pudottaa hintaa. Mutta eivät sitä tee.
Mitähän kuntalaiset tai kuntakaan hyötyvät siitä että yhtiö osti kalliilla rahalla jääkiekkohallin nimen? Johtajat pääsevät ilmaiseksi vip-palvelun piiriin mutta tuon edun maksajat eivät pääse.
Näin olen homman ymmärtänyt, saa joku korjata mun väärinymmärrykset mielellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko maksoi Euroopassa sähkön siirrosta 290€ marras-joulukuussa? Onneksi on talvi, tuo muutoin tuplaantuisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse 318 €. Mutta lämmitetään paljon puilla ja nyt vielä leutoa niin selvisi vähällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole yhdenkään yhtiön kuullut alentavan hintaa keskustelussa hinnasta. Listasta katsovat millä myyvät. Jos on jo halpa hinta omassa yhtiössä, niin turhaa ajankulua. Sähkökauppa muistuttaa enemmän puhelinmyyntiä. Asiakas huijataan tilaamaan edullista, vaikka harva muistaa nykyistä hintaakaan.

Kerran onnistuin tekemään sopimuksen, että puoli vuotta hinnat nousi. Muutoin olen sitonut itseni kalliimpaan hintaan 2 vuodeksi kerrallaan. Kannattiko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa sähkön siirtäminen maksaa noin kaksikertaa enenmmän kuin sen tekeminen maksaa. Järkyttävää. Kun vielä muistaa, että sähköä siirretään edelleen yli 90%:sesti aikanaan valtion rahoilla maksetuilla linjoilla, on lopputulos jo rikollisluontoista.
Ykkössyylliset ovat Jyrki Katainen ja Pekka Haavisto, heidän johdollaan tämä julkinen monopoli myytiin australialaisille ja kanadalaisille rahoitusyhtiöille, näin venäläiset oligarkitkin pystyivät ostamaan sen. Kaikissa muissa valtion kaupoissa on aina vaadittu ostaja eu-maista, että sailyy edes jonkinlainen kontrollin mahdollisuus rahalle ja toiminnalle.
Ja Fortuminhan on aina ollut pakko kuunnella venäläisten toiveita, sillä kun on kiinni 6 miljardia euroa suomen veromaksajien rahoja siperiassa kuivuvien kaasu/öljykenttien sähköistyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä pitää muistaa se, että sähkölinjonen alusmaista ei ole maksettu maanomistajille mitään. Sinänsä asiassa ei ole mitään ongelmaa, mutta sen jälkeen kun sähkönsiirrolla aletaan tekemään bisnestä asian laita muuttuu. Kukas se olikaan, joka möi sähköverkot ulkomaille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalossa kun asuu noin kilpailuttamisesta ei mitään hyötyä. Kilowattihinta ei kerro mitään todellisesta hinnasta. Piilokulut joita ei ilmoiteta syövät säästön hetkessä. Kilpailuttaminen voi olla eduksi kun vuotuinen kulutus on yli 25000 kWh/ vuosi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
58
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
44
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image