Talous

Kone vetäytyy neu­vot­te­luis­ta saksalaisen Thys­senk­rup­pin his­si­lii­ke­toi­min­nan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen ta­lous­his­to­rian suurin

Kone ei jää Suomen taloushistoriaan ainakaan vielä suurimmalla kaupalla, kun Thyssenkrupp-kauppa ei toteutunutkaan. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 17.2.2020 17:40 | Päivitetty 17.2.2020 21:09
Hannamari Ahonen

Hissejä ja liukuportaita valmistava Kone ilmoitti, että se vetäytyy saksalaisen monialayhtiö Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta. Yksi syy Koneen vetäytymiseen oli yhtiön mukaan ennakkomaksu.

Suomen taloushistorian suurin kauppa ei toteudukaan, eikä Koneesta tule maailman suurinta hissivalmistajaa. Kone ilmoitti maanantaina, että se vetäytyy neuvotteluista saksalaisen monialayhtiö Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta.

Kone teki Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta ei-sitovan sopimuksen 28. tammikuuta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Kone olisi CVC Capital Partnersin kanssa tarjonnut Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta yli 17 miljardia euroa. Tähän saakka Suomessa on tehty saman kokoluokan kauppa, kun Nokia vuonna 2015 osti 16 miljardilla eurolla kilpailijansa Alcatel-Lucentin.

Koneen tiedotteessa sanottiin, että yrityksen mielestä Koneen ja Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan yhdistäminen olisi ollut strategisesti järkevää.

Thyssenkrupp on ilmoittanut jatkavansa neuvotteluita kahden pääomasijoittajaryhmän eli Blackstonen ja Advent Internationalin johtamien sijoitusryhmittymien kanssa.

Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan kaupan peruuntuminen oli Koneelle pettymys, koska sen eteen oli tehty kovasti töitä.

– Nyt katsomme eteenpäin. Meidän kilpailukykymme on vahva, meillä on erittäin vahva tase, hyvä markkinapositio ja sitoutunut henkilöstö. Jatkamme liiketoimintamme kehittämistä ja nykyisen strategiamme toteuttamista, Ehrnrooth vastasi maanantaina sähköpostitse.

Kone katsoi ennakkomaksuun sisältyvän riskejä

Neuvotteluista vetäytyminen ei liittynyt Koneen mukaan kilpailuoikeudellisiin asioihin eikä sopimuksen arvoon.

– Emme päässeet sopimukseen monista muista kriittisistä ehdoista. Yksi niistä liittyi ennakkomaksuun. Näimme, että siihen liittyi riskejä, joita emme olleet valmiita ottamaan, Koneen viestintäjohtaja Hanna Rutanen kertoi.

Ennakkomaksun suuruus olisi ollut 2, 5 miljardia euroa. Koneesta ei kommentoitu muita kriittisiä syitä.

Kilpailija Schindler uhkasi kanteilla epäreilusta kilpailusta

Inderesin analyytikon Erkki Vesolan mukaan oli yllättävää, että Kone sanoi syyksi ennakkomaksun.

– Olen ymmärtänyt, että ainakin tähän saakka Kone itse olisi ollut valmis maksamaan ennakkomaksun ja ottamaan riskin, jotta olisi saanut yksinoikeudella lähteä viemään kauppaa eteenpäin.

Vaikka Kone kiistää kilpailuoikeudelliset syyt kaupan vesittymiseen, Vesola uskoo niiden olleen merkittävä syy.

– Kaupan riskit olivat viime aikoina kasvaneet. Kilpailuviranomaiset olisivat katsoneet tämän kaupan hyvinkin tarkoin läpi. Perjantaina Koneen kilpailija Schindler uhkaili, että se nostaa kanteita epäreilusta kilpailusta, jos fuusio menee läpi.

Vesolan mukaan sekava ja epävarma tilanne kilpailuviranomaisten kanssa olisi jatkunut pitkään, mikäli kaupasta olisi tullut totta.

– Saattaa olla, että Koneen puolesta on nyt pieni helpotuksen huokaus. Tietysti myös myyjäosapuolella oli kiire saada kunnolla rahaa pöytään, eikä jäädä odottelemaan viranomaispäätöksiä ennen kuin asioita tapahtuu.

Kauppa olisi vahvistanut asemaa Etelä-Amerikassa

Thyssenkrupp on vahva Etelä-Amerikan ja Korean markkinoilla ja olisi vahvistanut Koneen asemaa siellä. Pohjois-Amerikan huoltopalveluissa Otisilla, Schindlerillä ja Thyssenkuppilla on Konetta vahvempi asema. Näiden lisäksi Mitsubishi Electric on yksi Koneen kilpailijoista.

Kone olisi saanut kaupalla vahvistetuksi myös digitaalisia tuotteita ja palveluita.

Vesola arvioi, että Kone ei ole lähitulevaisuudessa suunnittelemassa yhtä suuria kauppoja.

– Eiköhän Kone jatka perinteiseen malliin ja osta eri markkinoilta huoltoyhtiöitä kuten tähänkin asti. Niillä ostoksilla ei vaan synnytetä isoja otsikoita.

Kone

Kone nousi viime keväänä Suomen arvokkaimmaksi yritykseksi.

Koneen markkina-arvo pörssissä on yli 30 miljardia euroa.

Valmisti viime vuonna 173 000 hissiä ja liukuporrasta eri puolille maailmaa.

Koneen maailman valloitus alkoi vuonna 1968, kun se osti ruotsalaisen Asean hissiliiketoiminnan.

1970-luvulla osti Westinghousen ja 1990-luvulla Montgomery Elevator Companyn.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.

Hallituksen puheenjohtajana yhtiön pääomistaja Antti Herlin.

Koneella on noin 60 000 työntekijää, joista Suomessa noin parituhatta.

Saksalainen monialayhtiö Thyssenkrupp on erityisesti teräsyhtiö. Se valmistaa hissien lisäksi muun muassa sukellusveneitä.

MAINOS

Kommentoi

Suomalaiset yritykset on yleensä tulleet huijatuiksi näissä suurkaupoissa, taisi olla hyvinkin järkevä päätös vetäytyä. Eteenkin Saksalaiset ja Amerikkalaiset on taitavia huijaamaan näissä kaupoissa. Totuus ostettavasta kohteesta on usein ihan toinen kuin esitelty ja on hyvin vaikea saada oikea tilanne selville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostihan ne kerran Kännykkä ilmaa Saksasta ja rahat meni kankkulan kaivoon! Ja Nokia maksoi ittensä ruvelle kun lopetti kannattamattoman tehtaan Saksassa.
Kuunnelkaa keihäänheittäjää entistä, Saksa on p#€%& maa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se Saksasta ostettu ilma saatiin kyllä kolmen päivän päästä tuulen tuomana Suomeen, mutta ikävä kyllä, sama tuuli vei just samana päivänä kauppatavaran itärajan yli Siperian aroille. Harmi sikäli että siinä olisi ollut tarveaineita ilmakitaroiden valmistukseen muutaman tuhannen vuoden ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavia uutisia. Thyssengroup on kasvanut aivan liian suureksi ja keskiläski eli management kerros melkein kuin Nokialla.
Järkyttävä homma saada kaikki Saksalaiset 10 kerroksen johtajat ulos.
Keep it slim and hungry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinen virke kertoo paljon. "Koneella on noin 60 000 työntekijää, joista suomessa noin parituhatta." Suomen taloushistorian suurin kauppa, mutta mitä kautta tuotto jaettaisi, mihin maahan verot maksettaisi? Kuka sais ja kenelle annettais? Elikkäs hyvä päätös luopua. Suhdeluku työvoiman käyttöön kertoo mielestäni paljon periaatteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image