Talous

Korhola: Tuulivoima lisää työttömyyttä

Korhola: Tuulivoima lisää työttömyyttä
Talous 11.4.2009 20:08
STT

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) arvostelee kovin sanoin hallituksen tuulivoimapäätöksiä. Hänen mukaansa tuulivoiman tukemisen ympäristöhyödyt ovat kyseenalaisia.

- Massiiviset satsaussuunnitelmat kannattamattomaan tuulivoimaan ovat huonoa politiikkaa, kun tiedetään, että kansa maksaa sen kohonneena sähkönhintana ja sitä loogisesti seuraavana työttömyytenä, kokoomuksen varapuheenjohtaja sanoo kannanotossaan.

- Maisema- ja meluhaitat sekä haitat eliöstölle jo tiedetään, mutta huonoin uutinen on viimeaikainen tutkimusnäyttö, jonka mukaan tuulivoima kasvattaa käytännössä hiilivoiman osuutta. Liian usein näin tapahtuu säätövoimatarpeen vuoksi.

Korholan mukaan Suomessa tarvittaisiin tasapainoista tukea kaikelle päästöttömälle energialle, jotta voitaisiin taata sekä päästöjen vähentäminen että sähköntuotannon omavaraisuus.

- Tuulivoiman mallimaa Tanska on kasvattanut hiilidioksidipäästöjään, samoin tuulivoimaan voimakkaasti investoiva Saksa satsaa yhtä massiivisesti hiilivoimaan. Britanniassa tuulivoiman rahoittajat ovat kaikkoamassa kannattamattomuuden vuoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Lukija kirjoitti 11.4: "Puhuu totta. Se näkyy tuovan muutamille tuskaa. Tuohan on ollut asiantuntijoille jo kauan tiedossa." Ei Lukija, Korholan kommentit eivät todellakaan ole asiantuntijoiden kanssa linjassa. Jos teollisuuden maksama sähkövero ei ole johtanut kasvavaan työttömyyteen, niin ei sitä tuulivoiman syöttötariffikaan tee. Vasta vuonna 2020 syöttötariffi on kustannuksiltaan sähköveron suuruusluokassa. Korhola on myös lahjakkaasti sekoittanut kaksi tuulivoiman CO2-vaikutukseen liittyvää uutista. Saksassa julkaistu juttu liittyi siihen, että tuulivoimaan panostaminen vähentää Saksan CO2-päästöjä ja sen vuoksi päästöoikeuksia tarvitaan vähemmän. Tämä lyhyellä aikavälillä madaltaa päästöoikeuksien hintaa ja siten tekee hiilivoimasta hieman edullisempaa. Kunnes seuraavina vuosina päästöoikeuksia jälleen myönnetään vähemmän ja hiilivoima menettää väliaikaisesti saamansa kustannushyödyn. Säätövoima Pohjoismaissa on taas jotakin ihan muuta kuin keski-Euroopassa käytetty hiililauhde. Täällä se on vesivoimaa ja/tai maakaasuturbiini. Sen luulisi kenen tahansa energia-alaan tutustuneen tietävän. Korholahan kommentoi Suomen tuulivoiman syöttötariffia. Umpisurkea juttu, Korhola onnistuu ainoastaan nakertamaan uskottavuuttaan asiantuntijoiden silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidan sittenkin äänestää Korholaa enkä Soinia, Kiitos, että uskallat sanoa ääneen jotain rohkeaa, etkä ole samanlainen vätys kuin muut politiikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tuulivoima tietenkään ratkaise kaikkia energiaongelmia, ei ole kukaan niin väittänytkään. Mutta kun öljyntulo syystä tai kolmannesta katkeaa, kaasuhana ei tuhise, niin silloin tarvitaan kaikki mahdolliset omat keint ja konstit. Emme voi olla täysin Venäjän energiavaroista riippuvaisia. Sieltä kaasun tulo loppui yhtäkkiä jättäen länsi-Euroopan maita ilman kaasua. Joko nyt on tuo unohdettu?! AIka juonomuistista kansaa. Jos tuulella tulisi energiaa se 21 proisenttia niin onhan se jo paljonkin. Loppu keksittävä jostain muusta. Mikä on taloudellisesti kannattava energia meille, öljy ja kaasuko? Ovat kannattavia Venäjälle mutta me maksamme joka litran ja kuution. Mikähän on hinta vuonna 2014, osaako joku sanoa varmuudella? Onko kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla kuten tuottajat haluaisivat? Hyvä että asia nousi esiin mutta nyt pää kylmänä sillä kaikilla päättäjillä ei ole ihan puhtaita jauhoja pullassa vaan sanovat sen mitä rahoittajat haluavat. Vaikka vaalirahoittajat. Jotain tarttis tehrä. Emme voi olla riippuvaisia Venäjän energiaputkista. JOtain voimme kehitellä itsekin, vaikka tuulimyllyjä. Ei kannata taistella tuulimyllyjä vastaan, totesi Don Quijotekin aikoinaan. Hän tiesi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen sijaan tuulettomuus on arkipäivää. Jopa siinä määrin, että Nord Pool ei uskalla laskea kuin 6% asennetusta tuulivoimakapasiteetista olevan riittävällä varmuudella aina käytettävissä. Tämän voi sanoa myös niinkin, että tuulivoima voi korvata vain 6%:lla omasta rakennetusta kapasiteetistaan muuta sähköntuotantokapasiteettia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykääpä pössit Oulun WIN WINDIN toimistolta.. onko työttömyys lisääntynyt??!! vaalirahojaan korhola vaan makselee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää olevan, että n.80% ihmisistä elää illuusion ja vihermedian luoman kuvitelman varassa. 200 milj.€ tarvitaan tukea joka vuosi, että muutama mylly saadaan pystyyn. Paljonko verorahaa tarvitaan esim. 5000-10 000 myllyyn/vuosi? Paljonko tarvitaan myllyjä Suomen sähköistämiseksi? Täysin toimimaton yhtälö, kun lisäksi vaaditaan sama määrä varavoimaa. Tanskassa, tuulimyllyjen mallimaassa on vihdoinkin tutkittu, että tuulivoima lisää päästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"viimeaikainen tutkimusnäyttö, jonka mukaan tuulivoima kasvattaa käytännössä hiilivoiman osuutta" Uutta, no ei totta vieköön: tämä on parikymmentä vuotta vanha urbaanilegenda, johon ei kukaan enää usko. Ammuttu alas tuo logiikka tieteessä jo mennen tullen (Korholan mies ei tätä alaa hallitse myöskään). Pihalla on Korhola näistä energia-asioista. Enkä usko, että vaalirahoitustakaan kukaan näin ajastaan jälkeenjääneelle tapaukselle uskaltaa antaa. Ei meidän eturivin energiafirmat, Fortum ym., ole enää noin takapajuisia olleet pitkään aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, se Korhola halusi vaihteeksi esitellä tietämättömyyttään koko kansalle. No kai sitä jotian on ydinvoimalobbareiden rahojen eteen tehtävä. Kai joku vois kuitenkin kertoa tuollekin, että tuulivoimahan se vasta työllistää ja vielä suomalaisia puolalaisten ja ranskalaisten sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korhola liputtaa vahvasti Lipposen linjoilla. Lipponen taas on teollisuuden lobbari, jolle maksetaan siitä että juoksuttaa näitä korholoita. Kuten Satu Hassi on paljastanut,Korhola on teollisuuden fraaseja toisteleva ja pimeää vaaliraaa vastaanottanut. Usottavuus menee Korholalta tällaisilla kannanotoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha teidän kenenkään kommentoida, kun ette ole perehtyneet asiaan. Mutu-tuntumalla on kenen tahansa helppo sanoa puolesta ja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuka korholalle on nämä opasteet kirjoittanut? miettisi ensin tai mietityttäisi jollakin ensin mitä suustaan päästää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoima on silloin kalleimmillaan, kun ei tuule. Silloin tuulimyllyyn otetaan tehot vesivomaloista, ettei mylly pysähtyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimallahan ei olekaan tarkoitus tyydyttää koko maan energiatarvetta vaan se on osa monipuolista ympäristöystävällistä energiapolitiikkaan, johon kuuluu myös muita uusiutuvia energianlähteitä. Tuulivoiman hinta laskee, kun se yleistyy ja alkuinvestoinnit on maksettu. Tuo Korholan kommentti ei taida perustua todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun on perusteettomasti muodissa puhua tuulivoiman puolesta, osoittaa Korhola ihailtavaa rohkeutta toteamalla totuuden "Eihän keisarilla ole vaatteita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuu ruokohelpistäkään energiantuottajaa, syö 2 kertaa sen mitä tuottaa. Sekin maa-ala viljalla tai perunalla tuottais pontikkaa tankiin pantavaksi enemmän kuin energiaheinällä. Hehtaarilta tulee muutama talikollinen, joka palaa jo matkalla uuniin. Mutta saahan maajussi siitä tukiaisensa tuulimyllyjen rakentajan tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korhola julistaa ydinvoiman ilosanomaa näin kristillisen pääsiäisjuhlan kunniaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin joku sanoo totuuden, eikä vai silittele piipertäjiä. Oulunkin voimalat seisovat aina kun sähköä oikeasti tarvittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korhola on täysin oikeassa. Tutkikaapa ihmiset ensin vähän oikeita faktoja ja huudelkaa sitten noita idioottimaisia kommentteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image