Talous

Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään mat­ka­va­rauk­si­aan

Thomas Cook kertoi vaikeuksistaan viimeksi toukokuussa ja teki tuolloin suuren alaskirjauksen. KUVA: ARMANDO BABANI / EPA
Talous 23.9.2019 11:05
STT

Brexitin aiheuttama epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan.

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin kiinalainen pääomistaja Fosun Group pahoittelee perinteikkään yhtiön konkurssia. Fosun sanoo lausunnossaan olevansa pettynyt, että viime hetken neuvottelut yhtiön pelastamiseksi epäonnistuivat.

–  Suurin sympatiamme kaikille, joihin tämä lopputulos vaikuttaa, yhtiö sanoi lausunnossaan.

Thomas Cook ilmoitti elokuussa, että Fosunin oli määrä pääomittaa vaikeuksiin ajautunutta yhtiötä 450 miljoonalla punnalla (510 miljoonalla eurolla). Fosun olisi sen jälkeen omistanut yhtiön lentoyhtiöstä 75 prosenttia ja matkanjärjestäjästä neljänneksen. Yhtiö haki velkojiltaan ja pankeilta vielä 450 miljoonaa puntaa lisää.

Thomas Cook kertoi vaikeuksistaan viimeksi toukokuussa ja teki tuolloin suuren alaskirjauksen. Yhtiö kertoi tuolloin, että epävarmuus Britannian EU-eron ympärillä oli saanut brittiläiset kuluttajat lykkäämään kesälomamatkojensa varaamista.

Konkurssiin ajautuneella yhtiöllä on pitkä historia. Liikemies Thomas Cook perusti yhtiönsä vuonna 1841 ja loi pohjan modernille matkailualalle järjestämällä ryhmäjunamatkoja. Valmismatkat Eurooppaan tulivat tarjolle toisen maailmansodan jälkeen.

Saksalainen tytäryhtiö haluaa jatkaa

Thomas Cookin saksalainen lentoyhtiö Condor ilmoitti aikovansa jatkaa toimintaansa emoyhtiön konkurssista huolimatta. Condor ilmoitti hakeneensa valtion takaamaa lainaa rahoituksensa turvaamiseksi. Vuonna 1955 perustettu Condor on kuulunut Thomas Cook -konserniin vuodesta 1997. Yhtiön toiminta on ollut viime vuosina kannattavaa. Condor kuljettaa vuosittain noin kahdeksan miljoonaa matkustajaa.

Koko ala murroksessa

Myös Thomas Cookin suuri kilpailija, saksalainen matkanjärjestäjä Tui Group on ollut vaikeuksissa ja antanut tänä vuonna kaksi tulosvaroitusta. Boeingin 737 Max -koneiden lentokielto on aiheuttanut Tuille satojen miljoonien tappiot.

Perinteiset matkanjärjestäjät kärsivät alan murroksesta, kun entistä useampi matkailija etsii halpoja lentoja ja majoitusta mieluummin netistä kuin valmismatkojen myyjiltä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Brexit ajaa Britannian vararikkoon ja konkurssiin.
Vakavarainen yli 100 vuotta vanha lentoyhtiö ei saa Kiinalaista rahoitusta drexitin takia, on nyt sen takia konkurssissa.
Autoteollisuus lopettaa, ei ole enää investoinut, vaan tehtaat rakennetaan nyt muihin EU maihin.
Lontoon pörssi lähtee samoin suurten pankkien pääkonttorit. Työpaikat häviää kun lähtijöitä riittää muualle ja Britit yrittää hampsrata lääkkeitä ym tuotteita.
Yhdysvaltain huijari presidentti on luvannut auttaa, sieltä ei ole tulossa todellisuudessa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkatoimistot ja valmismatkat vähenee. Lentoyhtiöt vähenee. Lentohinnat nousee. Matkailu vähenee. Ilmanpilluu vähenee. Kaikki voittavat tässä pelissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaa maksaa ylimääräistä matkanjärjestäjille kun netistä saa vastaavan/paremman matkan ja majoituksen puolta halvemmalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ennen kaikkea, onko kukaan luottanut brittifirmoihin 2016 jälkeen? En ole minä eikä moni muukaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nettitaidottomat vanhukset, eipä liene kukaan muu matkatoimistoa enää hirveästi käytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:54
KRP: Rahoitusyhtiöiltä huijattiin yli 700 000 euroa – maistraatissa rekisteröityneet ulkomaalaiset avasivat pankkitilejä petoksia varten
8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image