Talous

Kon­kurs­si­ha­ke­mus­ten määrässä raju kasvu viime vuoteen verrattuna, koskettanut liki 10 000 työntekijää – katso grafiikka Oulun tilanteesta

Tilastokeskuksen mukaan ero vireille pantujen konkurssien määrässä vuoteen 2017 verrattuna johtuu osaltaan verohallinnon alkuvuodesta 2017 tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä lukumäärästä. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 20.10.2018 14:24
Heikki Uusitalo

Konkurssihakemusten määrä suomalaisyrityksissä kasvoi tämän vuoden tammi–syyskuussa edellisvuodesta peräti 21,0 prosenttia. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tietokannasta.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa 2018 pantiin vireille 1 977 konkurssia, mikä on 343 konkurssihakemusta enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. 

Viime vuonna Oulussa haettiin konkurssiin 76 yritystä. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä vireille oli pantu 52 konkurssihakemusta. Tasaisen vauhdin taulukolla määrä enteilisi hieman viime vuotta pienempää kokonaismäärää.

Vuonna 2016 yrityksille jätettiin Oulussa 79 konkurssihakemusta. Vuonna 2015 määrä oli 101 hakemusta.

Henkilökunnan määrä koko maassa konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 9307 henkilöä, mikä on 383 henkilöä (4,3 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. 

Tilastokeskuksen mukaan ero vireille pantujen konkurssien määrässä vuoteen 2017 verrattuna johtuu osaltaan verohallinnon alkuvuodesta 2017 tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä lukumäärästä. 

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi teollisuus- ja kaivostoimintaa lukuun ottamatta kaikilla päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit kasvoivat muiden palveluiden päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 620 konkurssia, mikä on 166 kappaletta (36,6 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. 

Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan. 

Koko maan tilannekatsauksesta käy ilmi, että konkurssihakemuksia jätettiin runsaasti myös kaupan alalla, jota kohtasi 385 vireille pantua konkurssia. Rakennusala ei jäänyt juurikaan jälkeen: siellä vireille pantiin 378 konkurssia.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja tahoja.

Konkurssin vireilletulo ei aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan konkurssiin menemistä ilmaisun varsinaisessa merkityksessä, sillä konkurssi oikeudenkäyntinä on monia vaiheita käsittävä prosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

 
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Mielestäni on aina ollut valtiolta edesvastuutonta yllyttää / dumpata mm. työttömiä yrittäjiksi. Henkilö joka lähtökohtaisesti ei saa itseään myytyä töihin, alkaa sitten jopa valtion yllyttämänä yrittäjäksi. Siinä helposti palaa omat, suvun, .., liikenevät limiitit ja taloudellinen surkeus kasvaa, jopa sukupolviksi, ei ole ainakaan kenenkään etu. Konsultit paahtaa kuinka toimia, kun pitäisi julistaa miten varsinkaan EI! saisi toimia, sekä varoitella reaalitalouden karikoista / kylmistä faktoista. Itseäni on aina loukannut em. yrittäjyyttä vähättelevä asetelma. Työttömästä yrittäjä, kun ei ole onnistunut työttömästä edes työllistymään. Tottakai saa olla muutakin mieltä, mielellään perusteltuna ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu . Ilman pääomaa ja selkeää liiketoiminta suunnitelmaa ei yrittäjäksi kannata ryhtyä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

moni näistä "konkurssiin" menneistä yrityksistä on tiennyt jo yrityksen perustaessa, ettei tule menestymään. Pakon sanelemana perustettu yritys, jotta jostain saisi rahaa (startti raha). Toiveet olleet ruusuiset...
Ostettu yritykseen reippaasti vaihto/käyttöomaisuutta jne. Karu totuus tullut eteen. Viivan alle ei ole jäänyt mitään.
Jatkossa suuret ulkomaiset ja kotimaisetkin verkkokaupat tulevat menestymään. Tavaroiden lisäksi netissä tullaan enenevässä määrin käymään kauppaa myös palveluista.
Mielestäni "hallitusyrittäjien" ja "palkasaajatyöntekijöiden" pitäisi saada sopimus aikaiseksi eikä nokitella puolin ja toisin.
Kylmä totuus on, tänä riidan aikana myös suomalaisia siirtyy lisää ulkomaisten verkkokauppajen asiakkaiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahka "aktiivimalli yrittäjät" hoksaavat ettei se oma yritysidea ollut sittenkään niin hyvä että sillä eläisi ja maksaisi kaiken velkaantumisen mitä yrittäjyydestä on koitunut, nämä hakemukset vähintäänkin kolminkertaistuvat viimeistään kahden vuoden päästä, luultavimmin jo ensivuonna on tuplaten konkurssihakemuksia tähän vuoteen verrattuna...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin työttömiä patistetaan yrittäjyyteen liian heppoisin opein. TE-keskuksessa minullekin on sanottu, että ala yrittäjäksi ja hae starttirahaa ja jos se yritys ei nouse kannattavaksi, niin tee konkurssi, kun 12 kuukauden kuluttua starttirahan maksatus lakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiivasta on meno, ei ehdi irtisanomaan kun itse on jo konkurssissa. Hallitus yrittää aina väärästäpäästä parantaa. Firmoilla on lakisääteisiä kuluja liikaa nyt ne vain sai aikaan vastakkainasettelua ja jumalatonta vahinkoa täysin mitättömästä asiasta. Sipilä itsekin niin sanoi. Työntekijän palkkamisessa on vain esim eläkemaksut ja muut hankalinta. Eläkevakuutusyhtiöt ryöstävät rahaa ja eivät maksa juuri milloinkaan mitään. Eläke-ikää nostetaan, hyvä rahapumppu heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä vei eläkeläisiltä, palkansaajilta ym. kansalaisilta ostovoiman. Mikä on syy kun nyt nousi polttoaineen hinta? Järjetöntä touhua..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen toimethan on päinvastoin lisännyt ja helpottanut yrittäjyyttä ainakin Pääministerin mukaan.Vai onko meitä taas jymäytetty?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Businessoulun. Tämän meidän kaikkien lempilapsen jonka kokonaiskansantaloudellinen hyöty on vahvasti pakkasen puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllistäähän B.O. yli sata muutoin vaikeasti työllistettävissä olevaa "osaajaa"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli leikannut minäki pakosta leikkaan kotimaista kulutusta en osta mitään kotimaista palvelua tai hyödykettä lidlin asiakas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

55
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
13
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
10
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
6
Juhannusmyrskyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image